Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bábovka ze zbytků cukroví: Ideální moučník k odpolední kávě, do které využijete zbylé rohlíčky, linecké i nepečené druhy
Zdroj: Freepik, freepik

Zbylo vám doma ještě hodně cukroví? Pokud už na ně nikdo nemá chuť, snadno z něj můžete vykouzlit úplně nový moučník, třeba vynikající bábovku, kterou můžete naservírovat i návštěvě. A navíc na její přípravu už nepotřebujete téměř žádné další ingredience. 

Co se zbylým cukrovím?

Ještě před pár dny jsme cukroví schovávali do nejzazších koutů spíže před nenasytnými ujídači, poté jsme je s velkou slávou naskládali na mísy a stojany a všechny pobízeli, ať ochutnají, a najednou o pracně napečené linecké, perníčky, rohlíčky, ořechy a další dobroty nikdo nestojí. Komu by se ale chtělo cukroví vyhazovat, když vám jeho příprava zabrala tolik času?

Samozřejmě je můžete zamrazit, ale úplně nejlepší řešení to není. Představa, že si v létě uděláte takové malé Vánoce je sice lákavá, ale cukroví to úplně nesvědčí. Rozhodně lze mrazit jen suché druhy cukroví bez krémů, i ty ale mráz vysušuje, takže pak cukroví není tak dobré jako to čerstvé. 

Moučníky ze zbytků

Pokud vám tedy nějaké cukroví zbylo, není nic jednoduššího, než jej rozmixovat a přetransformovat do podoby nějakých jiných moučníků. Sladké drobečky můžete použít do různých pohárů, je možné z nich udělat drobenku na koláč nebo třeba lízátka cake pops, snadno z nich ale upečete i výbornou bábovku, případně pokud nemáte bábovkovou formu, tak i obyčejnou buchtu na plech.

Příprava takového moučníku je velmi snadná, namleté cukroví sice můžete doplnit moukou, vystačíte si ale i jen s ním. Do těsta pak už pouze stačí vmíchat vajíčka a nějakou tekutinumléko nebo třeba podmáslí, a nakonec kypřicí prášek do pečiva, aby byla bábovka krásně nadýchaná. Pro chuť lze navíc přidat i trochu rumu nebo třeba vaječného koňaku, který vám rovněž zbyl z Vánoc. 

Vynikající cukrová bábovka

Do bábovky se hodí pečené i nepečené druhy cukroví. Předností moučníku je to, že má sám o sobě vynikající chuť po cukroví a není nutné jej nijak dochucovat. Pokud máte cukroví hodně, můžete si druhy rozdělit a nakombinovat si je tak, aby vám vznikla třeba kakaovo-čokoládová bábovka nebo bábovka s vůní perníkového koření. Samozřejmě můžete pro vylepšení chuti přidat i další ingredience, např. nasekanou čokoládu, ořechy, rozinky nebo kakao. A jak ji tedy uděláte? 

Budete potřebovat: cca 500 g cukroví, 2 vejce, 1 prášek do pečiva, mléko podle potřeby, vaječný koňak nebo rum na dochucení (stačí pár lžic). 

  1. Cukroví dejte do mixéru a pomelte, aby vám vznikla jemná směs. Tu nasypejte do mísy a přidejte kypřicí prášek, dále vajíčko a přilijte mléko a koňak či rum podle potřeby. Promíchejte, aby vám vzniklo těsto, které konzistencí připomíná klasické těsto na bábovku. Případně přilijte ještě tekutinu nebo přisypejte drobečky. 
  2. Formu na bábovku vymažte tukem a vysypejte moukou a nalijte do ní těsto. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a bábovku pečte asi 45 minut jako klasickou bábovku. Vyjměte, nechte chvíli vychladnout a pak vyklopte z formy. Bábovka můžete jen pocukrovat moučkovým cukrem nebo přelít čokoládovou polevou.

Náš tip: Ze zbytků perníčků můžete udělat i tyto medovníkové koule jako od Marlenky podle našeho video receptu.

Recepty k tomuto článku

Související obsah