Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Játrová rýže jako vynikající zavářka do polévky: Mini alternativa knedlíčků je snazší na přípravu, hlavní je směs pořádně ochutit
Zdroj: Toprecepty

Poctivý vývar dokáže dokonale zahřát na těle i na duši, pomoci při nachlazení a je i neoddělitelnou součástí nedělního nebo svátečního oběda. Pokud jej vyšperkujete nějakou zavářkou, jako je třeba játrová rýže, bude nejen výživnější, ale ještě zlepšíte jeho chuť.  

Oblíbené zavářky do polévek

Játrová rýže je jednou z typických zavářek do polévek. Ty se přidávají hlavně do vývarů, hodí se ale i do krémových méně hustých polévek pro zvýšení jejich výživnosti a rovněž na zahuštění.

Polévky jsou díky nim nejen vydatnější, zavářky je navíc obohatí o další chutě. Zavářky se odlišují od tzv. vložek do polévky tím, že se v polévce přímo vaří. Vložky se naopak upravují zvlášť, pak se dávají rovnou na talíř a až tam se zalévají polévkou. 

Místo játrových knedlíčků rýži

Existuje jich celá řada, k nejběžnějším patří kapání či strouhání, různé druhy těstovin, klasická rýže, kroupy nebo knedlíčky. Právě knedlíčky se dělají nejčastěji játrové, které se se výborně hodí do vývarů, ať už masových nebo zeleninových, a jsou tak dobré, že už k nim ani není nutné nic dalšího přidávat.

Třeba pro rakouskou kuchyni jsou typické vývary s velkým játrovým knedlíčkem, který se položí doprostřed talíře a jen zalije horkým čirým vývarem. Obyčejný vývar takový knedlíček či knedlíčky pozvednou na luxusní polévku, bez níž se třeba neobejde typické české svatební menu

Jak udělat játrovou rýži?

Pokud se vám nechce knedlíčky tvarovat, můžete si usnadnit práci tím, že místo nich uděláte játrovou rýži. Její předností je nejen jednodušší příprava, ale i to, že ji není nutné v polévce tak dlouho vařit.

Játrová rýže se připravuje ze stejné hmoty jako knedlíčky. Jejím základem jsou játra, obvykle kuřecí, hovězí či vepřová. Lze však použít i králičí, krůtí či ze zvěřiny. Právě druh jater polévku obohatí o další chutě, výborná jsou v tomto případě hovězí játra, která jsou aromatičtější než třeba vepřová. Příprava směsi je poměrně snadná, nejsložitější v celém procesu je pořádně omýt a hlavně očistit játra

  • Z jater je nutné hlavně odstranit všechny tučné části a žilky. Hovězí a vepřová játra zbavte také blanky na jejich povrchu. Můžete je i na několik hodin namočit do mléka, aby měla jemnější chuť a zbavila se pro někoho nepříjemné železité pachuti. Játra tak rovněž budou křehčí. Poté je můžete ještě spařit horkou vodou a nakonec propláchnout studenou. 
  • Játra je poté třeba rozmixovat nebo umlít v mlýnku na maso na hladkou směs. K játrům je rovněž možné do mixéru rovnou přidat vajíčka (ta drží směs pohromadě) a cibulku osmahnutou na másle. 
  • Směs se obvykle dochucuje solí, pepřem a česnekem, z bylinek a koření se přidává majoránka, petržel, tymián či muškátový oříšek. Důležité je, aby byla syrová směs chuťově výrazná, jinak bude po uvaření mdlá. 
  • Játrovou směs je nutné něčím zahustit – v případě játrové rýže je nejvhodnější strouhanka. Na játrovou rýži totiž nemusí být směs tak hustá jako na knedlíčky, ale má být o trochu řidší. Směs je dobré nechat chvíli odležet, než budete přidávat další strouhanku, většinou během té doby ještě sama zhoustne. Strouhanku můžete předem osmahnout dozlatova společně s cibulí, a to nejlépe na másle. 
  • Játrovou rýži není nutné nijak tvarovat, směs se jen protlačuje do polévky přes síto na halušky. K dostání je dokonce speciální struhadlo „kolébka“ na játrovou rýži. Případně lze použít hrubé struhadlo
  • Rýže se nesmí v polévce moc dlouho vařit, aby se nerozvařila. Stačí jen 3-4 minuty

Recept na snadnou játrovou rýži

Máte doma zrovna navařený vývar a přemýšlíte, čím jej zahustit? Tak zkuste játrovou rýži podle tohoto receptu. 

Budete potřebovat: 200 g kuřecích jater, 1 vejce, 1 lžíci změklého másla, 2-3 prolisované stroužky česneku, strouhanku podle potřeby na zahuštění, sůl, pepř a  majoránku podle chuti. 

  1. Očištěná a rozmixovaná játra smíchejte s vajíčkem, máslem a česnekem. Zahustěte strouhankou a ochuťte solí, pepřem a majoránkou.
  2. Směs protlačujte přes síto na halušky do horkého vývaru a vařte 3-4 minuty. Polévku můžete navíc podávat s uvařenou kořenovou zeleninou a nudlemi. 

Náš tip: Játrovou rýži můžete použít místo knedlíčků třeba do tohoto vývaru podle našeho video receptu.

Recepty k tomuto článku