Dvojctihodné koláče ze sádla jsou nádherně vláčné, obě náplně se dokonale prolínají, ladí s voňavou drobenkou a chutnají božsky
12. 11. 2024 Vaření
Milujete koláčky? Přichystejte si dvojctihodné koláče ze sádla, uvnitř naplněné tvarohem a navrchu s povidlovou vrstvičkou posypanou drobenkou. Určitě si jejich chuť okamžitě zamilujte.
Co jsou dvojctihodné koláče
Koláčů je několik variant. Liší se velikostí, ale také třeba vrstvením. Mezi oblíbené koláče patří i moravské, nebo také jinak řečeno dvojctihodné koláče. Ať už mají jakýkoliv název, jde o koláče s dvojí náplní. Tvarohová je uzavřená uvnitř těsta, nahoře jsou povidla nebo marmeláda, posypaná drobenkou.
Na první pohled je od obvyklých koláčů nepoznáte, rozdíl zjistíte, až když se do nich zakousnete.
Mohlo by vás zajímat
Na co nezapomenout při přípravě dvojctihodných koláčů
- Při přípravě kynutých koláčů je třeba nechat dobře vzejít kvásek.
- Důkladně zpracovat těsto a nechat ho vykynout do dvojnásobného obsahu.
- Předehřát troubu na 190 °C.
- Z vykynutého těsta připravit placku, do které zabalíme tvarohovou náplň, na ni pak dáme povidla a drobenku.
Středověká tradice uctívání kultu sv. Martina je spojena s velkým hodováním a tedy i přípravou tradičních pokrmů. Protože prý husy kejhaly Martinovi do kázání, končí za trest každým rokem kolem 11.…
Dvojctihodné koláče ze sádla
Na jednu dávku potřebujete: Těsto: 2 lžíce cukru + 1 lžičku cukru do kvásku, 30 g droždí, 230-250 ml mléka, 300 g polohrubé mouky, 200 g hladké mouky, 4 žloutky, 100 g rozpuštěného sádla, 1 lžíci majonézy, 2 lžíce rumu, nastrouhanou kůru z 1 citronu a sůl. Na tvarohovou náplň: 500 g tvarohu (kostky), 1 větší vejce, cukr podle chuti, citronovou kůru a hrst rozinek předem namočených v rumu. Na povidlovou náplň: 300 g povidel (cca), cukr, rum a skořici. Na drobenku: 80 g másla, 100 g polohrubé mouky a 100 g moučkového cukru. Na potření: rozpuštěné máslo s rumem.
Jak na to? Nejdříve do části vlažného mléka dejte cukr, droždí a nechte chvíli vzejít kvásek.
V míse smíchejte všechny přísady na těsto a přidejte vzešlý kvásek. Těsto pořádně vyhnětejte a dejte pod utěrku kynout. Připravte si tvarohovou náplň. Smíchejte na ni v misce dohromady tvaroh, vejce, cukr dle chuti, citronovou kůru a rozinky.
Připravte si povidlovou náplň. Smíchejte povidla se skořicí, rumem a cukrem. Nakonec vypracujte drobenku tak, že prsty promnete máslo s cukrem a moukou.
Troubu předehřejte na 190 °C. Z vykynutého těsta odkrajujte na pomoučený vál kousky těsta. Každý kousek zploštěte, naplňte tvarohovou náplní a uzavřete. Jednotlivé kousky dávejte na plech vyložený pečicím papírem. Uprostřed koláčku udělejte důlek, potřete ho vejcem, na to dejte povidla a posypte drobenkou. Hotové plechy dejte do trouby a pečte asi čtvrt hodiny dorůžova. Ještě horké dvojctihodné koláčky potírejte rozpuštěným máslem s rumem.
Náš tip: Dvojctihodné koláčky si můžete připravit i podle následujícího video receptu:
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Existuje jednoduché, nepečené a zároveň chutné cukroví? Určitě ano! Vyzkoušejte s námi raw cukroví bez přidaného cukru
Není nutné hned nahradit všechno vaše skvělé pečené cukroví něčím novým. Pokud však chcete vyzkoušet něco originálního, raw cukroví je zcela bez… Číst více
Princ William a vévodkyně Kate jsou svoji 10 let! Co se jedlo na jejich svatbě?
Už celých deset let jsou princ William a… Číst více
Jak jíst sladké dobroty a přesto hubnout? Poznejte tajemství fitness mistrů
Držíte dietu, ale máte šílenou chuť na sladké? To… Číst více
Královské chutě: Princ William miluje kuře s netradiční přílohou. Víme, jak ji správně připravit
Stejně jako ostatní členové britské královské… Číst více
Někdo to rád syrové aneb Raw strava a co o ní potřebujete vědět, než se do ní pustíte
Raw strava neboli syrová strava je hitem… Číst více
Úžasné cuketové špagety nahradí ty běžné. Jsou ale zdravější a navíc bez lepku a sacharidů. Jak na ně?
Přemýšlíte, jak nejlépe využít cuketovou nadílku?… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Britský král Eduard VII.: Syn královny Viktorie tak miloval jídlo, že požadoval hodinové přestávky v opeře, aby se najedl
Sedm pokrmů, které nesmí chybět na svatomartinském menu: Hustý kaldoun, pečená drůbež nebo křehké rohlíčky