Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na krém do cukroví, který déle vydrží? Sázkou na jistotu je máslový základ, alkohol navíc a dostatek cukru
Zdroj: Toprecepty

Spousta lidí peče cukroví na Vánoce hodně dlouho dopředu, aby vše stihli a měli pak klid na další sváteční přípravy. Jak je to pak ale s jeho trvanlivosti? Suché druhy vám vydrží dlouho, u těch s krémy je ale delší skladování už poměrně riskantní. Jaký krém tedy nejlépe do cukroví použít?

Kdy plnit cukroví krémy?

Rohlíčky, permíčky nebo třeba pracny jsou oblíbenými a spoustou lidí milovanými druhy vánočního cukroví, které se na mísách krásně vyjímá. Pokud k nim ale přidáte i cukroví plněné krémy, dodáte pohoštění punc luxusu a výjimečnosti. Krém pozvedne dvě obyčejné sušenky na úroveň malého dortíku, navíc je příjemně zvláční a obohatí o další chutě. Cukroví s krémy by tak na svátečním stole rozhodně nemělo chybět. 

Jedinou nevýhodou krémů je, že výrazně zkracují trvanlivost cukroví. V případě, že byste takové cukroví skladovali déle, třeba již od konce listopadu, riskujete přinejmenším břichabol. Korpusy si sice můžete upéct dopředu, plnit byste je ale měli raději až v týdnu těsně před Štědrým dnem, jak ostatně doporučuje v našem starším článku slavný cukrář Josef Maršálek.  

Nejrychleji se kazí krémy s vejci a pudinkové

Pokud si chcete cukroví naplnit přece jen trochu s předstihem a mít je už pěkně nazdobené a uložené v krabicích, je třeba si aspoň vybrat co nejtrvanlivější druh krému. Do cukroví se totiž často používají i krémy, jež mají jen velmi krátkou trvanlivost.

To platí hlavně pro krémy z vajec nebo pudinkové krémy. Vejce a mléčné výrobky totiž mají tendenci se rychle kazit, proto se hodí jen do cukroví, které připravujete těsně před svátky a víte, že se rychle sní. Krátkou trvanlivost mají i krémy s ořechy nebo kokosem. Místo nich ale můžete použít ořechová másla

Máslové krémy nejdéle vydrží

Ke dřívějšímu slepování a plnění vánočního cukroví jsou proto nejvhodnější krémy, které neobsahují moc vody, nejlépe máslové, případně navíc s kondenzovaným mlékem nebo s čokoládou. Naštěstí se i tyto krémy dají udělat ve více příchutích, takže můžete cukroví úplně jednoduše obměňovat.

K prodloužení trvanlivosti pomůže i dostatek cukru, který je ideálním konzervantem, stejně tak poslouží v krému i alkohol, třeba rum. Cukroví je samozřejmě nutné uchovávat ve vhodných podmínkách, nejlépe v lednici při stabilní teplotě, ideálně kolem 4 °C. 

Krém máslo-cukr

Tím nejjednodušším krémem, kterým můžete cukroví naplnit, je ten máslový, který se připravuje jen ze dvou základních ingrediencí, a to z másla a cukru. Máslo je stabilní základ, výhodou tohoto krému tak je, že vám vydrží v lednici až 3 týdny

Budete potřebovat: 200 g másla, 150 g moučkového cukru, 1 lžíce rumu nebo vanilkového extraktu.

Postup: Máslo nechte změknout při pokojové teplotě. Pak máslo prošlehejte s cukrem do hladké a nadýchané konzistence. Přidejte rum nebo vanilkový extrakt podle chuti.

Něco navíc: Rum lze nahradit i jiným druhem alkoholu – třeba vaječným koňakem, griotkou nebo whisky. Na dochucení máslového krému se rovněž hodí kakao, svěžejší chuť mu dodá zavařenina. Takový krém se dává třeba do išelských dortíčků. Další možností ji citronová kůra (samozřejmě z bio citronu), případně trocha silné kávy nebo instantní kávy

Krém z kondenzovaného mléka

Pokud máte v oblibě karamel, jednoduchý a trvanlivý krém (v lednici vydrží až 2 týdny) připravíte ze sladkého kondenzovaného mléka (Salka), které necháte zkaramelizovat tak, že otevřenou konzervu postavíte do hrnce s vodou (voda musí sahat do poloviny plechovky) a vaříte asi 1-2 hodiny, nebo zkrátka dokud nezhoustne. Koupit si ovšem můžete i již hotové karamelové Salko a udělat krém z něj. 

Budete potřebovat: 200 g másla, 1 plechovku karamelového kondenzovaného mléka (např. Salko).

Postup: Změklé máslo vyšlehejte do pěny. Postupně přidávejte karamelové kondenzované mléko a šlehejte, dokud nevznikne hladký krém. Případně můžete přidat trochu moučkového cukru, pokud by vám přišel málo sladký. 

Něco navíc: Pro chuť lze přidat rovněž nějaký alkohol (třeba rum či brandy). Krém zajímavě oživí i trochu soli, vznikne dnes tak populární příchuť slaného karamelu

Čokoládový krém

Dobrou trvanlivost má i krém, do kterého kromě másla přidáte čokoládu. Jeho příprava je rovněž velmi snadná, stačí jen změklé máslo smíchat s rozehřátou (ne horkou, ale vlažnou) čokoládou. V lednici cukroví s tímto krémem můžete uchovávat až 3 týdny. Vynikající je k naplnění různých košíčků

Budete potřebovat: 200 g másla, 150 g hořké čokolády, 100 g moučkového cukru.

Postup: Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a nechte mírně zchladnout. Máslo vyšlehejte s cukrem a postupně přidávejte rozpuštěnou čokoládu.

Něco navíc: Tento krém lze rovněž dochutit rumem nebo nějakým likérem. Výborný je třeba kávový likér Káhlua, ale i mandlový likér. Místo čokolády zkuste do máslového krému vmíchat nutellu nebo můžete oblíbenou lískooříškovou pomazánku použít jako doplněk k čokoládě. 

Náš tip: Vynikající košíčky s karamelovým krémem připravíte snadno podle našeho video receptu

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku