Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jiřina Bohdalová je nejen skvělá herečka, ale také vyhlášená kuchařka a sběratelka dobrých receptů. Na svém kontě má několik kuchařských a knih a jak sama říká, na dobré jídlo má ten správný čich. Nedávno vydala další kuchařku s názvem Když hvězdy vaří… Recept na parádní zelňačku je právě z této knížky.

Když hvězda vaří s hvězdami

Koncem loňského roku v kavárně České televize herečka Jiřina Bohdalová slavnostně pokřtila novou knihu receptů Když hvězdy vaří… 3Jak už jsme psali dříve, v kuchařce najdete vybrané recepty z pořadu Hobby naší doby, podle nichž Jiřina společně se svými kolegy herci, zpěváky a moderátory připravovala v rubrice Dnes vaří… různé sladké, slané, slavnostní i obyčejné pokrmy.

Nechybí tak například cibulové měšce podle Aleše Cibulky, slaný koláč Vilmy Cibulkové, gazpacho podle Michala Davida, bábovka od Míši Dolinové, cumlová polévka Richarda Genzera nebo zelňačka Zdeňka Hrušky. Právě na tu jsme z knihy získali recept a Jiřiny Bohdalové jsme se také zeptali, co je podle ní při přípravě zelňačky nejdůležitější. 

Musí se dělat dříve, aby se dobře rozležela,“ svěřila se pro Toprecepty.cz oblíbená herečka a dodala, že důraz klade taky na skvělé zelí. „To vám musí chutnat už syrové,“ zdůraznila s tím, že ona sama si nechává poctivé zelí dovážet v kyblíčku. Takové ale koupíte třeba i na farmářských trzích. A právě z něj pak můžete připravit výtečnou zelňačku. 

Zelňačka z kuchařky Když hvězdy vaří...

Na zelňačku, které je v kuchařce nazvaná jako silvestrovská a podle Jiřiny Bohdalové funguje jako skvělý vyprošťovák, si budete muset pro tentokrát připravit o něco více surovin. Ale vyplatí se to! 

Suroviny: 300 g bílého kysaného zelí, 500 ml vývaru, 500 ml vody, 10 kuliček nového koření, 5 hřebíčků, 10 kuliček pepře, 3 bobkové listy, 5 kuliček jalovce, 3 stroužky česneku, sůl, 1 hrst sušených hub, 200 g sádla,

Dále: 2 větší cibule, 500 g vepřové kýty, 1 lžičku mletého pepře, 1 lžičku papriky, 1/2 lžičky pálivé papriky, sůl, 500 g uzené krkovice, muškátový oříšek, chilli, 2 pikantní klobásy, 190 g 15% zakysané smetany 

Postup: 

  1. Do hrnce vložíme kysané zelí a přilijeme vývar a vodu. Přidáme koření, pokrájený česnek a osolíme. zamícháme a vaříme do změknutí zelí. 
  2. V druhém hrnci rozpálíme sádlo, vsypeme nakrájenou cibuli a orestujeme dosklovata, případně až dohněda. Vložíme vepřovou kýtu pokrájenou na kousky a osmažíme. Přidáme pepř, obě papriky a osolíme. Vložíme nakrájenou uzenou krkovici a opět osmažíme. 
  3. Do uvařeného zelí vmícháme sušené houby (nejlépe předem namočené) a směs přilijeme k masu. Přidáme špetku muškátového oříšku a chilli a ještě povaříme. nakonec přisypeme nakrájenou klobásu a vaříme do změknutí hub. 
  4. Podáváme nejlépe se zakysanou smetanou. 

Jak to na křtu kuchařské knihy v areálu České televize Jiřině Bohdalové slušelo, na to se můžete podívat v naší galerii: 

Fotogalerie - Křest kuchařky Jiřiny Bohdalové

Ukázat 6 fotografií

Tip navíc: Zelňačku s klobásou připravíte i podle našeho video receptu: 

 

Recepty k tomuto článku