Jak na dokonalý francouzský toust? Ve sladké verzi pomůžou chuti smetana a třtinový cukr. Slanou vylepší sýr a bylinky
15. 6. 2022 Vaření
Milujete teplé snídaně? Pak si můžete připravit francouzský toust. Tuto dobrotu si vychutnáte v její slané i sladké podobě a v řadě variant podle toho, na co právě budete mít chuť.
Jak má vypadat francouzský toust
Francouzský toust existuje ve slaných i sladkých variantách. Co je na něm skvělé, je to, že můžete zužitkovat i řadu zbytků, které máte doma a navíc si užít skvělou snídani. Na francouzském toustu zdánlivě není co zkazit, opak je pravdou. Když ale využijete naše tipy, získáte křupavoučký lahodný snídaňový pokrm.
Francouzská kuchyně platí za ekvivalent toho nejlepšího, co člověk může ochutnat. Ceníme si jí natolik, že byla v listopadu 2010 přidána organizací UNESCO na Světový seznam nemateriálního kulturního…
Co se hodí na základ toustu
Francouzský toast bude nejlepší, když jako základ vezmete starší pečivo. Ideálně několik dnů. Když byste totiž zvolili nový chléb, drolil by se, rozpadal, a to by nemělo nic společného s kvalitním francouzským toastem. Zvolte si tedy silnější plátky toastového chlebu, můžete ale také využít veku, mazanec a podobně. Původně se totiž připravoval z prošlého chleba, francouzský název totiž zní „pain perdu“ neboli „ztracený chléb“. Za francouzské toasty ale vděčíme starým Římanům, nikoli Francouzům, jak by se mohlo zdát.
Mohlo by vás zajímat
Jaké ingredience jsou potřeba na sladkou vaječnou směs
Na vaječnou směs budete potřebovat smetanu, mléko, vejce, hnědý cukr, vanilkovou esenci, skořici, sůl, máslo nebo řepkový olej na opékání. Do směsi můžete přidat i kůru z pomeranče, citronu nebo limetky. Chemicky neošetřené ovoce opláchněte a škrabkou oškrábejte kůru. Vaječnou směs velmi dobře promíchejte, aby se na dokonale opečených plátcích neobjevily kousky vaječného bílku.
Jako tuk je vždy vhodné volit takový, který se chuťově bude hodit k toastu. Ideální je chuťově neutrální, jako je řepkový olej. Nepřehánějte to s množstvím mléčných výrobků. Výsledkem by totiž byl promáčený chléb a to nechcete. Cílem jsou toasty na povrchu suché s mírně křupavými okraji. Můžete si vyzkoušet třeba tento francouzský toast.
Mohlo by vás zajímat
Jak postupovat při přípravě francouzského toastu
Troubu předehřejte na 190 °C. Chléb lehce opečte (ideálně v troubě) z obou stran. Neměl by být hnědý, ale jen vysušený. Trvá to chvilku. Připravte si příslušnou vaječnou směs. Předehřejte pánvičku, nalijte na ni tuk. Ponořte zatím chléb do směsi. Jak dlouho máčet chléb ve vaječné směsi? Záleží na tom, jak je chléb silný.
Na bílý chléb stačí zhruba 10 sekund z každé strany a až 20 sekund z každé strany pro silnější a pevnější kousky chlebu. Nechte chléb trochu okapat a pak smažte francouzský toast při střední teplotě na pánvičce, dokud nezhnědne na každé straně. Na sladký toast můžete využít strouhaný kokos nebo strouhanku. Přitiskněte jednu z ingrediencí na jednu nebo obě strany chleba a můžete v troubě dokončit proces.
Francouzský toast můžete celou dobu připravovat i na pánvičce. Ať už ho budete chystat na pánvice nebo v troubě, nepřipalte ho. Dejte si pozor, aby pánvička byla dostatečně horká. Když byste ho připravovali na příliš nízké teplotě, zase by zbytečně vyschl. Proto ho opékejte na střední teplotu, aby byl výsledkem hezký měkký střed. Zhruba to trvá tři až čtyři minuty z každé strany na středním plameni. Nezapomeňte nově vymazat pánvičku nebo misku do trouby pro každou várku.
