Tereza z Peče celá země poradila, co se zbylou vánočkou: Zapečte ji se smetanou, krásně voní a zvládne to každý, říká
5. 1. 2025 Vaření
Vánoce jsou za námi, ale mnohým z nás stále zůstávají krabice plné cukroví a další pochutiny, jako je třeba vánočka. Pokud ji někdo pekl později, nebo ji dostal jako nečekaný dárek až po svátcích, nemusí se do její konzumace pouštět „napřímo“, ale připravit si nějaký netradiční moučník. Třeba Tereza Olbrichtová, finalistka třetí řady Peče celá země, vánočku zapéká.
Moučníky podle fantazie
Každému se může stát, že při pečení předimenzuje své úsilí, zkrátka má velké oči. Není ovšem nutné si z tím lámat hlavu, protože jednak se dá zbylé cukroví v mnoha případech zamrazit a také je ideálním doplňkem pro různé rychlé dezerty. Třeba jej rozdrobte a použijte jako základ pro cheesecake – místo tradičních sušenek poslouží vánoční dobroty naprosto skvěle. Stačí je rozmixovat a smíchat s trochou másla.
Podobně je můžete využít jako drobenku na jogurt, krémy nebo ovocné poháry. Luxusně chutná i bábovka,, do které hodí pečené i nepečené druhy cukroví. Ty jsou navíc nositelem chuti a není tak třeba nijak bábovku dál dochucovat.
Mohlo by vás zajímat
Vánočka na mnoho způsobů
Pokud vám zbyla vánočka od svátků, nebo jste zvyklí si ji připravovat i během roku a stane se, že ji celou nesníte, můžete ji využít do dalších pokrmů. Jedním z nich je třeba tradiční žemlovka, kde vánočku použijete místo housek. Stačí ji nakrájet na plátky, vrstvit s nastrouhanými jablky, skořicí, rozinkami, případně tvarohem, a poté vše zapéct.
Další možností je vytvořit francouzský toast – plátky vánočky obalte ve směsi vajíčka, mléka a trochy cukru a osmažte na másle. Tento toast je skvělý s medem, sirupem nebo ovocem.
Když je cukroví letním pokladem
Tereza Olbrichtová pečení miluje, což dokázala i v soutěži Peče celá země. Může jít o dorty, dezerty nebo třeba právě cukroví. Dokonce ji ani netrápí, když se všechno nesní. „Mám velkou radost vždy, když po Vánocích nějaké cukroví zbyde, dám ho do mrazáku a počkám alespoň do léta, než se na něj vrhneme,“ přiznává Tereza pro Toprecepty.cz. „Je skvělé, někdy dokonce lepší než čerstvé, a hlavně - v létě je ta jedna krabička cukroví úplný rodinný poklad,“ dodává.
S kvantitou napečeného cukroví si hlavu neláme. „Podle mě nikdy není dost. Je jedno, kolik druhů a množství napeču, vždycky je mi líto, že ho nemám víc, většinu totiž rozdávám přátelům a rodině,“ vysvětluje Tereza.
Vánočku, kterou dokonce zapéká, což ukázala na svém instagramovém profilu, peče pouze na Vánoce. „Stejně jako mazanec na Velikonoce, je to pak takové svátečnější, ale z podobného těsta dělám třeba babku, kynutý závin nebo kynuté uzlíky,“ říká finalistka Peče celá země pro Toprecepty.cz.
Zapečená vánočka
Na přípravu lahodného moučníku podle Terezy Olbrichtové budete potřebovat: 200 g vánočky, 4 vejce, 80 g smetany (minimálně 31 %), 45 g cukru krupice + 30 g na posyp, 1 g soli, 1 g skořice (můžete vynechat), 30 g másla, 50 g mandlových lupínků (nebo jiných ořechů) a 50 g jahod, borůvek nebo malin (mohou být i mražené, popřípadě sušené).
Jak na to?
- Vánočku nakrájejte, rozdělte do 6 zapékacích mističek (nebo jedné menší zapékací misky). V misce si rozmíchejte vejce, smetanu, cukr, sůl a skořici. Vzniklou směs nalijte asi do poloviny výšky mističek s vánočkou.
- Do mističek můžete přidat i čerstvé nebo mražené ovoce (sušené přidejte až po upečení, spálilo by se vám).
- Nechte odpočinout asi 15 minut, potom navrch položte plátek másla, posypte cukrem a mandlovými lupínky.
- Misky vložte na plech, který dejte do trouby, předehřáté na 180 °C. Zapékejte 25-30 minut.
- Pocukrujte a dozdobte dle libosti.
Jak probíhala cesta Terezy soutěží Peče celá země, zjistíte v naší fotogalerii:
Náš tip: Podle našeho video receptu si můžete připravit vánočku, jak ji dělá zpěvačka Monika Absolonová.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak správně zamrazit zbylé cukroví? Při vhodném postupu vydrží chutné skoro až do Velikonoc
Bábovka ze zbytků cukroví: Ideální moučník k odpolední kávě, do které využijete zbylé rohlíčky, linecké i nepečené druhy
Jak na dokonalý francouzský toust? Ve sladké verzi pomůžou chuti smetana a třtinový cukr. Slanou vylepší sýr a bylinky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na perfektní nastavovanou kaši: Staročeská příloha se neobejde bez majoránky a česneku
Josef Maršálek upekl žemlovku podle babičky Boženky: Důležitý je výběr správně starého pečiva, radí cukrář
Tereza z Peče celá země poradila, co se zbylou vánočkou: Zapečte ji se smetanou, krásně voní a zvládne to každý, říká