Večerní škola pro grilováním postižené
8. 6. 2018 Historie a zajímavosti
Umíte si představit, jak by vypadala večerní škola grilování pro dospělé s povolenou konzumací alkoholu a víc než 10 kily masa? Tak to jste měli vidět, co všechno se semlelo na posledním Weber kurzu grilování - pravidelné akci pořádané v útulné zahradě tachlovického Weber Worldu.
Příjemné prostřední pro studium
Na místo činu jsem dorazil o něco dřív, než bylo nutné, a tak jsem měl možnost prohlédnout si místo dění a později i sledovat přípravné práce na večerní grilovačku. A neudělal jsem chybu. Zahrada byla velmi útulná a během několika minut tu jako houby po dešti vyrostly velké černé stany, které vytvářely příjemný stín. Kolem stanů pak byly rozmístěny různé druhy Weber grilů. Malé i velké, kotlové i plynové. Zkrátka ideální podmínky ke studiu.
Velká a hodně hladová třída
Upřímně, našim kuchařům, kteří měli vedení kurzu na starosti, jsem jejich situaci nezáviděl. Dostat do ruky houf hlučných, nenažraných studentů, to není žádná legrace. Byly nás dobré dvě desítky a snad všichni patřili do věkové kategorie nad 45 let a 100 kilogramů. Takže lehké pořízení s námi nebylo. Takovou partu je těžký překřičet, natož jí ještě nakrmit a naučit je připravit královské menu o několika chodech. Asi proto na nás vzdělávací sekce Weberu nasadila ne jednoho, ale rovnou dva kuchaře-profíky s letitou praxí, přirozenou autoritou, smyslem pro humor a potřebnou dávkou trpělivosti.
Bezpečnostní technik by to neřekl líp
Ještě než jsme začali grilovat, dostalo se nám slušné nalejvárny o bezpečnosti při práci s grilem. Dozvěděli jsme se například, jak si uvázat zástěru, aby nám při grilování neblafla. Bylo nám řečeno, proč si plynový gril zapalují se zavřeným víkem jenom pitomci a v neposlední řadě jsme taky bohatší o informaci, že požár grilu se nejlépe hasí pískem. Prostě samé užitečné informace.
Je lepší steak na uhlí nebo na plynu?
Ani ne v polovině večera došlo v jinak přátelském kolektivu k větší menší roztržce. Už si ani nevzpomínám, kdo tu otázku vytáhl jako první, či zda jí do placu nehodili sami kuchaři (zřejmě aby nás udrželi ve střehu), ale stalo se to. Někdo tu otázku, jestli je lepší steak na uhlí nebo na plynu, holt vyslovil a pak se děly věci. To by jeden nevěřil, jak se člověk dokáže namíchnout, když vám někdo nechce uvěřit, že steak z vašeho uhláku chutná prostě stokrát líp než nějakej mrzák z plynu. S méně kvalifikovaným pedagogickým dozorem by se mohla taková diskuze strhnout v pěknou melu. Naštěstí si naši učitelé věděli rady a velmi jednoduchým trikem celou hádku ukončili (asi nepracovali s takovým spolkem rozumbradů poprvé). A stačilo k tomu tak málo, prostě ugrilovali pár steaků na plynu a na uhlí a následnou ochutnávkou rozprášili pochybnosti i posledních nevěřících Tomášů.
Grilování na sladko není pro starý
Na kurzu bylo mimo jiný zajímavý to, že jsme kromě klasických šlágrů jako je steak, hamburger nebo grilovaný kuře dělali i jídla, která bych jako položku na grilovacím menu fakt nečekal. Za všechny můžu říct sladké palačinky a lívance. Zpočátku se mi tahle idea grilování na sladko moc nezamlouvala. Říkejte si o mě, že jsem stará, zrezivělá konzerva, ale představa, že místo krkovičky s křenovou omáčkou děláte palačinky s džemem a se šlehačkou, je prostě mimo. Nemůžu si pomoc. Pak mi ale někdo moudrý poradil, že takovými palačinkami se dá třeba ucpat pusa i několika rozjíveným dětem najednou. A to už se vyplatí.
Cílová rovinka
Pomyslnou tečkou za skončeným kurzem bylo slavnostní předávání diplomů dokládajících úspěšné absolvování večerní školy grilování. Přestože byla na všech zúčastněných víc než patrná narůstající únava z přejedení a nachmelení, každý úspěšný student byl donucen si svou chvilku slávy vychutnat až do dna. A tak museli všichni absolvovat strastiplnou cestu z pohodlného plážového křesílka na druhý konec místnosti, kde jim dojatý kantor vřele potřásl pravicí a předal zarámovaný diplom. Pak už se všichni rozjeli do svých domovů, dílem za pomoci příbuzných, dílem za pomoci přivolaných taxíků.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak se vyhnout chybám při zadělávání kynutého těsta, abychom upekli to nejlepší pečivo?
Která pravidla je při přípravě kynutého těsta nutné dodržovat? Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu. Mouku (a další suroviny) doneseme… Číst více
Proč se chleba v domácí pekárně občas propadne? Důvodem je pravděpodobně jedna z těchto dvou příčin
Občas se stane, že místo pěkně vyklenutého bochníčku upečeme chléb s propadlým středem, byť bylo těsto ještě před chvilkou moc pěkně nakynuté. Jak je… Číst více
Co přidat do chleba, aby pěkně voněl. Poradíme, jaké koření se nejlépe hodí
Kdo by neznal chléb lákavě vonící kmínem? Tu chlebovou vůni poznáme i poslepu, se zavázanýma očima. Všechno koření, které se vmíchává do chlebového… Číst více
Klíčky po zdraví: Výhonky mungo dochutí mnoho jídel a jsou ideální i jen tak na chroupání
Máte rádi thajské nudlové jídlo pad thai,… Číst více
10 rad, jak vařit opravdu levně: Plánujte, využívejte zbytky a vařte taky bez masa!
Máte v lednu trochu hlouběji do kapsy? Ušetřete… Číst více
Pečení v horkovzdušné troubě je výhodné, ale má svá specifika. Poradíme, jak v takové troubě péct maso
V horkovzdušné troubě můžeme péct více plechů najednou, což oceníme zvláště při pečení většího množství cukroví, koláčů a jiného pečiva. Výhodná je i… Číst více
Jak ušetřit za jídlo? Vyzkoušejte nakupovat jen na jeden týden a svědomitě plánovat jídelníček
Máte radost z čisté a upořádané lednice? Nejspíš ano, ale většinou pouze do chvíle než začnou děti hledat své oblíbené jogurty, partner zbytek od… Číst více
Jak budou otevřeny obchody 8. května? Na Den matek si leckde nenakoupíte
Jaká bude otevírací doba ve vašem oblíbeném… Číst více
Další srovnávací nákup prokázal více než 14% úsporu na iTesco oproti konkurenčnímu Rohlíku
Společnost Tesco pokračuje ve svém závazku… Číst více
Nízké ceny zaručeny. Tesco hlídá stovky cen, aby zákazníci vždy ušetřili
Tesco pomáhá svým zákazníkům šetřit a výrazně… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře (1)