Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pracny z tatranek: Netradiční varianta oblíbené klasiky, kterou připravíte na poslední chvíli
Zdroj: Toprecepty, eva hubova

Pracny obvykle potřebují odležet delší čas. Máme pro vás ale pracny z tatranek, které můžete jíst ihned. Připravte si je na poslední chvíli a vychutnejte si toto cukroví v netradiční variantě.

Pracny

Voňavé měkké pracny známe i jako medvědí tlapky či medvědí pracky, pojmenované podle tvaru formiček, ve kterých toto cukroví připravujeme. Pekly ho hlavně naše babičky.

Kde se toto cukroví vzalo, není úplně jasné, ale pokud bychom pátrali po tom, kde se objevily poprvé, dostali bychom se minimálně do 16. století. Recepty najdeme ve starých kuchařkách, jako je například ta od M. D. Rettigové. A mezi svými recepty měla pracny i Marie Sandtnerová.

S touto voňavou dobrotou byly spojeny i tradice. Pověsti vyprávěly, že pracny měly chránit rodinu a domov před neštěstím a zlými duchy. Dnes si je můžeme upéct třeba z oblíbených šestivrstvých oplatek zvaných tatranky. 

Co patří do pracen

Základem pracen je máslo, mouka, vejce, cukr, kakao a nesmějí chybět ani vlašské nebo lískové ořechy. Těsto bývá provoněno kořením, hlavně skořicí a hřebíčkem.

Formičky už dnes nepřipomínají jen zvířecí tlapky, ale i zvířata, mušle či rohlíčky. Po upečení ihned pracny vyklepneme a ještě teplé je obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou. Pracny z tatranek chystáme podobně, jen není potřeba čas na odležení.

Jak připravit formičky na pracny

Může se stát, že po upečení zůstanou pracny přilepené ve formičkách, a když je vyklepáváme, tak se lámou a ničí.

Nejjednodušší je práce se silikonovými formičkami, ty jde vyklepnout velmi snadno. Kovové formičky ale nejprve vytřeme mastným papírem, pak je můžeme trochu vysypat moukou a do toho natlačíme těsto.

Po upečení a vyklepnutí pracen už znovu nemastíme, vhodné je ale formičky poprášit moukou. Mastné těsto vytvoří na kovových formičkách film. Ještě horké je pak lehce vyklepneme.

Vánoce

Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…

Jak připravit pracny z Tatranek

Zhruba na 30 kusů budete potřebovat: 3 čokoládové tatranky, 100 g cukru moučka, 360 g hladké mouky, 2 lžíce strouhaného kokosu, 1 ztužený tuk (Iva nebo Omega), 1 vejce a moučkový cukr na obalení.
Jak na to? Troubu rozehřejte na 170 °C. Čokoládové tatranky nastrouhejte najemno do mísy, přidejte k nim cukr, mouku, kokos a promíchejte. Pak přidejte vejce a rozpuštěný, prochladlý tuk a zpracujte těsto. Hotové těsto plňte do připravených formiček na pracny. Pečte v troubě předehřáté na 170 °C dozlatova asi 10 minut. Po upečení hned vyklopte tatrankové pracny z formiček a obalte je v moučkovém cukru.

Náš tip: Z tatranek můžete připravit i nepečené kuličky. Přichystejte si je podle následujícího video receptu:

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku