Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak uvařit nudle do polévky? Nejlépe samostatně s vrchovatou lžičkou soli na litr vody, sušené potřebují jiný čas než čerstvé
Zdroj: Toprecepty, Colombo65

Připravujete polévku, do které se ideálně hodí přidat nudličky? Zjistěte, jak správně uvařit nudle do polévky tak, aby ji pozvedly do kulinárních výšin a dokonale doladily její chuť.

Nudle do polévky

Nudle do polévky jsou základem mnoha oblíbených pokrmů, jako jsou klasická slepičí polévka, hovězí vývar a podobně. Vypadá to, jako by vaření nudlí do polévky nebyla žádná věda. A také není. Přesto můžeme mít ve výsledku na talíři rozvařené těstoviny, které nevypadají ani nechutnají obzvlášť dobře. Poradíme detaily, například jak osolit vodu, jak dlouho je vařit, jestli proplachovat, hlavně se také dozvíte o rozdílu mezi čerstvými i sušenými nudlemi.

Rozdíl mezi čerstvými a sušenými nudlemi

Čerstvé nudle jsou měkčí a vaří se rychleji, obvykle 2–4 minuty. Obvykle je připravujeme z hladké mouky 00 (má více lepku) a vajec. Struktura čerstvých nudlí je jemnější. Oproti tomu sušené nudle mají delší trvanlivost a jsou trochu pevnější. Podle druhu také trvá délka přípravy. Sušené nudle se často připravují ze semoliny, která je pevnější. Jde vlastně o tvrdozrnou pšenici, ke které se přidává voda (většinou vejce neobsahují).  

Když si pořídíme kupované nudle, je důležité se řídit návodem na sáčku a doporučeným časem pro vaření.

Do polévky vždy dáváme méně nudlí, je třeba počítat s tím, že nabydou. Je důležité, aby jich bylo úměrně obsahu polévky. Nudle můžeme vařit v polévce, ale také stranou, což bývá výhoda. 

Oběd

Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…

Jak uvařit nudle v polévce

Těstoviny můžeme uvařit v polévce. V tom případě je do hrnce dáme až ke konci vaření, osolíme podle toho, jak je slaný základ, a vaříme jen krátce. Je důležité počítat s tím, že po vypnutí ještě nudle dojdou. Tuto variantu se hodí využít, když víme, že polévku hned sníme a nezbyde.  

Jak uvařit nudle v jiném hrnci

Těstoviny se vyplatí vařit zvlášť v jiném hrnci. Díky této variantě vypadají nudle v polévce dobře. Dáme je do vroucí osolené vody (solíme vrchovatou lžičkou na litr vody) s kapkou oleje a po uvaření je scedíme. Pokud potřebujeme zastavit hned var, tak je v cedníku propláchneme studenou vodou.

Dáme je do misky. Každý strávník si může do talíře s horkou polévkou dát, kolik chce. Druhou variantou je jejich přidání do hrnce s polévkou krátce před jídlem, ale opět je vhodnější, když už pak polévka nezbude. Při dalším ohřívání by se nudle mohly rozvařit.

Náš tip: Vychutnat si v polévce můžete také domácí nudle. Ty si můžete přichystat pole následujícího video receptu:

Témata

Recepty k tomuto článku