Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hitem kaváren je ube latte z fialových batátů. Chutná po oříšcích, voní květinami a spolehlivě povzbudí
Zdroj: Unspalsh, Eiliv Aceron

Není to tak dávno, co někteří, méně znalí, návštěvníci kaváren žasli nad zvláštním zeleně zbarveným nápojem. Na matcha latte si už po letech všichni dávno zvykli, v poslední době však mnohé kavárny překvapují zákazníky nápojem fialovým, známým jako ube latte. 

Kavárenské hity

Klasická káva je samozřejmě stálicí na menu většiny kaváren, vedle ní se ale prosazují další nápoje mající za úkol trochu povzbudit. Jsou příjemnou obměnou nebo vylepšením kávy a zaujmou tak třeba i ty, kteří samotnou kávu moc nemusejí.

Mnohé z těchto nápojů lákají i svými zdravotními benefity a netradiční chutí. Oblíbené jsou hlavně s našlehaným mlékem – tedy ve formě nápoje zvaného latte (nejznámějším z nich je samozřejmě kávové café latte). 

Jako první si pro svou netradiční kořeněnou chuť mnohé získal chai latte – voňavá směs černého čaje a aromatické směsi koření, jako je skořice, kardamom nebo anýz.

Podobně populární se stalo kurkumové latté, známé rovněž jako golden milk, které hlavně prospěje naší imunitě, ale i celkově povzbudí organismus. Na probuzení při únavě je pak zase lepší zelené matcha latte, jež se připravuje ze speciálního prášku ze zeleného čaje původem z Japonska. 

Káva ze sladkých brambor?

Nejnovější hitem po těchto nápojích je ube latte. Tato alternativa kávy u nás existuje sice již pár let, ale teprve až nyní na ni můžete narazit ve více podnicích. Pokud jste někdy v kavárně viděli, jak obsluha někomu nesla zajímavý fialový nápoj s mlékem, tak vězte, že nešlo o nic s borůvkami, ale právě o ube latté.

Za svou fialovou barvu totiž drink vděčí právě ube, což je fialový jam z Filipín neboli jedlá škrobnatá hlíza rostliny zvané smldinec křídlatý. Jako jamy se v Americe nazývají i hlízy povijnice jedlé, známé rovněž jako batáty nebo sladké brambory, a i ube hlízám se tak často říká fialové batáty. U nás je seženete výjimečně, ale na Filipínách jde po staletí o základní potravinu místních lidí.

Batáty se zajímavou chutí

Zatímco běžně dostupné batáty bývají obvykle oranžové, ube mají výraznou fialovou barvu. Stejně jako běžné batáty vynikají nasládlou chutí, v níž navíc ucítíte i lehce oříškovou příchuť a jejich vůně je příjemně květinová.

Pro jejich atraktivní barvu se přidávají do různých koláčů, dortů, sušenek, krémů i zmrzliny, jimž dodají fialovou barvu a také specifickou chuť, která se výborně snoubí např. s kokosovým mlékem nebo s čokoládou. Je možné je ovšem použít také do různých slaných jídel, třeba zeleninových směsí nebo do karí

Atraktivní fialová barva

Kromě toho se z ube dělá i džem, jenž se používá klasicky na pečivo či palačinky, nebo pyré, z něhož lze připravit právě ube latte. Pyré stačí jen smíchat s trochou horké vody, aby vznikla hladká pasta, která se následně zalije horkým mlékem.

Pokud jde hlavně o to dodat nějakému dezertu fialovou barvu a dochutit ho, i Filipínci s oblibou používají jen ube extrakt nebo prášek z těchto sladkých brambor místo toho, aby zpracovávali celé brambory a dělali z nich pyré.

A právě prášek je dostupný i u nás a tak si můžete ube latte připravit v pohodlí domova taky. 

Jak na fialové ube latte

Ube prášek či extrakt je možné využít nejen k přípravě ube latte, ale třeba i na dochucení dezertů či smoothies (100 g stojí kolem 200 Kč, k dostání na různých eshopech). Tento prášek je pak výborným zdrojem mnoha prospěšných živin – obsahuje třeba hodně vlákniny a komplexních sacharidů, ale naopak málo tuků.

Navíc je bohatý na antioxidanty a vitaminy a je výborným zdrojem energie. Nápoji pak prášek dodá nejen neodolatelnou barvu, ale i sladkou oříškovou příchuť. A když ještě přidáte kávu, funguje jako dokonalý životabudič. A tedy ube latte připravíte? 

Budete potřebovat: 4 čajové lžičky ube prášku, 120 ml mléka, 120 ml espressa (4 panáky), 2 polévkové lžíce slazeného kondenzovaného mléka

  1. Mléko, extrakt z ube a kondenzované mléko nalijte do velké sklenice nebo odměrky, směs promíchejte, zahřejte a pak pomocí napěňovače mléka našlehejte do pěny. 
  2. Mléko ube pak rozdělte do 2 sklenic nebo hrnků. Uvařte espresso a opatrně nalijte na ube mléko. Směs můžete případně dochutit navíc vanilkovým extraktem nebo ještě cukrem či jiným sladidlem. Pokud ovládáte latté art, můžete si zpěněným mlékem namalovat na kávě nějaký obrázek. 

Náš tip: Pokud je caffè latte vaším oblíbeným nápojem, můžete se s jeho příchutí udělat i tyto řezy podle našeho video receptu

Zdroje informací: 
Healthline.com: 7 Benefits of Purple Yam (Ube), and How It Differs from Taro
Bakedbyclaire.com: Ube Latte Recipe
Goodie.cz: UBE - Prášek ze sladké fialové brambory

 

Recepty k tomuto článku