Jak dokončit sladký toast
Co se týče cukru, pokud na talíři přidáváte javorový sirup, med nebo posypáváte tousty moučkovým cukrem, nepotřebujete příliš sladkou vaječnou směs, proto na to myslete při přípravě. Francouzský toast podávejte horký s máslem, javorovým sirupem a třeba i čerstvým ovocem. Francouzský toast můžete natřít třeba mascarpone a doplnit o ovoce, jako jsou jahody, maliny, banán. Hodí se ale také karamelizované ovoce, třeba hrušky, nebo karmelizované broskve. Můžete se nechat inspirovat těmito tipy: hodí se i šlehačka, tvaroh s citronem, oříšková pomazánka, čokoládová pomazánka, čokoládové lupínky.
Dodává energii do nového dne. Může být sladká, slaná, teplá, studená, vydatná i lehká. Snídaně má nespočet variací. Obecně panuje názor, že může být velmi vydatná a sladká, protože z ní tělo bude…
Co se hodí na slaný francouzský toast
Francouzský toast vůbec nemusí být jen sladký. I v případě slaných variant můžete dojít ke skvělým chuťovým variantám. Vyzkoušejte třeba tuhle s hermelínem a šunkou. Zkuste i bylinkovou variantu. Ke třem vajíčkům se hodí ½ lžičky tymiánu, ½ lžičky rozmarýnu, ½ lžičky majoránky nebo oregana, vrchovatá lžíce nastrouhaného parmezánu, špetka soli. Součástí vaření je experimentování a v případě francouzského toastu to platí dvojnásobně.
Zdroje informací:
https://www.simplyrecipes.com
https://www.bonappetit.com
https://www.eatwell101.com
https://www.atablefullofjoy.com
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Byliny v kuchyni: Jak snadno vypěstovat pažitku? Vitamínová bomba u vás nesmí chybět
Jaro je v plném proudu, a to volá po pěstování… Číst více
Mýty vs. fakta: Je zdravé jíst vajíčka? A kolik denně je akorát?
Mnoho z nás si nedokáže dobrou snídani bez… Číst více
Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?
Lípa je českým národním stromem, kterému se dříve… Číst více
Byliny v kuchyni: Vyrobte si karmelitánské kapky z meduňky! Zmírní bolesti i depresi
Máte pocit, že nestíháte, jste ve stresu a nevíte… Číst více
Pravda o sádle: Výživová specialistka vysvětluje, proč se tuků nemáme bát a jak je to s neslavným cholesterolem
Sádlo se na několik let ocitlo v nemilosti… Číst více
Jaký tuk se hodí na přípravu jíšky? Máme několik možností
Tuk přidá do pokrmu vlastní chuť, proto ho vybírejte hlavně podle druhu pokrmu, který připravujete a podle výsledné chuti, kterou má mít. Mezi… Číst více
Na čem smažit bramboráky? Jedině na sádle budou chutnat jako ty od babičky
Bramboráky byly dříve jídlem chudých, dnes jsou však oblíbeným jídlem všech. Kdo by neměl rád jejich křupavé okraje. Jenže jak na to? Odpověď je… Číst více
Kokosový olej
Kokosový olej (viz kokosový ořech) našel uplatnění v potravinářství, lékařství i průmyslu. Za studena lisovaný kokosový olej má vysoký obsah… Číst více
Palmový olej
Palmový olej se lisuje z oplodí palmy olejné. Získává se z dužiny plodů. Z oddělených jader těchto plodů se získává i jiný typ oleje, tzv.… Číst více
Řepkový olej
Řepkový olej se získává z rostliny řepky olejné. Všichni znají kvetoucí lány žluté řepky, z jejichž semen se lisuje. Získaný olej se používá do mnoha… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Sladká hádanka: Je francouzský toast opravdu francouzský?
Francouzská kuchyně: Jaké je tajemství quiche? Pohlédněte s námi do historie a upečete si tento slaný koláč třeba v Remosce
Žádná myš, ale mousse! Jak původně francouzská specialita dobyla svět
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 3 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 6 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12