Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Retro okénko: Univerzální omáčka UHO bývala klasika školních jídelen. Díky snadným trikům bude chutnat božsky
Zdroj: Toprecepty

Univerzální hnědá omáčka je jednou z nezapomenutelných vzpomínek na školní či závodní jídelny dob minulých. Dávala se tehdy takřka ke všemu – obvykle k plátku masa, k rýži, bramborám i knedlíkům. Tehdy z ní děti moc nadšené nebývaly, tak co si ji teď připravit v o trochu lepší a kvalitnější?

UHO se hodilo ke všemu

Říkalo se jí UHO, tedy univerzální hnědá omáčka, a univerzální opravdu byla, podávala se totiž k mnoha druhům pokrmů. UHO byla vlastně taková jednoduchá cibulová omáčka zahuštěná jíškou.

Omáčka se ředila vývarem z kostí nebo i jen z kostky, případně se připravovala z masové šťávy po opékání steaků. Na ingrediencích se někdy šetřilo, což se odráželo v chuti a konzistenci omáčky. Ta pak byla někdy tmavší, jindy světlejší, občas hustší nebo naopak hodně řídká.

Britská obdoba

I když UHO považujeme za typickou omáčku českých jídelen dob minulých, má své obdoby v různých koutech světa. V Německu je to třeba Braten sauce (omáčka z pečeně), či Sauce au jus de viande (omáčka à la masová šťáva).

Tou nejznámější je britská omáčka gravy. Ta se připravuje ze šťávy z masa či zeleniny, která vznikne během pečení nebo vaření. Následně se zahušťuje jíškou nebo škrobem, aby šlo o omáčku a ne jen vypečenou šťávu. Tato omáčka se navíc dobarvuje pomocí barviva s karamelem, melasou a dochucuje kořením, občas se přidává i červené víno. Hotová omáčka se podává k typickým britským specialitám jako je yorkshirský pudink, Sunday roast nebo nedělní pečeně a ke krocanovi na Den díkuvzdání.

UHO je tu stále

Hnědá omáčka má tak vznešenější původ, než by se mohlo zdát, bylo by tedy škoda, aby upadla do zapomnění. Ostatně ani se zánikem socialistických jídelen nezmizela. UHO je součástí znojemské pečeně, podává se třeba ke španělskému ptáčku a nebo k hovězímu na houbách.

Tuto omáčku s mnohdy nedobrou pověstí z minulosti si můžete poměrně snadno udělat o trochu lepší. Stačí jen pár věcí, které lze okoukat právě v britské kuchyni.

Mnohem výraznější chuť bude omáčka mít, když do ní použijete opravdu silný masový vývar, který pak nakombinujete s výpekem z masa. Jíšku pak udělejte na másle nebo na sádle. Hnědou omáčku lze samozřejmě ozvláštnit přidáním bylinek či kmínu, chuť zvýrazní i pár kapek citronu, ke zjemnění omáčky přispěje smetana

Jak na dokonalé UHO z výpeku?

Úplně nejlepší hnědou omáčku gravy připravíte z výpeku z masa.  Od něj jen stačí oddělit čistý tuk. Pak přisypejte přímo do pekáčku k výpeku 2 lžíce mouky a metličkou prošlehejte dohladka. Poté přilijte asi 600 ml silného vývaru a cca 150 ml bílého či červeného vína a za stálého míchání povařte do zhoustnutí. Nakonec osolte a opepřete. 

I bez výpeku se ovšem dá udělat vynikající UHO na cibulovém základu. A jak na to?

Recept na univerzální UHO omáčku 

Budete potřebovat: 25 g másla, 1 lžíci oleje, 1 bobkový list, 2 větvičky tymiánu, 4 cibule nakrájené na plátky, 1 lžičku cukru, 1 lžíci mouky, 200 ml červeného vína, 2 lžičky červeného vinného octa, 500 ml silného hovězího vývaru.

  1. Ve velké pánvi na středním plameni rozpusťte máslo s olejem, přidejte bobkový list a tymián a chvíli restujte, aby se bylinky rozvoněly. Přidejte cibuli a dobře ji obalte v másle a oleji, posypte cukrem a velkou špetkou soli a pomalu ji za občasného míchání duste 45-50 minut, dokud nebude lepkavá a zkaramelizovaná.
  2. Přidejte mouku a dobře promíchejte. Chvíli restujte, pak přidejte víno a ocet, zvyšte teplotu a svařte množství omáčky na polovinu. Trvá to asi 2 minuty, během vaření stále míchejte. Přilijte vývar, přiveďte k varu a vařte 6-8 minut, dokud není omáčka dostatečně hustá.  

Náš tip: Znojemskou hnědou omáčku s kyselými okurkami si můžete uvařit podle našeho video receptu.

 

Recepty k tomuto článku