Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pojďte se s námi vydat do světa pohádek a přeneste si tak trochu kouzla i do své kuchyně. Přinášíme nový seriál Pohádkové recepty, který je volně inspirován českými filmy a pohádkami. V prvním díle se rovnou zakousneme do obzvláště vypečených rohlíčků z Císařova pekaře-Pekařova císaře. A chybět nebude ani golem!

Pohádkové recepty

Chcete se pořádně naladit na Vánoce? Pokud jsou pro vás tyto nejkrásnější svátky v roce spojené se sledováním pohádek, můžete si atmosféru pohody u televize navodit prostřednictvím dobrot z těch českých nejslavnějších.

V předvánočním čase jsme si proto pro vás připravili seriál receptů inspirovaných právě oblíbenými pohádkovými příběhy, které si můžete rovnou udělat a nebo si při čtení článků aspoň trochu oddechnout od předvánočního shonu.

Vypečené rohlíčky

Celý seriál startujeme obzvláště vypečenými rohlíčky z Císařova pekaře-Pekařova císaře. Dvoudílná satirická komedie je společně s pohádkou Byl jednou jeden král jedním z nejslavnějších filmů Jana Wericha. Nejde sice o klasickou pohádku, ale často se právě vysílá rovněž v předvánočním čase. Film má dva díly, ty se ale obvykle vysílají najednou, navíc existuje i jednodílná verze. 

Vyměněný císař

Slavný český herec a dramatik tu nezapomenutelně ztvárňuje dvojroli císaře Rudolfa II., milovníka alchymie a umění, a jeho pekaře Matěje. Důležitou postavou je i Golem – bájný hliněný obr, kterého chce císař najít, oživit a s jeho pomocí si tak zajistit nesmrtelnost. Stále se mu však nedaří ho najít, což u něj způsobuje značnou rozmrzelost, kterou mohou vylepšit snad jedině rohlíčky, kterou budou obzvláště dobře vypečené, jak je zdůrazňováno v nezapomenutelné scéně, v níž se pečou rohlíky a mluví se o Golemovi. 

Napečeno od Golema

Rudolf II. se v průběhu filmu shodou náhod vymění právě se svým pekařem Matějem, který je ve filmu jakýmsi symbolem zdravého selského rozumu, dobroty, poctivosti, a tedy i protikladem císaře, jemuž jde jen o vlastní prospěch. Na to odkazují i slova „obzvláště vypečené rohlíčky pro obzvláště vypečeného krále“.

Ten nakonec odhalí pikle, které se na císařském dvoře spřádají a využije šémem oživlého Golema k upečení pečiva pro chudé. Pokud se vám na rohlíky při sledování komedie vždy sbíhaly sliny, můžete si je nyní upéct podle následujícího receptu. 

Na kvásek-omládek budete potřebovat: 100 g vody, 1 necelou lžičku sladěnky nebo medu, 9-10 g čerstvého droždí, 130 g hladké mouky. Dále si připravte: 170-180 g vody, 370 g hladké mouky, 2 rovné lžičky krupicového cukru (10 g), 30 g sušené syrovátky, 25 g měkkého sádla a 2 rovné lžičky soli (10 g), vejce na potření rohlíků. 

  1. Do mísy dejte 130 g hladké mouky, droždí, sladěnku nebo med, přilijte vodu a dobře promíchejte všechny suroviny na omládek. Mísu zakryjte čistou utěrkou proti osychání a omládek nechte kynout v teplé místnosti 45-60 minut. K hotovému omládku přidejte všechny ostatní suroviny a ručně nebo v robotu uhněťte hladké a pružné těsto, které necháme v zakryté míse asi hodinu vykynout.
  2. Vykynuté těsto přendejte z mísy na pracovní plochu a rozdělte na 10-12 dílů. Z každého dílu vytvarujte bulku. Pokud se těsto lepí, pracovní plochu lehce posypejte moukou.
  3. Bulky nechte asi 10 minut odpočinout a poté je rozválejte a smotejte do tvaru do rohlíků. Rohlíky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem, a nechte kynout ještě asi 35-45 minut.
  4. Troubu předehřejte na 230 °C. Vykynuté rohlíky potřete vodou nebo vejcem, rozšlehaným s trochou vody a zprudka pečte ve vyhřáté troubě 8-10 minut. Obzvláště vypečené rohlíčky pak nechte vychladnout a můžete podávat.

Fotogalerie - Pohádkové recepty: Jak na rohlíčky obzvláště vypečené z filmu Císařův pekař-Pekařův císař?

Ukázat 6 fotografií

Recepty k tomuto článku