Húsleves – vydatný vývar na maďarský způsob je plný masa a zeleniny a dokonale zahřeje i zasytí
8. 1. 2025 Vaření
Pokud si potrpíte na polévky a hlavně na vývary, maďarská polévka húsleves vás určitě nadchne. Vypadá podobně jako náš vývar, ale je mnohem vydatnější, takže se dá směle podávat jako hlavní chod. Do zimních dnů je tento vývar plný masa a zeleniny ideální.
Tradiční maďarská masová polévka
Húsleves je jednou z tradičních maďarských, u nás méně známých polévek. Jak již bylo zmíněno, jde vlastně o obdobu českého masového vývaru, ovšem s tím rozdílem, že v jejím případě je mnohem větší důraz kladen na maso. V překladu dokonce húsleves znamená masová polévka. Húsleves je tak vlastně hodně silný masový vývar podávaný ovšem s velkými kusy masa a obvykle i zeleniny.
Mohlo by vás zajímat
Vývar na zahřátí i pro lepší náladu
Do maďarské kuchyně se tento vývar dostal zřejmě v 17. století, v průběhu následujícího období se pak rozšířil nejprve mezi šlechtou, posléze se dostal i mezi obyčejný lid. Brzy se polévka proslavila natolik, že se dokonce objevuje v maďarských pohádkách.
Jde o tradiční sváteční polévku, která se v Maďarsku podává i během svatební hostiny. Vzhledem k sytosti vývaru se ovšem často servíruje také jako hlavní chod. Kromě toho se podává při nachlazení a různých zažívacích potížích, ale i celkově na zlepšení nálady a zahřátí během dlouhých zimních dnů.
Méně obvyklá zelenina a tři druhy masa
Maďarská polévka se tradičně dělá z tří druhů masa, nejlépe s kostmi - z vepřových žeber, hovězí morkové kosti a ze slepice nebo kuřete. Může však být i jen hovězí, kuřecí, vepřová či slepičí, někdy se vaří rovněž kachní. Kromě masa se do ní často přidávají i vnitřnosti, které jí dodávají specifickou a bohatší chuť. Většinou to jsou kuřecí žaludky nebo srdíčka.
Zelenina se do ní dává stejně jako do našeho vývaru klasická kořenová – tedy mrkev, petržel a celer, dále samozřejmě cibule a často se přidávají i papriky, rajčata, pastinák, kedlubny, kapusta, květák nebo brambory. Aby vznikl pořádně silný vývar, vše se vaří dlouho, ideálně 3-4 hodiny na mírném ohni, může to ale být i více.
Šafrán pro barvu, zázvor pro chuť
Polévka je rovněž specifická tím, že se v ní nechávají při podávání větší kusy zeleniny, stejně tak i masa. Jako zavářka se do ní obvykle dávají klasické nudle. Specifická je i kořením. Kromě klasického bobkového listu, nového koření a pepře se přidává často i zázvor, muškátový oříšek a pro pěknou žlutou barvu šafrán. Častým dochucovadlem je rovněž česnek a chybět nesmí čerstvá petrželka, která je obecně v maďarské kuchyni oblíbená.
Jak na maďarskou polévku húsleves?
Pokud vás tedy láká si maďarskou verzi vývaru húsleves udělat, můžete si tuto vynikající zahřívací polévku připravit podle originálního maďarského receptu. Jak na to?
Budete potřebovat: 1 kuřecí skelet, 6 kuřecích křídel, 8 kuřecích krků (nebo místo křídel a krků použijte hovězí kosti a vepřová žebra), 2 střední cibule, 8 středních mrkví, 4 střední kořeny petržele nebo pastináku, 1 malý celer, 1 malý kedluben, 2 kapustové listy, 1 rajče, 1 zelenou papriku, 1 svazek listové petrželky, 3 stroužky česneku, trochu šafránu, menší kousek zázvoru podle chuti, 3 lžíce soli, 30 kuliček černého pepře, 300 g tenkých nudlí do polévky.
- Opláchněte maso, abyste z něj odstranili případné drobné úlomky kostí. Vložte maso do velkého hrnce a zalijte studenou vodou tak, aby bylo zcela ponořené. Klidně použijte hrnec o objemu 7 litrů a nechte jen tolik místa, kolik bude potřeba pro zeleninu. Pomalu přiveďte k varu a odstraňte pěnu, která se vytvoří na povrchu. Čím pomaleji a déle se polévka bude vařit, tím lepší bude, proto ji začněte vařit na co nejnižším ohni.
- Vodu osolte, přidejte černý pepř, šafrán a kousek oloupaného zázvoru. Vařte (táhněte) polévku na mírném ohni asi 6 hodin. Během vaření průběžně odstraňujte pěnu a tuk, aby zůstal vývar čirý.
- Cibule omyjte a rozpulte. Slupky neodstraňujte. Na pánvi nebo plotně je plochou stranou dolů opečte až dotmava. Mrkve, petržel, celer a kedluben očistěte a nakrájejte na větší kusy.
- Asi dvě hodiny před koncem vaření přidejte do vývaru připravenou kořenovou zeleninu, cibuli a oloupaný česnek. Nakonec přidejte omyté a očištěné kapustové listy a rajče a papriku a vařte, dokud zelenina nezměkne.
- Po uvaření vyjměte maso a zeleninu. Vývar přeceďte přes jemné síto nebo plátno, aby byl čistý. Nudle uvařte podle návodu na obalu zvlášť v osolené vodě, slijte je a propláchněte studenou vodou. Húsleves podávejte s obranými kousky masa, nakrájenou zeleninou z vývaru a uvařenými nudlemi. Nakonec ozdobte nasekanou čerstvou petrželkou.
Zdroje informací:
Nosalty.hu: Tökéletes húsleves
Routetolongevity.com: Húsleves: Traditional Hungarian meat soup
Wikipedia.org: Húsleves
Náš tip: Máte-li rádi maďarskou kuchyni, můžete si uvařit i slavný maďarský perkelt se zelím podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Tajemství poctivého domácího masového vývaru: Kosti i zeleninu předpečte v troubě a vývar „táhněte“ aspoň 5 hodin
Falešný smažák pro lenochy: Hrnková verze populárního pokrmu nejde zkazit a zaujme svou skvělou chutí
19 receptů na krémové polévky: Připravte si je v chladných dnech, zasytí vás a zahřejí
Přečtěte si Zobrazit více
Jak udělat z rajské omáčky polévku? Trochu ji naředit vhodným vývarem a pomocí bylinek podpořit její přirozenou chuť
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Maďarská fazolová polévka z jednoho hrnce: Je sytá díky uzenému masu a klobáse a skvěle chutná s jemnými nočky