Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Do svých čtyřiceti let upekla Hanka jen jeden dort. O to víc vás možná překvapí, jaké zákusky v současnosti pod značkou Low carb v srdci nabízí. A navíc si na nich můžete pochutnávat úplně bez výčitek. Jsou totiž nízkosacharidové a ze samých zdravých a kvalitních surovin.

Do čtyřiceti jen jeden dort

Někteří tíhnou k cukrařině od dětství, v případě Hany Martinkové to však úplně neplatilo. Do svých čtyřiceti let upekla jen jeden dort a i ten jí, podle jejích slov, dal dost zabrat. „Jídlo pro mě bylo spíš náplastí na každodenní stres, a tak se postupně přidávala kila. Nakonec jsem se dostala až na 93 kg, což pro mě nebyla komfortní váha. S tím přišly i zdravotní problémy a já jsem si řekla: Dost!,“ vzpomíná pro Toprecepty.cz Hanka Martinková. 

První nízkosacharidové pokusy

Když se Hanka rozhodla se svou postavou něco dělat, nechtěla držet klasickou dietu. Nakonec ji nejvíc oslovilo low carb neboli nízkosacharidové stravování (aktuálně mezi výživovými odborníky největší trend, pozn. red.).

Prvním Hančiným pokusem byly tehdy cuketové lasagne, z nichž byla přímo nadšená a tak na sebe změna nenechala dlouho čekat. Vzala to dokonce tak radikálně, že, jak sama říká, ze špajzu vyhodila všechny potraviny plné sacharidů i vysoce průmyslově zpracované produkty a začala s novou „dietou“.

Low carb jako životní styl

Výsledky jiného způsobu stravování se projevily poměrně brzy. „Už po pár dnech jsem se cítila plná energie a dobré nálady, kterou jsem roky nezažila. Myšlenky začaly být jasnější, lehčí. A váha? Za pět měsíců jsem shodila 40 kilogramů, a to jen díky kvalitnímu nízkosacharidovému jídlu! Žádné koktejly, prášky a další náhražky jsem neužívala,“ vypráví Hanka. Tato změna jí dodala spoustu energie, takže začala i sportovat a užívala si pochvaly ostatních, jak dobře vypadá. A také si uvědomila, že low carb je vlastně životním stylem

Jak zahnat chutě na sladké?

Brzy jí však začalo chybět nějaké mlsání. Vzhledem k tomu, že sladkosti jsou u nízkosacharidové stravy zapovězené, začala přemýšlet, jak vyřešit chutě na sladké. Nejprve na to šla přes 90% hořkou čokoládu, ale ta ji po čase přestala uspokojovat. Začala proto hledat opravdové low carb sladkosti, zjistila však, že žádné nejsou.  

A tak byla donucena si něco vymyslet sama. „Já, člověk, který se trouby vždycky trochu bál, jsem vyhrála sama nad sebou a pustila se do pečení prvního low carb dortu. Jaké bylo moje překvapení, že se celkem povedl! Když jsem ho nabídla k ochutnání dál, lidé byli nadšení. Najednou jsem cítila, že mám v rukou něco, co může pomoci nejen mně, ale i dalším, kteří hledají zdravější alternativy,“ vzpomíná Hanka. 

Vlastní výrobna dortů

Během pandemie covidu se nakonec rozhodla absolvovat rekvalifikační kurz v cukrařině. „Byl to krok do neznáma, ale cítila jsem, že tím dělám něco smysluplného,“ svěřila se nám Hanka.

Po dokončení kurzu pak proměnila část svého rodinného domu na vlastní výrobnu, v červenci 2021 zahájila provoz a začala vyrábět zdravé a chutné low carb dezerty a dorty. Další posun přišel na jaře tohoto roku, když si pořídila nový food truck (auto s možností prodeje jídla), díky němuž může své dobroty prezentovat a prodávat na různých akcích po celé republice

Krásně nazdobené ovocem i květy

Předností Hančiných moučníků je nejen vynikající chuť, ale i to, že jsou vhodné pro lidi s různými dietami, včetně těch s keto nebo lowcarb stravou, celiaky a diabetiky. A navíc vypadají přímo výstavně.

Jsou to taková sladká umělecká díla ozdobená ovocem, květy a čokoládovými dekoracemi a vše je přitom krásně barevně sladěné. „Každý dort, zákusek a dezert připravuji ručně, s důrazem na kvalitu a pečlivý výběr surovin. Složení je vždy takové, aby odpovídalo přísným kritériím pro nízkosacharidovou stravu,“ vypráví úspěšná cukrářka

Kde ochutnat dezerty od Low carb v srdci?

Díky vyladěné chuti i designu jsou Hančiny dezerty, pro něž vymyslela značku Low carb v srdci, opravdu zdravější alternativou sladkostí. Jejím snem do budoucna je, aby její zákusky byly dostupné na více místech, v dalších kavárnách nebo restauracích.

Nyní si je můžete objednat na stránkách Lowcarbvsrdci.cz a nechat dovézt nebo vyzvednout v Poděbradech. Ochutnat je ale můžete také 9. 11. 2024 na Zimním Apetit pikniku, který se koná v Národním zemědělském muzeu.

Vynikající zákusky Hanky Martinkové si můžete prohlédnout v naší fotogalerii

Náš tip: Chcete-li mlsat zdravěji, můžete vyzkoušet třeba tuto špaldovou buchtu podle našeho video receptu

 

Recepty k tomuto článku