Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak perfektně připravit vinnou klobásu na pánvi nebo v troubě: Před přípravou ji omyjte, spařte a smotejte do spirály
Zdroj: Toprecepty, Ivace64

Máte v plánu něco jiného o štědrovečerním hodování než kapra? Možná dáváte přednost vinná klobáse. A víte, jak ji perfektně připravit pánvi nebo v troubě. Poradíme, co dělat, aby nepraskla a byla vynikajícím vánočním pokrmem.

Vinná klobása

Vinná klobása nahrazuje v mnoha domácnostech štědrovečerního kapra, nebo si ji strávníci dopřávají ještě kromě něj. Na mnoha českých stolech tak voní během svátků. Její kouzlo je ve vyvážené chuti, křehkosti a správném upečení.

Aby se toto všechno povedlo, je třeba dodržet několik zásad. Základem je kvalitní surovina, tedy výborná vinná klobása. Ta by měla obsahovat hlavně vysoký podíl masa a minimum přídavných přísad.

Na co nezapomenout před tepelnou úpravou vinné klobásy

  • Před samotnou přípravou je vhodné klobásu opláchnout studenou vodou, aby se zbavila případných zbytků tuku nebo soli na povrchu. Nevyplatí se ji ale dlouho máčet ve vodě, ztratila by totiž svou chuť.
  • Klobásu je nejlepší rovnou naporcovat, je menší pravděpodobnost, že se potrhá. V místě, kde ji budeme chtít rozříznout, ji zakroutíme, a pak rozkrojíme. Příslušnou část zatočíme do spirály a napříč klobásu zpevníme špičatými špejlemi. Kdybychom je propichovali hranatými špejlemi, nejspíš by se klobásy potrhaly.
  • Vinnou klobásu je vhodné nejdříve spařit horkou vodou, případně krátce povařit. Díky tomu se totiž klobása hezky zatáhne. Při přípravě na pánvi pak tolik neprská a ani nepraská.
  • Klobásu můžeme obalit v mouce, posypat trochou pepře. Tím, že ji obalíme, bude křupavější. 

Jak připravit vinnou klobásu v pánvi

Na pánvi ji můžeme přichystat pouze v mouce obalenou, variantou přípravy vinné klobásy je obalení v trojobalu a následné osmažení. Můžeme ji ale také obalit v těstíčku.

Na přípravu potřebujeme pánev s nepřilnavým povrchem zahřátou na střední teplotu. Jako tuk se hodí rostlinný olej. Klobásu opatrně opékáme ze všech stran. Nakonec by měla mít zlatavě hnědou barvu. Při pozvolné přípravě bude klobáska rovnoměrně propečená. Při prudkém opékání může ztvrdnout nebo se spálit.

Průběžně se uvolňuje šťáva, kterou můžeme klobásu polévat v průběhu pečení.

Vánoce

Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…

Jak připravit vinnou klobásu v troubě

Vinná klobása je výborná pečená v troubě bez tuku. Opět potřebujeme střední teplotu, troubu předehřejeme na 150-180 °C. Klobásu můžeme položit jen tak do pekáče, někdo ji raději dává na pečicí papír. Připravovat ji můžeme samotnou, výborná je i třeba s plátky cibule a kousky jablek. Získá tak zajímavější chuť. Klobásu pečeme asi 15 minut, pak ji obrátíme na druhou stranu a dopečeme opět 10-15 minut.

Vynikající je rovněž pečená na pivu a na zelenině. Třeba v Bavorsku podávají vinnou klobásu s kysaným zelím, což je lahodná šťavnatá kombinace.

Jak napravit chyby při přípravě vinné klobásy

  • Poškozená klobása může při pečení prasknout a obsah pak vyteče. V tom případě ji v místě natržení oddělíme, maso ve střívku natlačíme dále a vytvoříme nový konec.
  • Prudce pečená nebo smažená klobása se roztrhne. Aby k tomu nedošlo, vložíme ji na rozehřátý tuk a hned teplotu snížíme. Opékáme pozvolna.

Náš tip: Vinnou klobásu si většinou chystáme ke štědrovečerní večeři smaženou. Vyzkoušejte ji připravit pečenou na lůžku ze zelí, brambor a jablek podle následujícího video receptu:

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku