Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí tlačenku připravíte v tlačenkovém sáčku i v krabici od mléka: S cibulí, octem a chlebem je to lahůdka
Zdroj: Toprecepty, savlinka

Domácí tlačenka je dobrotou, kterou si můžete přichystat a nemusíte být přímo u zabíjačky. Suroviny na ni pořídíte snadno v řeznictví. Pak už je jen zpracujete a dle vlastní chuti dochutíte.

Domácí tlačenka

Tradiční zabijačkovou pochoutkou je bezesporu tlačenka. V každém obchodě narazíte na několik druhů, ale nejlepší je ta domácí.

Příprava domácí tlačenky je proces, který vyžaduje trochu času a trpělivosti, ale výsledek stojí za to. Nakonec ale nejen, že získáme výbornou tlačenku, u které přesně víme, co obsahuje, navíc si ji můžeme upravit podle vlastních představ. Příprava není složitá, můžeme ji zvládnout i v malé kuchyni. Výsledkem je poctivá masová pochoutka přesně podle naší chuti.

Suroviny na domácí tlačenku

Abyste mohli připravit domácí tlačenku, budete potřebovat:

  • Vepřové maso – nejčastěji se používá koleno, plecko, hlava a kůže.

  • Koření – sůl, pepř, česnek, nové koření, bobkový list.

  • Cibule – pro dochucení vývaru.

  • Želatina – volitelně, pokud maso nemá dostatek přirozené želatiny.

  • Střívka nebo tlačenkový sáček na plnění. Toto se dá pořídit v papírnictví. Variantou je ale také použitá, ale vymytá a vysušená krabice od mléka nebo džusu

Na co si dát pozor při přípravě domácí tlačenky

  • Používejte čerstvé maso a kontrolujte jeho kvalitu. Staré nebo nekvalitní maso může negativně ovlivnit výslednou chuť.

  • Maso musí být dostatečně měkké, aby se dobře krájelo a uvolnilo dostatek želatiny.

  • Při zacházení s masem a střívky dodržujte hygienická pravidla, abyste předešli kontaminaci.

  • Chuť vývaru ovlivňuje výslednou chuť tlačenky. Nebojte se experimentovat s kořením, ale ochutnávejte průběžně.

  • Pokud tlačenka neztuhne, pravděpodobně chybí dostatek želatiny. V tom případě můžete přidat želatinu, ale je důležité dodržet správný poměr.

Masopust

Když se řekne masopust, vybavíme si asi především vesnickou pouť s průvodem masek. Je to ale zároveň označení pro období mezi vánočními svátky a čtyřicetidenním postním obdobím, které předchází…

Jak na domácí tlačenku

Na domácí tlačenku budete potřebovat: 2 kg vepřového kolene (zadní), 500 g vepřové plece (či kýty), 2 vepřové nožičky, 1 litr vody, 1 cibuli, 1 lžíci soli, 1 lžíci octa, 5 stroužků česneku (prolisovaného), 1 lžíci mletého pepře, 3-4 bobkové listy, 1 lžičku mletého nového koření a 2 lžíce sušené majoránky.

Jak na to? Koleno očistěte, vložte do papiňáku spolu s očištěnými nožičkami, přidejte koření, kromě majoránky a zalijte vodou. Vařte doměkka zhruba 40 minut a pak nechte „dojít“ (v klasickém hrnci to bude trvat déle).

Oberte maso, nakrájejte ho na větší kousky, kůži i z nožiček semelte najemno a vložte do hrnce spolu s masem a zalijte scezeným vývarem. Přidejte najemno nakrájenou cibuli, rozemnutou majoránku a ocet.

Povařte tak, abyste měli hustou směs (redukujte) a naplňte do připravených umělých střev (nebo do krabice od mléka). Pevně svažte a dejte vychladit. V průběhu otáčejte, aby si kousky masa „nesedly“ na dno. Druhý den můžete servírovat.

Náš tip: Připravte si domácí tlačenku podle následujícího videoreceptu: 

 

Masopust

Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.

S tématem Masopust souvisí:

Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice

Recepty k tomuto článku