Domácí štramberské uši chutnají jako ty opravdové. Specialitu s chutí a vůní perníku snadno zvládne udělat každý
22. 1. 2025 Vaření
Máte rádi slavné regionální sladké pečivo ze severní Moravy štramberské uši? Pokud to máte do Štramberka daleko, můžete si je jednoduše upéct i doma. Ty pravé sice pocházejí jen z městečka pod věží Trúba, uši podle našeho receptu se jim ale směle vyrovnají.
Regionální specialita z Moravy
Štramberské uši jsou jednou z našich nejznámějších krajových pochutin a společně s valašskými frgály patří k nejvyhlášenějším produktům Moravy, které se proslavily po celé vlasti. Zatímco ještě nedávno se daly štramberské uši opravdu sehnat jen ve městě Štramberk v Moravskoslezském kraji, které je známé čtyřicet metrů vysokou gotickou věží Trúba, jež je vidět i z daleka, dnes bývají uši k dostání na mnoha trzích a akcích po celé republice.
Mohlo by vás zajímat
Ty pravé jen ze Štramberka
Ať už si štramberské uši koupíte kdekoliv, vždy můžete mít jistotu, že pocházejí ze Štramberka, neboť tímto názvem se smějí označovat pouze výrobky od několik místních pekařů, jež mají licenci na výrobu štramberských uší.
Tato specialita byla totiž prvním českým potravinářským výrobkem, který je chráněn ochrannou známkou Evropské unie. To ale neznamená, že byste si je nemohli udělat sami doma. A pokud je nebudete dál prodávat, záleží jen na vás, jak budete této voňavé cukrovince říkat.
Na památku vítězství nad Tatary
Pokud patříte k milovníkům této sladké pochoutky, pravděpodobně znáte i trochu morbidní příběh, který se k ní váže. Štramberské uši, které jsou někdy označované i jako uši tatarské, jsou totiž, jak jsme již psali v našem starším článku, připomínkou významné historické události spojené se Štramberkem, a sice vpádem mongolských nájezdníků do tohoto kraje.
Místní obyvatelé se nakonec před nimi ubránili, v táboře Tatarů však našli pytle s ušima, které nájezdníci uřezával zabitým křesťanům. Na připomínku této události pak začali místní péct jakési uši z perníkového těsta.
S vůní perníkového koření
Navzdory svému názvu mají štramberské uši spíš tvar jakýchsi kornoutů. Pečivo se připravuje z mouky, cukru, medu a tajné směsi několika druhů aromatického koření, které nejvíc připomíná směs na perníčky. Uši se ovšem nevyrábějí jen podle jednoho jediného receptu.
Každý výrobce ve Štramberku má nějaký svůj recept, který se dědí z generace na generaci. Většina výrobců dnes dělá uši z jednoduššího litého těsta, původně se však ouška dělala váleným způsobem. Každé uši tak chutnají trochu jinak, vždy ale platí, že nelepší jsou ty čerstvé, které jsou měkké a přímo se rozplývají na jazyku.
Mohlo by vás zajímat
Jak na domácí uši jako ze Štramberka
Jestliže se zrovna do Štramberka nechystáte a ani u vás v nejbližší době nebude žádná akce, kde byste je mohli pořídit, ale máte na ně neodolatelnou chuť, můžete si je upéct doma podle následujícího receptu.
Příprava samotného těsta je poměrně snadná. Po odležení se z něj už jen vykrájejí placičky, které po upečení stačí smotat tak, aby připomínaly ouška. K zatočení lze použít třeba trubičky na kremrole.
A pokud byste si chtěli štramberské uši ještě trochu vylepšit, kornouty přímo vybízejí k tomu naplnit je třeba šlehačkou. Případně jejich okraje ještě můžete namočit do čokoládové polevy a posypat nasekanými ořechy nebo mrazem sušeným ovocem. A jak tedy domácí uši uděláte?
Budete potřebovat: 2 vejce, 170 g moučkového cukru, 50 g medu, 300 g hladké mouky, 1/3 lžičky sody, strouhanou citronovou kůru, 1 lžička perníkového koření, tuk na vymazání plechu.
- Hladkou mouku promíchejte se sodou. Přidejte zbylé suroviny a vypracujte těsto, které nechte asi 24 hodin odpočinout v chladu.
- Druhý den vyválejte na tenký plát, z něhož vykrajujte větší či menší oválné placičky podle toho, jak velké uši chcete udělat.
- Položte je na plech potřený olejem a pečte v troubě předehřáté na 170 °C asi tak 3-5 minut. Vyndejte je, jen co zrůžoví, musí být lehce nedopečené.
- Ještě teplé placičky srolujte do tvaru ouška – pracujete rychle, aby šly stočit. Jednotlivá ouška dávejte vychladnout do užší skleničky, aby držely tvar a nerozvinuly se. Hotové uši skladujte v dobře uzavíratelné nádobě.
Náš tip: Máte-li v oblibě perníkové moučníky, můžete si upéct i třeba tento jednoduchý perník na plech podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Nepečené švestkovo-perníčkové kuličky od vítězky kuchařské olympiády: Vynikající a rychlá dobrota, říká Jaroslava Londová
Valašský frgál je nejlepším koláčem světa! V žebříčku překonal newyorský cheesecake nebo ruský medovník
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní