Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cukroví na poslední chvíli: Vosí hnízda, tatrankové kuličky, šuhajdy nebo sladký salám zvládnete levou zadní
Zdroj: Toprecepty

Podcenili jste to letos s přípravou cukroví na Vánoce a už moc nestíháte? Nepropadejte panice, vše ještě můžete zachránit nepečenými druhy. Je jich spousta, dají se udělat v různých příchutích a obvykle je zvládnete „uplácat“ během chvilky. 

Nepečené cukroví - rychlá a snadná příprava

Nepečené cukroví patří k těm nejvděčnějším druhům. Hospodyňky je milují pro snadnou přípravu, která umožňuje doplnit zásoby jen pár dní před Vánoci. Ostatní je zbožňují pro nesčetné množství příchutí a příjemnou konzistenci. Nepečené druhy navíc zvládnou i ti, kteří si na pečení netroufnou, zkazit se na něm toho moc nedá. Jeho předností také je, že do něj případně zpracujete i nepovedené pečené cukroví – třeba polámané rohlíčky či perníčky, nebo zbytky oříšků či sušeného ovoce. Jaké druhy patří k nejoblíbenějším?

Vosí hnízda

Jde o jedno z nejoblíbenějších cukroví, a to nejen mezi nepečenými druhy. Pravda, vosí hnízda či včelí úlky jsou sice trochu pracnější, ale vyvažují to báječnou chutí. Cukroví, které získalo název podle speciálních formiček ve tvarů úlků, se připravuje z jednoduché hmoty z piškotů, do níž se přidávají někdy ořechy, často se také obarvuje a dochucuje kakaem. K dokonalosti cukroví přispívá krém s chutí vaječného koňaku, který navíc zvláčňuje podstavec z piškotu nebo lineckého kolečka

Náš tip: Vynikající vosí hnízda uděláte podle následujícího receptu

Tatrankové kuličky

Pokud milujete populární výletní oplatky Tatranky, nemusíte s nimi čekat, až vyrazíte někam do přírody, udělejte si z nich rovnou tyto vynikající kuličky. Tatranky stačí jen rozmixovat, přidat máslo, cukr, kondenzované mléko, trochu rumu a ze vzniklé hmoty vytvarovat kuličky. Na naředění můžete případně přidat trochu mléka. Tatranky lze použít lískooříškové nebo arašídové, v obou případech dodají cukroví zajímavou chuť a vy to budete mít téměř bez práce. Hotové kuličky lze obalovat v kokosu nebo v nadrcených oříšcích.

Náš tip: Lískooříškové tatrankové kuličky zkuste podle našeho receptu

Sladký salám

Oblíbeným nepečeným cukrovím pro ty, kteří se nechtějí zdržovat koulením kuliček, je sladký salám. I ten se dá udělat v mnoha příchutích, nejoblíbenější je ten čokoládový, často nakombinovaný s kokosem. Na salám stačí jen udělat z piškotové hmoty ochucené čokoládou a kakaem váleček, nechat jej ztuhnout a pak nakrájet na plátky. Do směsi je vhodné přidat větší kousky oříšků nebo sušené ovoce, které se pak na řezu hezky vyjímají. 

Náš tip: Opilý čokoládový salám připravíte podle našeho ověřeného receptu

Raffaello kuličky

Milovníky kokosu jistě nadchnou i nepečené kokosové kuličky, které na váš sváteční stůl přinesou nádech exotiky. Jejich základem je kokos, takže jsou přirozeně bezlepkové. Ke spojení hmoty může posloužit máslo či Salko. Pokud navíc přidáte oloupané mandle, cukroví bude opravdu chutnat podobně jako kuličky Raffaello z obchodu. Kokosové kuličky jsou rovněž vynikající obalené v čokoládě, připomínají pak tyčinky Bounty

Náš tip: Raffaello jen ze tří ingrediencí uděláte podle našeho receptu

Šuhajdy nebo šohajky?

Trochu retro cukroví známé jaké šuhajdy nebo šohajky je stále populární v mnoha rodinách. Jde vlastně o takové čokoládové pralinky nebo košíčky, které se dávají do papírových košíčků. Cukroví se skládá ze dvou vrstev - náplň je obvykle ořechová s rozinkami či s kandovaným ovocem. Může však být i karamelová nebo třeba z arašídového másla. Tato vrstva se pak zalévá rozehřátou čokoládou (bílou nebo tmavou) a vše se nechá už jen ztuhnout. Hotové košíčky se nakonec zdobí lentilkou, oříškem nebo cukrovým zdobením

Náš tip: Šuhajdy s ořechovou náplní uděláte podle našeho mnohokrát vyzkoušeného receptu

Domácí bílá čokoláda

Podobně jednoduchá na přípravu je i domácí čokoláda. Tato pochoutka byla rovněž oblíbená v minulosti třeba jako náhražka čokoládových figurek z kolekcí, které tehdy bývaly špatně dostupné. S pravou čokoládou sice ta domácí neměla mnoho společného, oblíbená však byla pro svou specifickou chuť  a také pro zajímavé tvary (obvykle se směs nalévala do formiček na pracny nebo do plastových platíček z bonboniér). Občas se i balila do alobalu a pak věšela na stromeček. A jak ji uděláte? 

Budete potřebovat: 250 g ztuženého 100% tuku, 150 g moučkového cukru, 100 g sušené smetany, 60 g strouhaného kokosu, 1 balíček cukru s rumovou příchutí a 1/2 balíčku vanilkového cukru. 

Postup: Tuk rozpusťte ve vodní lázni, přidejte moučkový cukr, vsypejte sušenou smetanu, strouhaný kokos a oba druhy cukru. Zamíchejte a hned nalijete do připravených formiček. Formičky dejte na pár minut do mrazáku a pak vyklopte.

Náš tip: Domácí čokoládu si podle našeho receptu můžete udělat i tmavou. 

Medové kuličky

Máte rádi dort medovník? Příprava tohoto dortu vonícího medem a oříšky a sestávajícího z krému a několika plátů těsta je poměrně složitá. Jeho chuť si ovšem můžete dopřát díky jednoduchým medovníkovým kuličkám. Ty snadno uděláte nejen z medových plátů, ale i z nepovedených perníčků, lotus sušenek nebo rumových perníčků. Pak už stačí přidat jen Salko a med, případně ořechy – ty se hodí i na obalení.

Náš tip: Medovníkové kuličky z medových plátů jsou vynikající podle našeho video receptu

Recepty k tomuto článku