Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ledové matcha latte a frappuccino jako ze Starbucksu: Zelený nápoj z čajového prášku dokonale osvěží a „nakopne“
Zdroj: Freepik, topntp26

Znáte matchu? Tento zelený prášek se stává čím dál populárnější a drinky z něj nabízejí i známé kavárenské řetězce. Nejpopulárnějším z nich je matcha latte, které v teplých slunečných dnech oceníte spíš ve studené verzi. A tu si nyní snadno můžete připravit i doma. 

Populární matcha nápoje

Matcha je jedním z nápojových hitů poslední doby, a nejen nápojových. Zelený prášek matcha se dá využít i do různých dezertů, zmrzlin, pohárů a dalších dobrot, které promění do zajímavé zelené podoby. Ačkoli se z matchy často připravuje drink latte, který by mohlo vzbuzovat dojem kávového nápoje, ve skutečnosti jde o čajový prášek, který se využívá i do dalších drinků, třeba různých smoothie nebo mléčných koktejlů (např. ve spojení s banánem chutná skvěle). 

Zázračný prášek z Japonska

Populární čajový prášek původem pochází z Japonska a v minulosti se využíval k čajovým obřadům. Později se rozšířil i mezi běžné lidi a stal se populárním i v západních zemích, kde je dnes považovaný za superpotravinu.

Zázračný zelený prášek matcha se vyrábí z rozemletých lístků zeleného čaje, přičemž na matchu se sbírají ty nejmladší a nejzelenější lístky, jimž matcha vděčí za svou zářivě zelenou barvu. Na rozdíl od klasického zeleného čaje (tedy nápoje), který se připravuje tak, že se lístky louhují ve vodě, se v případě matcha prášek s tekutinou smíchá, takže do drinku využijete celý lístek. 

To znamená, že se do nápoje dostane mnohem víc živin, a i jeho účinek je vyšší. Matcha tak obsahuje spoustu látek, které prospívají našemu zdraví. Bohatá je hlavně na antioxidanty, které zpomalují proces stárnutí a zrychlují metabolismus. Kromě toho obsahuje i tein, díky němuž matcha nápoj báječně povzbudí, když na vás padne únava. 

Matcha latte v ledové podobě

Matcha prášek má lehce hořkou, zemitou chuť, díky níž výborně oživí dezerty a různé nápoje, jako je právě matcha latte. Tento nápoj najdete na nápojovém menu mnoha kaváren v teplé verzi, tu však na letní období nahrazuje studená s ledem. Snadno si tento osvěžující a povzbuzující drink připravíte i doma bez speciálního vybavení.

Pokud chcete, můžete si pořídit speciální japonskou bambusovou metličku na matchu, která vám nápoj krásně vyšlehá. Klidně si ale vystačíte s napěňovačem mléka nebo i s obyčejnou metličkou. A jak tedy nápoj připravíte?

Budete potřebovat: 2 čajové lžičky prášku matcha, 1 až 2 lžíce horké vody, 1 šálek teplé vody, led a mléko podle chuti. 

  1. Do odměrky nebo misky nasypte matcha prášek. Přilijte 1 až 2 lžíce horké vody a šlehejte, dokud se matcha zcela nerozpustí ve vodě. Měla by vzniknout téměř kaše.
  2. Přilijte zbývající 1 šálek vody a promíchejte. Nápoj dejte do lednice nebo mrazáku a nechte asi 15 minut chladit.
  3. Naplňte dvě sklenice ledem a nalijte do nich mléko, aby byla sklenice plná asi do 3/4. Nakonec přilijte vychlazenou matchu a promíchejte.

Jak ještě ledový drink vylepšit?

  • Do nápoje můžete místo klasického mléka použít i mléka rostlinná, třeba kokosové, mandlové nebo sójové, která latte zase obohatí o jinou chuť. 
  • Latté můžete ochutit i nějakým sirupem, které se běžně dávají do kávy – třeba vanilkovým.
  • Nápoj si samozřejmě můžete i osladit. Výborně se do tohoto lattté hodí třeba javorový sirup nebo med. 
  • Pokud upřednostňujete ještě víc ledový nápoj, můžete si matchu vychutnat jako frappuccino. To připravíte tak, že v nádobě mixéru smícháte led s ½ šálkem mléka, ½ šálkem šlehačky, 2 lžičkami kondenzovaného mléka a 2 lžičkami matcha prášku. Vše promixujte tak, aby se led nasekal najemno. Přelije do sklenic a podávejte třeba se šlehačkou. 

Náš tip: Máte-li rádi klasické caffé latte, můžete si je vychutnat i v podobě tohoto zákusku, který připravíte podle našeho video receptu

Zdroje informací: 
Acozykitchen.com: Iced Matcha Latte
Loveandlemons.com: Matcha Latte

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více