Holka u plotny radí: Jednoduchá vajíčková pomazánka s medvědím česnekem přivolá jaro a hodí se i k večeři
11. 3. 2024 Vaření
Medvědí česnek letos vyrašil o měsíc dřív. Tak jsem neváhala a hned si z něj připravila jednoduchou pomazánku. Základem jsou vajíčka a pak už jen dvě další ingredience. Tahle pomazánka u nás doma slaví úspěchy jako sytá snídaně i rychlá večeře.
Medvědí česnek nejen pro medvědy
Jak už jsme psali dříve, medvědí česnek je jednou z prvních jarních bylin. Natrhat si jej můžete nejčastěji ve vlhkých lužních a listnatých lesích, kolem potoků a na úpatích svahů a spíše v nížinách, a to klidně i ve městě. V Praze roste například v Divoké Šárce, Chuchelském háji či v Radotínském údolí.
Rostlina s typickými podlouhlými tmavě zelenými listy má omamnou česnekovou vůni a právě pro tu vůni je vyhledávána medvědy, kteří se probouzejí ze zimního spánku. Český název rostliny je odvozen od latinského Allium ursinum, přičemž ursus je latinský název pro medvěda.
Každopádně ale česnek medvědí, někdy přezdívaný i česnek lesní, chutná taky nám lidem. Využít jej můžete do skvělého pesta, do salátu, jako dochucení polévky nebo do pomazánky.
A právě poslední možnost patří u nás doma k nejoblíbenějším. Pomazánka s medvědím česnekem, kterou ráda dělám, v sobě spojuje hned dvě naše oblíbené suroviny: vajíčka a právě medvědí česnek. Na přípravu je tak snadná, že ji zvládnou i děti.
Česnek jsem tentokrát "nasbírala" na farmářském trhu v Praze na náměstí Jiřího z Poděbrad, jak už jsme psali v našem předchozím článku.
Mohlo by vás zajímat
Pomazánka ze tří surovin
Na pomazánku, jejíž základ tvoří pouhé tři suroviny, budete potřebovat: 5 vajíček, 1 kelímek pomazánkového másla a 1 lžíci hořčice. Na dochucení pak nasekaný medvědí česnek a sůl.
Jak na to? Vajíčka vařte natvrdo (9-10 minut), pak je zchlaďte studenou vodou, nechte zcela vychladnout, oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Smíchejte s pomazánkovým máslem a lžící hořčice.
Získáte tak univerzální základ vajíčkové pomazánky, kterou lze libovolně dochucovat. Já jsem tentokrát přidala nasekaný medvědí česnek a trochu soli. Ale tahle pomazánka se dá udělat i s nasekanou pažitkou nebo jinou oblíbenou bylinkou.
Medvědí česnek v ní každopádně ale skvěle vynikne, dodá jí česnekovou chuť a vůni, ale přitom nedráždí žaludek.
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Zdroje informací:
medvedi-cesnek.cz: medvedi-cesnek.cz
ceskatelevize.cz: Medvědí česnek
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jídelníčky slavných: Angelina Jolie krmí děti vařenými brouky a pavouky
Asi není potřeba dlouho vysvětlovat, kdo je… Číst více
Oblíbené pečivo ze špaldové mouky. Jak se špalda používá a na co se hodí
Špalda v naší kuchyni Špalda je sice nenáročná a odolná obilovina, ale její výnosy jsou nižší. S tím souvisí také její vyšší cena. Špalda je výživná… Číst více
Regionální recepty: Připravte si slezské nebe u vás doma
Slezské nebe (německy Schlesisches Himmelreich,… Číst více
Zuppa di Farro: Italská zeleninová polévka zasytí díky jedné neobvyklé ingredienci. Víte, jaké?
Italové jsou na hutné zeleninové polévky přímo… Číst více
Hmyz k jídlu: Jak chutnají larvy potemníka a jakým způsobem se dají upravovat cvrčci?
Při představě, že byste snědli červíka, se vám… Číst více
5 zaručených tipů, jak se definitivně zbavit octomilek: Pomůže pivo, máta i lednice
Octomilky jsou malé mušky, které neustále zkouší… Číst více
Jak se zbavit nepříjemného hmyzu. Tipy na ochranu před komáry a jiným dotěrným hmyzem
Posezení v přírodě Máme rádi příjemné chvíle u chaty nebo na terase, posezení s rodinou a přáteli. Těšíme se na společné jídlo. Pěkné chvíle nám ale… Číst více
Vratič obecný je známá bylina s repelentními účinky. Z jeho květů si snadno vyrobíme domácí repelent
Vratič se dříve používat k vypuzení parazitů, dnes se již od vnitřního užívání ustoupilo, protože jeho účinná dávka se blíží dávce toxické. Další… Číst více
Regionální specialita slezské nebe: Uzené maso s ovocnou omáčkou voní skořicí a neobejde se bez speciální přílohy
S příchodem podzimu a sychravých dnů tak nějak… Číst více
Co dobrého upéct ze špaldové mouky? Vyzkoušejte rychlý makovníček s hruškami nebo celozrnné ovocné koláče
Špaldovou mouku si buď koupíme, nebo ji získáme pomletím celého zrna - pšenice špaldy. Používáme ji tam, kde bychom jinak použili obyčejnou bílou… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Mezi nejkrásnější interiéry roku patří i pražská kavárna Kofínno nebo restaurace Marie B s tajemným menu
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Medvědí česnek je hitem letošního jara. Víte, jak z něj udělat skvělé pesto?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 11 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 15 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 17 hodinami
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 18 hodinami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny: Koprová omáčka je skvělá se svítkem. Jak jej připravit?
Začíná sezona medvědího česneku: Kolik za něj dáte na trhu a kolik v supermarketu? Víme, kde je teď nejlevnější
10 nejlepších receptů z medvědího česneku: První jarní bylinka se hodí do pomazánek, placek i polévek