Jakou mouku na štrúdl? Jen s jednou dosáhnete dokonalé konzistence, pak už záleží jen na vás, jakou zvolíte náplň
23. 1. 2025 Vaření
Závin je jedním z nejoblíbenějších moučníků, který zpestří odpolední posezení u kávy, ale je hoden být ozdobou i svátečního stolu. Záviny se dělají z různých druhů těst, hlavním předpokladem však je, aby bylo těsto tenoučké, křupavé a křehké. Jakou mouku na něj ale použít?
Oblíbený český moučník
Štrúdl neboli závin považujeme za jeden z našich tradičních moučníků, a to navzdory jeho rakouském původu. Vzhledem k tomu, že se u nás zabydlel poměrně dávno, můžeme jej směle označovat i za typické české sladké pečivo. Nejběžnější je ten s jablky, do těsta se dá ale zabalit téměř cokoliv – od dalších druhů ovoce, přes tvaroh, mák či ořechy, až po slané náplně.
Mohlo by vás zajímat
Pravý listový štrúdl
Základem dokonalého závinu je ale právě těsto. Naše babičky sice dělávaly záviny i z kynutého těsta, většinou si ale s tímto moučníkem spojujeme těsto listové, které tvoří drobné vrstvičky, při pečení se krásně nafoukne a pak se přímo rozplývá na jazyku.
Pokud byste si chtěli toto těsto dělat doma, nejvhodnější je na něj hladká mouka, a to nejlépe kvalitní z měkké pšenice, typ 00 extra, která je hodně světlá. Při přípravě těsta se postupuje podobně jako u křehkého – tedy je třeba pracovat s dokonale vychlazenými surovinami a rychle, i ruce je dobré mít co nejstudenější. Těsto je rovněž nutné nechat odležet v chladu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak nahradit listové těsto?
Většina lidí ovšem listové těsto kupuje v obchodě, často již rozválené, neboť příprava toho domácího je poměrně náročná a zahrnuje přípravu dvou druhů těst, které se pak společně rozvalují a překládají.
Naštěstí existuje spousta jednodušších napodobenin listového těsta, díky nimž vytvoříte vynikající domácí závin i bez složitého postupu. Strukturu listového těsta třeba hodně připomíná těsto pivní. Pivo těsto krásně nakypří a to je pak dokonale lehké a křupavé. Abyste dosáhli konzistence podobné listovému těstu, je nejlepší použít opět hladkou mouku.
Další jednoduchou alternativou listového těsta je jogurtové, jehož příprava je neskutečně snadná – stačí jen smíchat mouku s máslem, bílým jogurtem a vajíčkem. Předností těsta je, že se s ním výborně pracuje, závin s ním je lehčí a těsto je opět příjemně křehké. Na jogurtové těsto se také hodí hladká mouka, použít však lze i polohrubou. Jen s ní bude těsto trochu hutnější, a ne tak jemné.
Tažený závin jako od babičky
Za starých časů se záviny často pekly i z taženého těsta. Pro něj je typické, že se do něj oproti listovému nedává téměř žádný tuk. Máslem se až potírá vytažené těsto. U tohoto těsta je důležité, aby se vytáhlo na co nejtenčí téměř průsvitný plát.
Proto je třeba na něj použít hladkou mouku s co nejvyšším obsahem lepku (tato mouka bývá označována jako 00), aby se dalo těsto dobře vytáhnout. Kvůli tomu se do těsta rovněž přidává i nějaká kyselá tekutina, která zvyšuje pružnost lepku a ovlivňuje tažnost těsta – obvykle se dává ocet, možná je ale i citronová šťáva.
Falešné listové těsto
Pokud máte z vytahování těsta obavy, můžete vyzkoušet i jednoduché tzv. falešné listové těsto, které se snadno vyválí na tenký plát, ale není s ním taková práce jako s taženým. Jemu se ovšem svým složením hodně podobá, jen se do něj dává větší množství másla. I do něj se ale přidává ocet a opět je na něj nejvhodnější hladká mouka stejného typu jako na tažené těsto.
Náš tip: Falešné listové těsto si pak můžete připravit podle našeho video receptu.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jablečný závin podle receptu slavné kuchařky Marie Janků-Sandtnerové: Provoněný rumem a skořicí je ozdobou svátečního stolu
Falešné listové těsto, které zvládne každý. Je levnější, krásně lístkuje a chutná skoro jako originál
Jak na závin kynutý pod vodou: Staročeský moučník má vláčné a nadýchané těsto, které můžeme libovolně naplnit