Bábovka ze zbytků cukroví: Ideální moučník k odpolední kávě, do které využijete zbylé rohlíčky, linecké i nepečené druhy
2. 1. 2025 Vaření
Zbylo vám doma ještě hodně cukroví? Pokud už na ně nikdo nemá chuť, snadno z něj můžete vykouzlit úplně nový moučník, třeba vynikající bábovku, kterou můžete naservírovat i návštěvě. A navíc na její přípravu už nepotřebujete téměř žádné další ingredience.
Co se zbylým cukrovím?
Ještě před pár dny jsme cukroví schovávali do nejzazších koutů spíže před nenasytnými ujídači, poté jsme je s velkou slávou naskládali na mísy a stojany a všechny pobízeli, ať ochutnají, a najednou o pracně napečené linecké, perníčky, rohlíčky, ořechy a další dobroty nikdo nestojí. Komu by se ale chtělo cukroví vyhazovat, když vám jeho příprava zabrala tolik času?
Samozřejmě je můžete zamrazit, ale úplně nejlepší řešení to není. Představa, že si v létě uděláte takové malé Vánoce je sice lákavá, ale cukroví to úplně nesvědčí. Rozhodně lze mrazit jen suché druhy cukroví bez krémů, i ty ale mráz vysušuje, takže pak cukroví není tak dobré jako to čerstvé.
Mohlo by vás zajímat
Moučníky ze zbytků
Pokud vám tedy nějaké cukroví zbylo, není nic jednoduššího, než jej rozmixovat a přetransformovat do podoby nějakých jiných moučníků. Sladké drobečky můžete použít do různých pohárů, je možné z nich udělat drobenku na koláč nebo třeba lízátka cake pops, snadno z nich ale upečete i výbornou bábovku, případně pokud nemáte bábovkovou formu, tak i obyčejnou buchtu na plech.
Příprava takového moučníku je velmi snadná, namleté cukroví sice můžete doplnit moukou, vystačíte si ale i jen s ním. Do těsta pak už pouze stačí vmíchat vajíčka a nějakou tekutinu – mléko nebo třeba podmáslí, a nakonec kypřicí prášek do pečiva, aby byla bábovka krásně nadýchaná. Pro chuť lze navíc přidat i trochu rumu nebo třeba vaječného koňaku, který vám rovněž zbyl z Vánoc.
Vynikající cukrová bábovka
Do bábovky se hodí pečené i nepečené druhy cukroví. Předností moučníku je to, že má sám o sobě vynikající chuť po cukroví a není nutné jej nijak dochucovat. Pokud máte cukroví hodně, můžete si druhy rozdělit a nakombinovat si je tak, aby vám vznikla třeba kakaovo-čokoládová bábovka nebo bábovka s vůní perníkového koření. Samozřejmě můžete pro vylepšení chuti přidat i další ingredience, např. nasekanou čokoládu, ořechy, rozinky nebo kakao. A jak ji tedy uděláte?
Budete potřebovat: cca 500 g cukroví, 2 vejce, 1 prášek do pečiva, mléko podle potřeby, vaječný koňak nebo rum na dochucení (stačí pár lžic).
- Cukroví dejte do mixéru a pomelte, aby vám vznikla jemná směs. Tu nasypejte do mísy a přidejte kypřicí prášek, dále vajíčko a přilijte mléko a koňak či rum podle potřeby. Promíchejte, aby vám vzniklo těsto, které konzistencí připomíná klasické těsto na bábovku. Případně přilijte ještě tekutinu nebo přisypejte drobečky.
- Formu na bábovku vymažte tukem a vysypejte moukou a nalijte do ní těsto. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a bábovku pečte asi 45 minut jako klasickou bábovku. Vyjměte, nechte chvíli vychladnout a pak vyklopte z formy. Bábovka můžete jen pocukrovat moučkovým cukrem nebo přelít čokoládovou polevou.
Náš tip: Ze zbytků perníčků můžete udělat i tyto medovníkové koule jako od Marlenky podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Chybí vám léto a dovolená u moře? Příchuť Řecka vám na talíři připomene musaka
S dovolenými se to nejspíš i letos bude mít… Číst více
15 typicky jarních pokrmů láká barevností, chutí i lehkostí. Nechte se inspirovat
Není to těžké ani nemožné. Stačí zařadit více zeleniny, méně tučné maso a pohyb. Zdravější tělo i pocit odlehčení se brzy dostaví. Zeleninu a čerstvé… Číst více
Z mletého masa můžete vytvořit spoustu výborných a poměrně rychlých jídel
Mleté maso je velmi vděčná surovina, protože tepelná úprava netrvá dlouho a má široké možnosti využití. Nevýhodou je krátká trvanlivost a je třeba s… Číst více
Jak na to, aby byla sekaná šťavnatá a během pečení nepraskla. Postupujte podle těchto vychytávek
Sekaná pečené připravená z kořeněného mletého masa, nejčastěji směsi vepřového a hovězího, bývá oblíbeným pokrmem v mnoha rodinách. Nejčastěji je… Číst více
16 receptů na zpracování mletého masa: Nechte se inspirovat těmi nejlepšími pokrmy
Nejčastěji se používá maso hovězí, vepřové a kuřecí. Mletá zvěřina se hodí více do klobás, stejně jako maso skopové. Mleté rybí maso zužitkujeme… Číst více
20 receptů na karbanátky: Vyzkoušejte ty nejoblíbenější varianty
I když ani to není tak úplně pravda, protože velmi oblíbené jsou i karbanátky bez masa. Vybrali jsme proto pro vás přehled těch nejlepších receptů na… Číst více
20 receptů na zeleninové karbanátky: Vyzkoušejte je s námi
Zeleninové karbanátky už svým názvem napovídají, že jejich hlavní ingrediencí je mletá zelenina. Karbanátků je tolik druhů, kolik je druhů zeleniny.… Číst více
Při Poslední večeři chybělo jehněčí. Co měli Ježíš a apoštolové opravdu na stole?
V průběhu let byla Poslední večeře Ježíše Krista… Číst více
Z čeho připravit holandský řízek. Oblíbené recepty z mletého masa a strouhaného sýra
Směs na holandský řízek Osolené mleté maso promícháme s chladným mlékem nebo smetanou a necháme odležet. Poté přidáme vejce a strouhaný sýr,… Číst více
Jak snadno a rychle tvarovat masové kuličky. Názorné video poradí i začátečníkům
Jak tvarovat masové kuličky Kuličky připravíme z mletého masa podle spolehlivého receptu. Vytvarovat kuličky je jednoduché a podle našich tipů to… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Cukrovinky ze zbytků polevy podle Sandtnerky: Jednoduché nepečené cukroví zvládnete i těsně před Vánoci
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Bábovka ze zakysané smetany s vůní skořice: Krásně vláčný lahodný moučník připravíte bez odvažování
Přečtěte si Zobrazit více
7 receptů na bábovku pro všední i sváteční den. Přehled jednoduchých postupů, které podle video návodu hravě zvládne i začátečník
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Tři báječné dezerty do skleniček, do nichž využijete zbytky cukroví. Chutnají božsky, vypadají úžasně a příprava je snadná