Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Škvarkové pagáče: Slané koláče připravované i o masopustu jsou vláčné, krásně křupou díky škvarkům a úžasně voní
Zdroj: toprecepty.cz

K masopustnímu období se skvělé hodí i slané pagáče. Vyškvařte si škvarky doma, nebo si je kupte u svého řezníka a přichystejte tuto voňavou pochoutku, kterou si zamiluje celá rodina.

Co jsou škvarkové pagáče

Pagáče jsou pečivem, které se obvykle připravuje z kynutého překládaného těsta. To při pečení „lístkuje“. Pagáčů mohou být různé druhy a jeden z nich je právě se škvarky. 

Pagáče patří mezi nejoblíbenější tradiční pochoutky střední Evropy. Jejich původ bude nejspíše v Maďarsku. Původní maďarské pogácse se chystaly v popelu u krbu. Pagáče se časem začaly připravovat i na Slovensku a v dalších zemích, u nás pak na Slovácku.

Jemné vrstvy těsta proložené chutí škvarků potěší každého milovníka poctivého pečiva. Protože jsou v nich škvarky, které souvisejí se zabijačkou a s masopustem, chystají se hodně právě v tomto období. Příprava pagáčů je poměrně pracná, i když není složitá. Poradíme, na co si dát pozor, aby byl výsledek opravdu dokonalý.

Na co si dát pozor při přípravě pagáčů

  • Nekvalitní škvarky: Použijte čerstvé (pořízené třeba u oblíbeného řezníka), nemleté škvarky, které si sami namelete – zachováte tak jejich autentickou chuť. Škvarky si můžete přichystat i doma.
  • Příliš řídké těsto: Konzistence těsta je důležitá, proto mléko přidávejte postupně.
  • Vynechání skládání: Bez správného skládání pagáče ztratí své typické vrstvy. Trpělivost se velmi vyplatí.

Masopust

Když se řekne masopust, vybavíme si asi především vesnickou pouť s průvodem masek. Je to ale zároveň označení pro období mezi vánočními svátky a čtyřicetidenním postním obdobím, které předchází…

Jak na škvarkové pagáče

Na pagáče budete potřebovat: 800 g polohrubé mouky, 200 ml kysané smetany, 100 ml oleje, 2 žloutky, 2 vychladlé vařené a nastrouhané brambory, 42 g čerstvého droždí (1 kostka), 1 lžíci cukru, mléko (dle potřeby) a 2 lžičky soli. Na náplň: 400 g mletých škvarků a sůl (dle potřeby). Na potření: 1 vejce.

Jak na to? Připravte si kvásek z droždí, cukru a trocha mléka. Po vzejití kvásku zpracujte těsto z výše uvedených surovin, kromě škvarků. Mléko přidávejte podle potřeby, těsto má mít hustotu asi jako knedlíky. Nechte vykynout v teple. Těsto má být výrazně slané.

Po vykynutí vyválejte těsto na tloušťku cca 1-1,5 cm, natřete mletými posolenými škvarky. Poskládejte zprava třetinu do středu a zleva, poté shora dolů. Jednoduše, aby se těsto překrylo vícekrát, prokládalo a po upečení vrstvilo. Za chvilku, cca 10 minut postup zopakujte - válení a skládání. Potom ještě jednou. Je výhodné, aby vyválené těsto mělo tvar obdélníku, dobře se skládá.

Po posledním skládání vyválejte těsto na 2 cm tloušťku, povrch můžete křížem krážem po vrchu ozdobit nožem mřížkou, vykrajujte kolečka (čtverečky nebo obdélníky, i půlměsíčky). Samozřejmě, klasikou jsou kolečka). Povrch lze posypat sezamem, což ale není klasika. Dejte je na pečicím papírem vyložený plech, potřete rozšlehaným vejcem, nechte cca 15 minut dokynout. Troubu si předehřejte na 200 °C. Vykynuté pagáčky dejte do předehřáté trouby. Pečení trvá zhruba 20 minut.

Náš tip: Přichystejte si škvarkové pagáčky podle následujícího video receptu:

Masopust

Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.

S tématem Masopust souvisí:

Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice

Recepty k tomuto článku