Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Smažený květák, obalený v těstíčku, je chuťově velmi výrazný.
Zdroj: Freepik, freepik

Květák, oblíbená zelenina české kuchyně, zažívá v posledních letech svou renesanci. Ať už jako klasický mozeček, především však ve své smažené verzi. Ta se totiž v mnohém změnila, a tak na talíři nemusí vždy skončit jen známý pokrm v trojobale, ale dají se vytvořit třeba si i chutné „nugetky“, s nimiž neurazíte ani návštěvu nebo hosty na party.

Květák na mnoho způsobů

Smažený květák nemusí být jen o tradičních růžičkách. Samotná příprava oblíbené zeleniny totiž dává prostor pro kreativitu. Kromě klasiky můžete květák nakrájet třeba na plátky a vytvořit tak květákové „steaky“, které se stávají čím dál větším hitem.

A co takhle květákové nugety? Menší kousky květáku připomínající chuťově i tvarem oblíbené kuřecí kousky jsou ideální volbou na večírek nebo jako svačinka pro děti, které si ani zprvu neuvědomí, že si dávají zeleninu, kterou by jinak možná striktně odmítaly.

Různé techniky smažení

Smažení květáku může probíhat několika způsoby podle vašich preferencí a vybavení v kuchyni. Klasikou zůstává smažení na pánvi na oleji, které zajišťuje zlatavou a křupavou kůrku, pro majitele klasické fritézy je zase primárním způsobem příprava s její pomocí.

Pro ty, kteří hledají zdravější alternativu, je tu stále více oblíbený pomocník – horkovzdušná fritéza. Ta dokáže vykouzlit křupavý květák s minimálním množstvím oleje, což ocení zejména ti, kdo dbají na zdravější stravování, ale nechtějí přijít o lahodnou chuť smažených pokrmů.

Také při „smažení“ květáku v troubě použijete méně oleje. Tento způsob přípravy je navíc jednodušší, protože umožňuje rovnoměrné propečení bez nutnosti neustálého obracení nebo hlídání. Díky menšímu množství oleje a rovnoměrnému pečení si květák také zachová více živin.

Základ úspěchu je v obalení

Klíčem ke skvělému smaženému květáku je obal, v němž se květák před smažením „vykoupe“. Možností je celá řada a každý si může najít tu svou oblíbenou. Klasikou je tradiční trojobal – mouka, vajíčko a strouhanka, který zaručuje dobře známou chuť a texturu.

Pokud chcete experimentovat, vyzkoušejte lahodnou variantu v těstíčku, například pivním, které dodá květáku jemnou a nadýchanou kůrku. Pro fanoušky zdravějšího stravování se nabízí obalování v kukuřičné mouce nebo mletých ovesných vločkách, které přidají na výživnosti. Obalit květák můžete i v rozdrcených nachos či cornflakes.

Za vyzkoušení rozhodně stojí i varianta, kterou ve videu na Instagramu prezentuje uživatelka essen_paradies. Příprava podle jejích rad je nenáročná a zvládne ji i kuchařský amatér.

Smažené květákové „nugety“

Na přípravu netradičního smaženého květáku budete potřebovat: 1 středně velký květák, 2 vejce, 100 ml mléka, 80 g mouky, 50 g kukuřičného škrobu, 30 g strouhaného parmezánu1 lžičku prášku do pečiva, 1 lžičku kari, 1 lžičku chilli vloček (pokud nemáte rádi pikantní pokrmy, můžete vynechat), 1/2 lžičky černého pepře, 1/2 lžičky soli a olej na smažení.

Jak na to?

  1. Květák rozdělte na drobné růžičky.
  2. Do hlubokého talíře rozklepněte vejce a vidličkou je rozšlehejte. Přilijte mléko a zamíchejte ho metlou do vajec. Přisypte mouku, nastrouhaný parmezán, prášek do pečiva, chilli, kari, sůl a pepř. Vše důkladně metlou promíchejte.
  3. V rendlíku nechte rozpálit dostatečné množství oleje, do kterého půjde květák celý ponořit.
  4. Mezitím ve vzniklé směsi obalte růžičky květáku (ideální je použít na uchopení zeleniny kuchařskou pinzetu)
  5. Obalený květák, z něhož necháte pouze lehce okapat těstíčko, dejte do rozpáleného oleje a smažte dozlatova. 
  6. Jako dip ke květáku můžete připravit například bílý jogurt s bylinkami nebo česnekem, nebo použít oblíbenou tatarku.

Náš tip: Z květáku můžete podle našeho video receptu připravit i skvělé karbanátky.

Recepty k tomuto článku