Pracny z tatranek: Netradiční varianta oblíbené klasiky, kterou připravíte na poslední chvíli
17. 12. 2024 Vaření
Pracny obvykle potřebují odležet delší čas. Máme pro vás ale pracny z tatranek, které můžete jíst ihned. Připravte si je na poslední chvíli a vychutnejte si toto cukroví v netradiční variantě.
Pracny
Voňavé měkké pracny známe i jako medvědí tlapky či medvědí pracky, pojmenované podle tvaru formiček, ve kterých toto cukroví připravujeme. Pekly ho hlavně naše babičky.
Kde se toto cukroví vzalo, není úplně jasné, ale pokud bychom pátrali po tom, kde se objevily poprvé, dostali bychom se minimálně do 16. století. Recepty najdeme ve starých kuchařkách, jako je například ta od M. D. Rettigové. A mezi svými recepty měla pracny i Marie Sandtnerová.
S touto voňavou dobrotou byly spojeny i tradice. Pověsti vyprávěly, že pracny měly chránit rodinu a domov před neštěstím a zlými duchy. Dnes si je můžeme upéct třeba z oblíbených šestivrstvých oplatek zvaných tatranky.
Mohlo by vás zajímat
Co patří do pracen
Základem pracen je máslo, mouka, vejce, cukr, kakao a nesmějí chybět ani vlašské nebo lískové ořechy. Těsto bývá provoněno kořením, hlavně skořicí a hřebíčkem.
Formičky už dnes nepřipomínají jen zvířecí tlapky, ale i zvířata, mušle či rohlíčky. Po upečení ihned pracny vyklepneme a ještě teplé je obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou. Pracny z tatranek chystáme podobně, jen není potřeba čas na odležení.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit formičky na pracny
Může se stát, že po upečení zůstanou pracny přilepené ve formičkách, a když je vyklepáváme, tak se lámou a ničí.
Nejjednodušší je práce se silikonovými formičkami, ty jde vyklepnout velmi snadno. Kovové formičky ale nejprve vytřeme mastným papírem, pak je můžeme trochu vysypat moukou a do toho natlačíme těsto.
Po upečení a vyklepnutí pracen už znovu nemastíme, vhodné je ale formičky poprášit moukou. Mastné těsto vytvoří na kovových formičkách film. Ještě horké je pak lehce vyklepneme.
Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…
Jak připravit pracny z Tatranek
Zhruba na 30 kusů budete potřebovat: 3 čokoládové tatranky, 100 g cukru moučka, 360 g hladké mouky, 2 lžíce strouhaného kokosu, 1 ztužený tuk (Iva nebo Omega), 1 vejce a moučkový cukr na obalení.
Jak na to? Troubu rozehřejte na 170 °C. Čokoládové tatranky nastrouhejte najemno do mísy, přidejte k nim cukr, mouku, kokos a promíchejte. Pak přidejte vejce a rozpuštěný, prochladlý tuk a zpracujte těsto. Hotové těsto plňte do připravených formiček na pracny. Pečte v troubě předehřáté na 170 °C dozlatova asi 10 minut. Po upečení hned vyklopte tatrankové pracny z formiček a obalte je v moučkovém cukru.
Náš tip: Z tatranek můžete připravit i nepečené kuličky. Přichystejte si je podle následujícího video receptu:
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Kuličky z Lotus sušenek jsou připravené raz dva a stejně tak rychle budou mizet ze stolu
20 receptů na pracny: Báječné ořechové cukroví voní skořicí a hřebíčkem
Pracny voní skořicí a hřebíčkem: Podle staročeského receptu jsou plné ořechů a nejlepší jsou obalené ve vanilkovém cukru