Pět možností, jak nastavit bramborovou kaši zeleninou. Dýně dodá barvu, celer výraznou chuť a zelí zase svěžest
23. 1. 2025 Vaření
Bramborová kaše je jednou z nejoblíbenějších příloh. Hodí se ke smaženému řízku, uzenému masu nebo ke karbanátkům. Kaše se většinou připravuje jen z brambor, ty ale můžete částečně nahradit zeleninou. Ta ji obohatí o další chutě a ještě získáte odlehčenější přílohu.
Čím nastavit bramborovou kaši?
Když se řekne nastavovaná kaše, možná si představíte spíš tradiční staročeský pokrm – bramborovou kaši smíchanou s kroupami, která se kdysi podávala obvykle jako hlavní chod, přičemž kroupy se přidávaly pro zvýšení sytosti pokrmu.
Kaši lze ovšem obohatit i o další ingredience. V současné době spíš lidé naopak řeší, jak poměrně vydatný pokrm trochu odlehčit. V tom případě přijde vhod, když do kaše přidáte i nějakou zeleninu.
Do klasické bramborové kaše patří kromě brambor už jen máslo a mléko nebo smetana, které rozšťouchané brambory promění v hedvábně jemnou přílohu. To však z kaše činí poměrně sytou přílohu. Pokud ale část brambor nahradíte zeleninou, případně ovocem, nebude kaše tak vydatná a ještě vylepšíte její chuť.
Mohlo by vás zajímat
Celer bulvový i řapíkatý
Asi nejběžnější zeleninou, která se kombinuje s bramborami v kaši, je celer, hlavně ten bulvový. Tato kořenová zelenina vyniká specifickou kořeněnou chutí a hodí se na přípravu kaše i samostatně.
Pokud je ale pro vás jeho chuť příliš výrazná, spojení s bramborami je ideálním řešením. Kaši navíc celer obohatí o zajímavou pikantní a lehce oříškovou chuť, navíc jde o vynikající možnost, jak využít zbylý celer. Místo bulvového celeru lze použít i jemnější řapíkatý.
Náš tip: Bramborovou kaši s celerem a navíc s pomazánkovým máslem připravíte podle našeho receptu.
Květák či brokolice
Zajímavým doplňkem brambor je i květák – poměr brambor a květáku můžete zvolit půl na půl. Květák je třeba po uvaření trochu vymačkat, aby s ním pak kaše nebyla moc řídká. Díky vodnatější konzistenci květáku ani není nutné do kaše přidávat mléko ani smetanu, kaše je díky tomu trochu dietnější.
Místo toho ale můžete pro chuť přidat nějaký sýr, třeba parmezán. S květákem se rovněž výborně snoubí aromatické indické koření, třeba kurkuma nebo karí koření. Alternativou květáku je i brokolice, která je chuťově výraznější, a kaši ještě obohatí o zelenou barvu.
Náš tip: Recept na bramborovou kaši s květákem najdete v tomto odkazu.
Dýně s pečeným česnekem
Dobrým doplňkem brambor v kaši je rovněž dýně, která se svou konzistencí po uvaření a rozmixování bramborám hodně podobá. Kaši pak dodá nasládlou chuť, a hlavně atraktivní oranžovou barvu. Kaše s dýní je navíc krásně krémová.
Chcete-li si usnadnit práci, použijte do kaše dýni hokaido, kterou není nutné před vařením loupat. Pro výraznější chuť kaše do ní můžete přidat pečený česnek. Dýňovou kaši rovněž výborně oživí bylinky, třeba tymián nebo rozmarýn.
Náš tip: Kaši s dýni a pečeným česnekem snadno uděláte podle našeho receptu.
Jablka a pastinák
Do kaše se nehodí jen zelenina, ale i klidně i ovoce, třeba jablka. Ta je dobré předem podusit na másle, přidat můžete i trochu citronové šťávy, bílého vína nebo cukru. Na dochucení se hodí i nějaké bylinky - chuť jablek výborně podtrhne třeba šalvěj. Jablka nemusíte do kaše přidávat samotná, jsou vynikajícím doplňkem pastináku nebo již zmiňovaného celeru.
Náš tip: Netradiční bramborovou kaši s jablky můžete zkusit třeba podle našeho ověřeného receptu.
S kysaným zelím neboli lepenice
Přímo dokonalým parťákem k bramborám je kysané zelí. Ostatně na této kombinaci je založeno mnoho staročeských receptů, jako třeba polévka kyselica neboli couračka, halušky se zelím nebo právě brambory se zelím neboli lepenice, známá rovněž pod názvem kočičák. Nejde sice o klasickou bramborovou kaši, ale spíš jen o šťouchané brambory, nepřidává se do ní totiž žádné mléko ani smetana.
Kysané zelí dodá bramborám na svěžesti a ještě obohatí celý pokrm o vitaminy. Lepenice se často podává k zabijačkovým specialitám, ale když ji doplníte dozlatova osmaženou cibulkou, opečenou slaninou nebo škvarky, klidně ji můžete podávat samotnou. Lepenici připravíte třeba podle našeho receptu.
Náš tip: V minulosti bývala oblíbená i zapražená bramborová kaše, do níž se místo mléka dávala jíška. Udělat si ji můžete podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Nastavovaná kaše: Klasické staročeské jídlo z brambor a krup voní majoránkou, skvěle se hodí i jako příloha k uzenému masu
Jak na vynikající dýňové pyré: Chutnější bude z pečené dýně, chuť zvýrazní dvě obyčejné suroviny, které má doma každý
Hebkou bramborovou kaši zvládne každý začátečník. Stačí dodržet několik zásad a její konzistence bude dokonalá
Přečtěte si Zobrazit více
Co se zbylou bramborovou kaší? Vsaďte na voňavé placky, luxusní pečené krokety nebo jemnou polévku
Lepenice jako vynikající příloha k jitrnici a k jelitu. Jak ji připravit, aby chutnala přímo dokonale
Zapečená bramborová kaše je ideální pro využití zbytků v ledničce a posune obyčejnou přílohu do chuťových nebeských výšin