Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Podívat se do Bradavic, zahrát si třeba famfrpál a vyzkoušet, jakou příchuť budou mít Bertíkovy fazolek tisíckrát jinak, to chce snad každý fanoušek Harryho Pottera. Stejně jako chce každý ochutnat proslulý máslový ležák. A tak jsme jeden takový uvařili a teď se s vámi podělíme o naše zkušenosti. Máslový ležák uvařila naše redaktorka Hanka.

Podívat se tak do Bradavic...

Knihy jsem sice nečetla, ale filmy jsem všechny viděla už několikrát a mánie po Harrym Potterovi se pomalu probouzí i u mých dětí, hlavně u starší dcery. Té bude v listopadu jedenáct, takže šance, že dostane dopis z Bradavic, tu stále je, nicméně, mně už asi jízdenka na Bradavický express nedorazí. Ochutnat máslový ležák jsem ale vždycky toužila. 

Máslový ležák je jednou ze specialit, které se objevují v knihách i filmech o slavném čarodějnickém učni Harrym Pottterovi, jež napsala spisovatelka J. K. Rowlingová. Tento nápoj se podává v hostinci U Tří košťat v Prasinkách, oblíbeném místě, kam si chodí posedět nejen studenti, tedy i hlavní postavy Harry Potter, Ron Weasley a Hermiona Grangerová, ale také profesoři kouzelnické školy Čar a kouzel v Bradavicích

Ano, mám trochu naději, že si ho možná někdy dám v Londýně ve Warner Bros. studiu Harry Pottera, kde je možné si prohlédnout přímo místa, kde se filmy natáčely a kde si aspoň trochu budete připadat jako v Bradavicích. Máslový ležák tam servírují nealkoholický, hlavně kvůli dětem, které tu jsou nejčastějšími hosty.

Jak už jsem psala v našem předchozím článku, tyto butterbeer limonády se dají sehnat i u nás a po internetu kolují recepty na jejich domácí verze většinou připravené z limonády zvané cream soda. Kamarádi, kteří ležák v Londýně ochutnali z něj ale byli zklamaní, protože prý s pivem neměl nic společného a chutnal jen jako přeslazená limonáda.

Jednou jsme si domů koupili bonbony s příchutí máslového ležáku, které to vlastně potvrzovaly. Ale dětem chutnaly, takže možná jim bude chutnat i ta limonáda s příchutí máslového ležáku

Je máslový ležák s alkoholem?

Jaký by ale tedy máslový ležák měI být? I když je o něm v sérii zmínka několikrát, nikde není napsán podrobný recept. V knihách je popisován jako teplý nebo studený nápoj s pěnou chutnající trochu jako máslový karamel. Fanoušci se rovněž dohadují, zda je nápoj alkoholický nebo nealkoholický.

J. K. Rowlingová v několika rozhovorech zmínila, že máslový ležák by mohl mít podobné vlastnosti jako slabé pivo nebo cider – obsahuje tedy pravděpodobně malé množství alkoholu. Údajně silněji působí na domácí skřítky, kteří se po něm mohou i opít.

Máslový ležák inspirovaný receptem z Instagramu

Kromě toho existuje nespočet receptů na verze máslového ležáku s alkoholem, do nichž se používá buď klasické pivo nebo cider. Mě na Instagramu nejvíc zaujala verze se ciderem, kterou jsem se rozhodla vyzkoušet, jen v malinko pozměněné podobě. 

Její předností je, že neobsahuje žádné ingredience, které by byly u nás obtížně sehnatelné, jako jsou různé ochucené sirupy či extrakty nebo cream sodu, ale kromě cideru jen koření, cukr a máslo.

Získáte tak horký nápoj, který se výborně hodí do současných chladných dnů. Chcete-li, aby měl ještě větší zahřívací účinky, můžete přidat navíc panáka rumu nebo bourbonu. A samozřejmě nezapomeňte na šlehačku, aby vám po vypití máslového ležáku zůstal hezký šlehačkový knírek jako Hermioně. A jak tedy na nápoj? 

Budete potřebovat: 500 ml cideru, 2 lžíce třtinového cukru, máslo, 1 lžičku skořice, ½ lžičky zázvoru, 1 lžíci másla, 1 malý panák rumu, šlehačku na ozdobu, skořici na posypání. 

  1. Cukr nasypejte do kastrůlku a rozpusťte na karamel, pak přidejte za stálého míchání máslo, skořici a zázvor. Do směsi přilijte cider a vše prohřejte, až se cukr rozpustí a všechno spojí. Pozor, ať směs nepřejde varem! Nakonec odstavte a přilijte panáka rumu. 
  2. Ušlehejte šlehačku dotuha. Nápoj nalijte do sklenic nebo hrnku a ozdobte šlehačkou. Nakonec posypejte skořicí. 

Zkušenosti redaktorky Hanky:

  • Do nápoje jsem použila jablečno-hruškový cider, který mám raději, ale klidně lze použít jen jablečný. Možná by bylo ještě zajímavé dát zázvorový cider, který se u nás dělá několik výrobců, a k dostání je dokonce i v nealko verzi. 
  • Máslový ležák jsem vyzkoušela bez rumu i s ním, s rumem měl ale výraznější chuť a samozřejmě byl o dost silnější. 
  • Příště bych do nápoje přidala možná víc zázvoru, byl v něm nevýrazný. Možná by stálo za to zkusit i variantu s ginger beer – zázvorovou limonádou, která se v receptech také občas objevuje. 
  • Překvapilo mě, jak byla dobrá kombinace cideru se šlehačkou, to jsem moc nečekala.  Asi na to mělo vliv i máslo v cideru, které vše hezky propojilo. Šlehačka navíc hezky zjemnila nakyslost cideru
  • Vyzkoušeli jsme i nealko verzi z jablečného moštu a ta chutnala i dětem. 
  • Tato verze máslového ležáku mě opravdu zaujala a určitě ho zařadím mezi své oblíbené zimní drinky na zahřátí. Teď mě jen ještě zajímá, jak chutná ten nealko z Londýna.  

Na přípravu máslového ležáku se můžete podívat v naší fotogalerii:

Fotogalerie - Jak chutná máslový ležák: Připravili jsme jeho teplou verzi. Kombinace cideru a šlehačky nás překvapivě nadchla

Ukázat 11 fotografií

Náš tip: Stejně tak dobrým horkým nápojem se šlehačkou je i italské bombardino. To můžete vyzkoušet podle našeho video receptu

 
 

Recepty k tomuto článku