Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sekyrková polévka je jednou z nejslavnějších polévek z českých pohádek společně s kyselem pro Trautenberka. Zaujme hlavně svým názvem a také ingrediencí, po níž má jmeno – sekyrkou. Pohádkový Honza ji při vaření opravdu používá, vy si ale vystačíte s úplně běžnými surovinami. 

Filmová komedie Honza málem králem

Další z pohádek, na kterou jsme se zaměřili v našem adventním seriálu, v němž si připomínáme jídla ze známých českých, nejen televizních pohádek, je Honza málem králem. Pohádková komedie s Jiřím Kornem v hlavní roli Honzy se zapsala do paměti diváků nejen spoustou písniček, jež v ní zazní, ale i sekyrkovou polévkou

Honza, který napálí všechny

Oblíbená televizní pohádka boří stereotypy o hloupém a líném Honzovi. Ten si totiž na hloupého jen hraje, ale přitom je chytřejší než všichni ostatní, a naopak on sám musí bojovat proti lidské hlouposti a chamtivosti.

Díky svému důvtipu vyřeší spoustu potíží a nakonec se jako správný pohádkový Honza vydá na pomoc rozmazlené princezně, která roky nevydala hlásku, aby „získal království a půl princezny“, jak se v pohádce vtipně podotkne.

Princeznu nakonec opravdu rozmluví, ale spokojí se s truhlou zlaťáků, které rozdá chudým lidem, místo princezny si řekne jen o kobylu a vydá se za svou milovanou Mařenkou, obyčejnou venkovskou dívkou. 

Sekyrková polévka z Honza málem králem

Jednou z nezapomenutelných scén filmu je ta, v níž Honza vaří polévku „jen" z obyčejné sekyrky. Právě touto polévkou napálí vychytralý Honza lakomou hospodyni, když z ní pod záminkou, že uvaří vynikající polévku jenom ze sekyrky, vymámí suroviny na přípravu normální houbové polévky.

Honzova sekyrková polévka je tak vlastně takovou obyčejnou polévkou zahuštěnou kroupami. Pokud jste na ni vždy při sledování populární pohádky dostali chuť, můžete ji konečně vyzkoušet podle našeho receptu. V předvánočním čase, kdy nemáme času nazbyt, taková rychlovka přijde třeba na večeři určitě vhod.

A hodí se i jako postní polévka (v tomto případě bez sádla), třeba na Štědrý den, když chcete vidět zlaté prasátko. A jak tedy na ni? 

Budete potřebovat: 100 g sušených hub, 150 g ječných krup, 2 lžíce sádla, 1 cibuli, hrst krupice, kmín, sůl, pepř, majoránku a 2-4 stroužky česneku.

  1. Kroupy namočte den předem do vody. Poté slijte a propláchněte. Sušené houby dejte na hodinku nabobtnat do vlažné vody. 
  2. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Česnek oloupejte a utřete s trochou soli. 
  3. V hrnci na jedné lžíci sádla zpěňte nakrájenou cibuli, přidejte krupici a zlehka ji zapražte dozlatova. Přidejte houby i s nálevem, kroupy a kmín a dolijte vodou nebo vývarem (cca 2 l). Vařte, dokud kroupy nezměknou.
  4. Na závěr dochuťte solí, pepřem a promnutou majoránkou. Dochuťte česnekem, přidejte druhou lžíci sádla a ihned podávejte. 

Recepty k tomuto článku