Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tlačenkový salát je pochoutkou, kterou si určitě zamilujete.
Zdroj: se souhlasem Heřmana Gazdy

Tlačenka je oblíbenou součástí české kuchyně, má své výrazné místo nejen na zabijačkách, ale také v mnoha lednicích milovníků tradičních jídel. A možná vás překvapí, že se z ní dá udělat super salát. Ten na svém instagramovém účtu představil ostravský influencer, vystupující pod přezdívkou Ostravsky Gastrošef.

Kdo je Ostravsky Gastrošef 

Ne, v mezititulku nemáme chybu. Heřman Gazda svůj instagramový profil skutečně nazval Ostravsky Gastrošef. Příhodně k dialektu severomoravské metropole. A stejně tak svá videa s přípravou jídel i doprovází. Když jsme s Heřmanem dělali rozhovor před rokem, měl jeho instagramový profil přes sto tisíc sledujících, dnes je to lehce přes 200 tisíc.

Svérázná mluva i humor zkrátka baví, stejně jako specifické pojmenování některých ingrediencí, jako je sul polskeho cestařa či popel ze starého dědka místo mletého pepře. Podobných originálních pojmenování i typické ostravské mluvy najdeme v Heřmanových videích spoustu. Autor profilu sám o sobě mimo jiné říká, že je držitel mišulinské hvězdy

Nicméně, žádnou molekulární gastronomii nečekejte, Ostravsky Gastrošef sází na klasiku. Tou je i tlačenkový salát, který nazval "fit salátem". Patříte-li mezi milovníky tlačenky, rozhodně tohle jídlo vyzkoušejte. 

Druhy tlačenky a čím ji vylepšit

Tlačenka se vyrábí v různých variantách. Nejznámější jsou klasická bílá tlačenka, která obsahuje pouze maso a kůže, a tmavá tlačenka, do níž se přidává krev, čímž získává plnější chuť. Existují i regionální speciality – například na Moravě můžete narazit na tlačenku obohacenou o bylinky nebo netradiční koření.

Pokud chcete tlačenku povýšit na ještě vyšší úroveň, zkuste experimentovat s dochucením. Přidejte do směsi čerstvé bylinky jako tymián nebo rozmarýn, přidejte špetku muškátového oříšku, nebo ji podávejte s netradičními přílohami, jako jsou nakládané houby nebo pikantní čatní. A pokud milujete neobvyklé kombinace, zkuste tlačenku podávat s jemnou pěnou z křenu nebo s brusinkovou omáčkou.

S čím podávat

Nejlepší tlačenka je samozřejmě čerstvá, nakrájená na plátky a podávaná s jednoduchými, ale osvědčenými „přílohami“. Klasikou je cibule nakrájená na kolečka, ocet nebo nálev z okurek, čerstvý křen a samozřejmě kvalitní pečivo, ideálně čerstvý chléb. Mnoho lidí si tlačenku posype pepřem nebo paprikou, čímž zvýrazní její chuť. 

Netradiční salát

Tlačenka však není jen „plátková záležitost“. Jedním z originálních způsobů jejího využití je již zmíněný tlačenkový salát. Při jeho přípravě se tlačenka nakrájí na drobné kostky či nudličky a smíchá se s dalšími ingrediencemi, jako jsou cibule, nakládané okurky, paprika nebo vařená vejce.

Ve verzi podle Heřmana Gazdy je příprava snadná a zábavná.

Tlačenkový salát podle Gastrošefa

Na přípravu tlačenkového salátu budete potřebovat: 500 g tlačenky, 1 červenou papriku, 1 cibuli, 30 g oleje, 100 g kozích rohů, 100 g nakládané červené papriky, 1 lžičku worcesterové omáčky, 10 g hořčice, sůl a pepř, případně chilli

Jak na to?

  1. Do mísy nakrájejte tlačenku na menší kostky, jak říká Heřman "nakrájaj ju na kostičky velké jak roztřískaná Rubikova kostka", přidejte "na drobné bebechy" nakrájenou nakládanou papriku a kozí rohy, čerstvou červenou papriku na kostky a cibuli najemno. 
  2. Přilijte olej a worcesterovou omáčku, přidejte hořčici, osolte, opepřete a pečlivě zamíchejte. Pokud chcete, salát dochuťte chilli. 
  3. Mísu zakryjte potravinářskou fólií a dejte na dvě hodiny vychladit do lednice
  4. Podávejte s čerstvým chlebem.

Jak se svým typickým humorem ostravský Gastrošef dodává, jediná nevýhoda tlačenkového fit salátku spočívá v tom, že když ho sníme kilo, musíme oběhnout zeměkouli, abychom spálili přijaté kalorie. 

Náš tip: Jak si připravit domácí tlačenku, to se dozvíte v našem video receptu.

Recepty k tomuto článku