Jak uvařit nudle do polévky? Nejlépe samostatně s vrchovatou lžičkou soli na litr vody, sušené potřebují jiný čas než čerstvé
16. 1. 2025 Vaření
Připravujete polévku, do které se ideálně hodí přidat nudličky? Zjistěte, jak správně uvařit nudle do polévky tak, aby ji pozvedly do kulinárních výšin a dokonale doladily její chuť.
Nudle do polévky
Nudle do polévky jsou základem mnoha oblíbených pokrmů, jako jsou klasická slepičí polévka, hovězí vývar a podobně. Vypadá to, jako by vaření nudlí do polévky nebyla žádná věda. A také není. Přesto můžeme mít ve výsledku na talíři rozvařené těstoviny, které nevypadají ani nechutnají obzvlášť dobře. Poradíme detaily, například jak osolit vodu, jak dlouho je vařit, jestli proplachovat, hlavně se také dozvíte o rozdílu mezi čerstvými i sušenými nudlemi.
Mohlo by vás zajímat
Rozdíl mezi čerstvými a sušenými nudlemi
Čerstvé nudle jsou měkčí a vaří se rychleji, obvykle 2–4 minuty. Obvykle je připravujeme z hladké mouky 00 (má více lepku) a vajec. Struktura čerstvých nudlí je jemnější. Oproti tomu sušené nudle mají delší trvanlivost a jsou trochu pevnější. Podle druhu také trvá délka přípravy. Sušené nudle se často připravují ze semoliny, která je pevnější. Jde vlastně o tvrdozrnou pšenici, ke které se přidává voda (většinou vejce neobsahují).
Když si pořídíme kupované nudle, je důležité se řídit návodem na sáčku a doporučeným časem pro vaření.
Do polévky vždy dáváme méně nudlí, je třeba počítat s tím, že nabydou. Je důležité, aby jich bylo úměrně obsahu polévky. Nudle můžeme vařit v polévce, ale také stranou, což bývá výhoda.
Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…
Jak uvařit nudle v polévce
Těstoviny můžeme uvařit v polévce. V tom případě je do hrnce dáme až ke konci vaření, osolíme podle toho, jak je slaný základ, a vaříme jen krátce. Je důležité počítat s tím, že po vypnutí ještě nudle dojdou. Tuto variantu se hodí využít, když víme, že polévku hned sníme a nezbyde.
Jak uvařit nudle v jiném hrnci
Těstoviny se vyplatí vařit zvlášť v jiném hrnci. Díky této variantě vypadají nudle v polévce dobře. Dáme je do vroucí osolené vody (solíme vrchovatou lžičkou na litr vody) s kapkou oleje a po uvaření je scedíme. Pokud potřebujeme zastavit hned var, tak je v cedníku propláchneme studenou vodou.
Dáme je do misky. Každý strávník si může do talíře s horkou polévkou dát, kolik chce. Druhou variantou je jejich přidání do hrnce s polévkou krátce před jídlem, ale opět je vhodnější, když už pak polévka nezbude. Při dalším ohřívání by se nudle mohly rozvařit.
Náš tip: Vychutnat si v polévce můžete také domácí nudle. Ty si můžete přichystat pole následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Hitem kaváren je ube latte z fialových batátů. Chutná po oříšcích, voní květinami a spolehlivě povzbudí
Jak na silný vývar podle vítězky MasterChef Česko Kristíny: Maso předem opečte a určitě zapomeňte na sůl, radí
Langoše z jogurtového těsta jsou v horkovzdušné fritéze hotové do 10 minut: Stojí pár korun a připravit je zvládne každý