Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Laďka Něrgešová se podělila o recept na skvělé banketky.
Zdroj: Profimedia, Toprecepty, koláž Toprecepty

Blížící se Vánoce jsou hodně „o pečení“. Nemusí to však pokaždé být jen cukroví či vánočka, co vyndaváme z trouby s velkým očekáváním. Jak ukázala Laďka Něrgešová, upéct se dají i skvělé a jednoduché banketky, které se budou skvěle hodit nejen, když přijde návštěva.

Jak využít banketky

Banketky, známé také jako banketní pečivo, jsou ideální na jakoukoliv oslavu, raut nebo párty. Nejen, že skvěle vypadají, ale především, skvěle chutnají. Velkou výhodou je i to, že se dají použít stejně dobře ke slaným pokrmům, jako jsou třeba paštiky, i ke sladkým. Chutnají perfektně s marmeládou i medem.

Typicky mají banketky tvar malých bochánků, bagetek, trojúhelníků nebo koleček, ale i malých rohlíčků. Doma se skvěle uplatní při slavnostnějších večeřích, vánočních hostinách, ale také na silvestrovských večírcích, kde se často servírují jako základ pro praktické jednohubky.

Čím doplnit

Fantazie, kreativita a čerstvé suroviny, to je základ úspěchu při plnění již hotových banketek. Slané varianty lze plnit například jemnými pomazánkami, tedy vajíčkovou, tvarohovou, rybí či avokádovou, zdobit pak můžeme plátky šunky, sýra, kousky uzeného lososa, olivami, cherry rajčátky nebo bylinkami.

Na sladko mohou banketky ukrývat lahodné krémy, marmelády nebo šlehačku a být dozdobeny ovocem, čokoládou či oříšky. Ať už je plníte čímkoliv, vždy platí pravidlo: méně je více. Banketky by měly působit elegantně, nikoliv přeplácaně.

Vánoční verze

Vánoce jsou svátky hojnosti, a právě proto je vhodné myslet na pestrost vánoční tabule. Banketky mohou být skvělým doplňkem ke klasickým pochoutkám. Připravte si například banketky plněné paštikou a brusinkami, nebo zkuste jemné máslové banketky s kouskem uzeného lososa a koprem. Nezapomeňte ani na to, že banketky se budou skvěle hodit i při oslavách příchodu nového roku.

Banketky podle Laďky

Právě na Vánoce se pečlivě připravuje i moderátorka Laďka Něrgešová.  Jak upozornila na sociálních sítích, advent se totiž opravdu blíží. „Sladkého bude spousta, tak zkuste oslnit něčím jiným? Tyto banketky jsou výborné, vláčné, slavnostní a vděčné pro použití na mnoho způsobů. Navíc se s jogurtovým kynutým skvěle pracuje,“ píše moderátorka s tím, že ten samý recept na těsto můžete použít i na sladký štrúdl nebo slaný koláč. Banketky se podle jejích slov dají jíst i samotné. Úspěch zaručen,“ je přesvědčena Něrgešová.

Jednoduché jogurtové banketky 

Na přípravu nadýchaného pečiva budete potřebovat: 150 g bílého jogurtu, 125 ml oleje, 450 g hladké mouky, 11 g sušeného droždí, 1 žloutek, 1 vejce na potření, cukr a sůl.

Jak na to?

  1. Do mísy dejte jogurt, přilijte olej, přidejte lžičku soli, lžičku cukru a žloutek. Vše stěrkou důkladně promíchejte.
  2. Přisypte mouku a sušené droždí. Pozvolna míchejte stěrkou, když vznikne těsto, promíchejte ho rukama, vytvořte „bochánek“ a nechte hodinu kynout, přikryté navlhčenou utěrkou.
  3. Poté si uválejte těsto do tvaru většího knedlíku a rozdělte ho na 8 dílů.
  4. Každý díl přepulte a rozválejte ho rukama na tenčí váleček. Ten zapleťte podle návodu ve videu.
  5. Na dno plechu dejte pečící papír a všech 16 banketek na něj vyložte. Přikryjte utěrkou a nechte dalších 20 minut kynout.
  6. Nakynuté banketky potřete rozšlehaným vejcem a vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů. Pečte asi 30 minut.
  7. Podávejte s oblíbenou pomazánkou nebo marmeládou. Chutnají i samotné.

Náš tip: Vyzkoušejte i výborné rohlíky podle našeho video receptu.

Recepty k tomuto článku