Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jednoduché cottage buchty bez droždí a kynutí: Jsou hotové za chvilku a chutnají báječně s povidly i tvarohem
Zdroj: Toprecepty

Není snad tradičnějšího českého moučníku, než jsou buchty. Ty pravé, kterým se často říká Honzovky, neboť je pohádkový Honza vždy nosí v ranečku na zkušenou do světa, se dělají z kynutého těsta. Pokud se vám ale do jeho přípravy nechce, řešením jsou tyto jednoduché buchty s cottage sýrem podle našeho receptu. 

Buchty jako z pohádek

Jsou nadýchané, voňavé, se spoustou náplní a objevují se v mnoha pohádkách, aspoň tedy v těch, kde vystupuje Honza, po němž se mu často říká Honzovky. Buchty jsou jedním ze staročeských druhů pečiva, které se peklo již v dávných dobách. Podobné však existuje i v dalších evropských kuchyních. Společný je jim tvar bochánku plněného nějakou dobrou nádivkou – v české kuchyni je nejtypičtější povidlová, tvarohová nebo maková

Klasické jsou kynuté

Receptů na buchty je spousta, ty pravé se pečou z kynutého těsta s droždím. Díky němu jsou buchty nadýchané jako obláček, vyžaduje to však poměrně velké úsilí. Těsto je nutné pořádně propracovat, dlouho hníst, a hlavně pak musí pořádně vykynout, na což potřebuje poměrně dost času.

Právě náročnost kynutého těsta možná některé hospodyňky od pečení odrazuje. I ty, které mají s kynutými moučníky zkušenosti, však mohou ocenit méně náročný moučník, třeba ve chvíli, kdy nemají dost času, ale chuť na buchty je velká. 

Buchty bez droždí

V takovém případně pak rozhodně přijde vhod recept na těsto na buchty bez droždí, které nemusí kynout, a je v tom případě hotové raz dva. Nadýchanost v něm jednoduše zajistí kypřicí prášek, vláčné je pak díky sýru cottage, který navíc vyniká tím, že obsahuje jen velmi málo tuku.

Buchty jsou tak díky němu lehoučké, svěží a pochutnávat si na nich můžete bez pocitu, že nějak extra hřešíte. Takový moučník jde zkrátka v souladu i s novoročními předsevzetími. Na dochucení už pak jen stačí přidat ingredience jako do kynutých buchet (např. citronovou kůru, vanilku nebo rum), díky nim nepoznáte rozdíl v chuti.

Náplň si pak můžete zvolit jakoukoliv máte rádi z klasických buchet. Výborně se do nich hodí třeba domácí nedoslazovaná povidla, vynikající jsou ovšem i s tvarohovou nádivkou s rozinkami. A jak tedy tyto jednoduché a rychlé buchty uděláte? 

Budete potřebovat: 150 g cottage sýru, 300 g hladké mouky, 1 vajíčko, 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva, libovolnou náplň (povidla, tvaroh, mák), vejce na potření. 

  1. Sýr cottage, mouku, vajíčko a kypřicí prášek smíchejte a vypracujte hladké těsto.
  2. Těsto rozdělte na 8 kousků, do kterých pak zabalte zvolenou náplň.
  3. Připravené buchtičky naskládejte do pekáče a pečte v troubě předehřáté na 160 °C přibližně 30 minut. Hotové buchty můžete nakonec potřít rozpuštěným máslem smíchaným s rumem a úplně nakonec posypat moučkovým cukrem. 

Náš tip: Tyto jednoduché cottage buchty si můžete upéct podle našeho video receptu

Recepty k tomuto článku