Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na perfektní novoroční čočku: Důležité je, kdy přidáte při vaření sůl, chuti prospěje jedna netradiční ingredience
Zdroj: Toprecepty

Na Nový rok se musí jíst čočka – to je jedna z tradic, která se dodržuje ve spoustě rodin. Nebo aspoň v těch, v nichž nechtějí nic ponechat náhodě a chtějí si zajistit dostatek peněz na celý další rok. Jak ji ale připravit, aby vám nezpůsobila zažívací obtíže a zachutnala i těm největším odpůrcům luštěnin?

Čočka jako symbol hojnosti

Říká se „jak na nový rok, tak po celý rok“. Pokud si tedy dáte čočku, zajistíte si podle lidových zvyků bohatství po celý rok. Čočku totiž již naši předkové vnímali jako symbol hojnosti, neboť svým tvarem připomíná mince. Navíc čočka nám pomůže i z hlediska zdraví. Tato luštěnina je totiž výborným zdrojem vlákniny, bílkovin a dalších prospěšných živin

Klasika v podobě čočky nakyselo

Čočku lze použít do mnoha pokrmů, např. do polévek nebo salátů. U nás se však nejčastěji připravuje nakyselo a následně se podává s vajíčkem, případně s vařeným uzeným masem, párkem či jinou uzeninou (např. opečenou klobásou), aby pokrm uspokojil i ty, kteří luštěninám úplně nefandí. Tento tradiční pokrm školních či závodních jídelen se v mnoha domácnostech podává právě na Nový rok

Jak vařit čočku, aby nenadýmala

Pokud se rozhodnete udělat na Nový rok právě tuto čočkovou klasiku, je hlavně třeba čočku předem namočit, aby změkla.

  • Tento krok je důležitý, neboť pomůže tomu, aby se čočka rychleji uvařila doměkka. Navíc namočením předejdete riziku nadýmání, které luštěniny s tvrdými zrny způsobují.
  • Čočku je nutné namočit do vody aspoň na hodinu až na dvě, jistější však je, když si vzpomenete předem a namočíte ji přes noc. Delší doba namáčení je nutná hlavně u čočky, kterou máte doma delší dobu.
  • Voda na namáčení musí být studená, jinak by čočka mohla zkysnout. Vodu, v níž jste čočku namáčeli, ovšem vylijte a na vaření použijte vodu čistou.
  • Chcete-li se vyhnout namáčení čočky, řešením je koupit čočku předvařenou. Tu lze vařit rovnou. U předvařené čočky je doba varu 10-15 minut, u normální až půl hodiny.  
  • Dobu varu čočky lze ukrátit i tím, že přidáte do vody lžičku jedlé sody, což je trik, který běžně používaly naše babičky. Vaření se zkrátí téměř o polovinu, navíc soda zabrání tomu, aby se vám čočka rozvařila na kaši. Jedlá soda také zlepší stravitelnost čočky

Jak dochutit čočku?

Čočku je třeba patřičně ochutit. Základem je samozřejmě sůl. Tu je ovšem lepší přidat až úplně na konci vaření. Pokud byste ji do vody přidali hned, trvalo by déle, než by čočka změkla.

Chuti prospějí i bylinky. K čočce lze přidat např. majoránku, saturejku, petržel, tymián či bobkový list. Majoránka nebo saturejka navíc pomáhají při nepříjemném nadýmání. V základu pokrmu nesmí chybět ani cibulka nakrájená nadrobno a osmahnutá na másle či sádle. Dozlatova a dokřupava osmaženou cibulkou můžete posypat celý pokrm. 

Vzhledem k tomu, že se jídlo nazývá čočka nakyselo, je třeba přidat i něco na dokyselení. Obvykle je to ocet nebo citronová šťáva, netradičním dochucovadlem však může být i lák z kyselých okurek. Ten nejenže dodá čočce další chutě, navíc vám pomůže zatočit s případnou novoroční kocovinou.

Co zkusit čočku červenou či zelenou?

Čočka nakyselo se u nás obvykle připravuje z čočky, jež se prodává pod názvem velkozrnná. Nejběžnější je čočka hnědá nebo tmavě zelená, dnes jsou však u nás běžné i další druhy čočky, jako jsou třeba čočka červená, zelená nebo černá čočka beluga. Tyto druhy není třeba předem namáčet, rychleji je uvaříte a ještě jsou lépe stravitelné.

Navíc se mohou chlubit specifickou chutí, chcete-li tedy vyzkoušet něco jiného, můžete si pro změnu připravit na Nový rok některý z těchto druhů čočky – buď klasicky jako přílohu k masu nebo navíc dušenou se zeleninou či jako polévku. Dáváte-li ovšem přednost klasice, můžete si čočku připravit podle našeho ověřeného receptu. Jak na to?

Budete potřebovat: 500 g čočky, 90 g sádla, 70 g cibule, 15 g hladké mouky, ocet (podle chuti), sůl (podle potřeby), případně na dochucení polévkové koření.

  1. Čočku opláchněte, zalijte vodou a nechte zhruba 1-2 hodiny nabobtnat.
  2. Čočku dejte do hrnce zalijte čistou vodou a uvařte ji téměř doměkka.
  3. Rozpusťte sádlo a osmahněte na něm nadrobno nakrájenou cibuli dorůžova, přidejte mouku, udělejte jíšku a tou čočku zahustěte. Ještě povařte, dochuťte octem a kořením. Podávejte s volským okem nebo s uzeným masem či s osmahnutou na kostičky nakrájenou slaninou. 

Náš tip: Láká-li vás nějaký méně tradiční pokrm, zkuste  připravit kořeněnou čočku po indicku podle našeho video receptu.

Zdroje informací: 

Recepty k tomuto článku