Připravte si drobení do polévky jen ze dvou ingrediencí. Je to snadné a rychlé a můžete si ho přichystat do zásoby
17. 1. 2025 Vaření
Pokud máme poctivý vývar a nemáme domácí nudle, můžeme si to usnadnit domácím drobením či strouháním. Víte, jak se dělá drobení do polévky? Prozradíme také, jak si ho vylepšit.
Co je drobení do polévky
Drobení do polévky je druhem zavářky. Mezi zavářky patří kapání, nudle, knedlíčky, noky, svítek, celestýnské nudle a také drobení, kterému se někdy říká i strouhání. Všechny tyto zavářky mají společný úkol: zahustit polévku
Drobení patří mezi tradiční součást české kuchyně. Příprava je jednoduchá, rychlá a dodává polévce jedinečnou chuť i strukturu. V tomto článku si podrobně vysvětlíme, jak drobení připravit, a ukážeme si různé varianty, kterými si můžeme polévku obměnit.
Mohlo by vás zajímat
Jak se dělá drobení do polévky?
Drobení je drobná zavářka, která se většinou připravuje ze dvou surovin (hrubá mouka a vajíčko), a po promíchání se přidává do vývarů nebo jiných polévek, aby je zahušťovala a obohatila.
Na jednu dávku drobení potřebujete: 120-150 g hrubé mouky a 1 vejce.
Jak na to? Na vál prosejte mouku, udělejte důlek, rozklepněte do něj vejce, promíchejte a rukama řádně vypracujte do tuhého těsta. Těsto můžete dát jako kouli odpočinout do lednice, půjde pak lépe strouhat. Můžete ho ale také nastrouhat hned na hrubém slzičkovém struhadle přímo do polévky. Zavářejte přímo do vývaru a nechte vařit asi 5-6 minut.
Zavářku můžete dělat čerstvou, ale také si ji připravit dopředu. V tom případě musíte nechat drobení dobře proschnout na plechu a následně ho uskladnit v dobře uzavíratelné nádobě na suchém a tmavém místě. Takto připravené drobení můžete mít po ruce a použít ho, když budete potřebovat rychle dokončit polévku.
Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…
Jaké jsou varianty drobení
Připravte si bylinkové drobení pro obohacení chuti. Do základního těsta přidejte nasekané čerstvé bylinky, jako jsou petrželka, pažitka nebo tymián. Bylinky dodají polévce svěží aroma.
Mouku v receptu můžete nahradit dětskou krupicí. Díky tomu zavářka získá jemnější texturu.
Pro bezlepkovou variantu sáhněte po bezlepkové mouce (např. rýžová nebo pohanková).
Náš tip: Připravte si drobení do polévky podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Játrová rýže jako vynikající zavářka do polévky: Mini alternativa knedlíčků je snazší na přípravu, hlavní je směs pořádně ochutit
Sýrové krokety podle ČSN: Minismažáky potěší svou chutí i jednoduchostí přípravy. A stojí jen pár korun
Kávové řezy jsou vynikajícím moučníkem nejen ke kávě. Využijte silnou kávu bez lógru a nechte rozetřený krém vychladit