Připravili jsme máslový ležák jako z Harryho Pottera: Horký cider se šlehačkou a karamelem chutná překvapivě skvěle
28. 1. 2025 Vaření
Podívat se do Bradavic, zahrát si třeba famfrpál a vyzkoušet, jakou příchuť budou mít Bertíkovy fazolek tisíckrát jinak, to chce snad každý fanoušek Harryho Pottera. Stejně jako chce každý ochutnat proslulý máslový ležák. A tak jsme jeden takový uvařili a teď se s vámi podělíme o naše zkušenosti. Máslový ležák uvařila naše redaktorka Hanka.
Podívat se tak do Bradavic...
Knihy jsem sice nečetla, ale filmy jsem všechny viděla už několikrát a mánie po Harrym Potterovi se pomalu probouzí i u mých dětí, hlavně u starší dcery. Té bude v listopadu jedenáct, takže šance, že dostane dopis z Bradavic, tu stále je, nicméně, mně už asi jízdenka na Bradavický express nedorazí. Ochutnat máslový ležák jsem ale vždycky toužila.
Máslový ležák je jednou ze specialit, které se objevují v knihách i filmech o slavném čarodějnickém učni Harrym Pottterovi, jež napsala spisovatelka J. K. Rowlingová. Tento nápoj se podává v hostinci U Tří košťat v Prasinkách, oblíbeném místě, kam si chodí posedět nejen studenti, tedy i hlavní postavy Harry Potter, Ron Weasley a Hermiona Grangerová, ale také profesoři kouzelnické školy Čar a kouzel v Bradavicích.
Mohlo by vás zajímat
Na butterbeer do Londýna
Ano, mám trochu naději, že si ho možná někdy dám v Londýně ve Warner Bros. studiu Harry Pottera, kde je možné si prohlédnout přímo místa, kde se filmy natáčely a kde si aspoň trochu budete připadat jako v Bradavicích. Máslový ležák tam servírují nealkoholický, hlavně kvůli dětem, které tu jsou nejčastějšími hosty.
Jak už jsem psala v našem předchozím článku, tyto butterbeer limonády se dají sehnat i u nás a po internetu kolují recepty na jejich domácí verze většinou připravené z limonády zvané cream soda. Kamarádi, kteří ležák v Londýně ochutnali z něj ale byli zklamaní, protože prý s pivem neměl nic společného a chutnal jen jako přeslazená limonáda.
Jednou jsme si domů koupili bonbony s příchutí máslového ležáku, které to vlastně potvrzovaly. Ale dětem chutnaly, takže možná jim bude chutnat i ta limonáda s příchutí máslového ležáku.
Je máslový ležák s alkoholem?
Jaký by ale tedy máslový ležák měI být? I když je o něm v sérii zmínka několikrát, nikde není napsán podrobný recept. V knihách je popisován jako teplý nebo studený nápoj s pěnou chutnající trochu jako máslový karamel. Fanoušci se rovněž dohadují, zda je nápoj alkoholický nebo nealkoholický.
J. K. Rowlingová v několika rozhovorech zmínila, že máslový ležák by mohl mít podobné vlastnosti jako slabé pivo nebo cider – obsahuje tedy pravděpodobně malé množství alkoholu. Údajně silněji působí na domácí skřítky, kteří se po něm mohou i opít.
Máslový ležák inspirovaný receptem z Instagramu
Kromě toho existuje nespočet receptů na verze máslového ležáku s alkoholem, do nichž se používá buď klasické pivo nebo cider. Mě na Instagramu nejvíc zaujala verze se ciderem, kterou jsem se rozhodla vyzkoušet, jen v malinko pozměněné podobě.
Její předností je, že neobsahuje žádné ingredience, které by byly u nás obtížně sehnatelné, jako jsou různé ochucené sirupy či extrakty nebo cream sodu, ale kromě cideru jen koření, cukr a máslo.
Získáte tak horký nápoj, který se výborně hodí do současných chladných dnů. Chcete-li, aby měl ještě větší zahřívací účinky, můžete přidat navíc panáka rumu nebo bourbonu. A samozřejmě nezapomeňte na šlehačku, aby vám po vypití máslového ležáku zůstal hezký šlehačkový knírek jako Hermioně. A jak tedy na nápoj?
Budete potřebovat: 500 ml cideru, 2 lžíce třtinového cukru, máslo, 1 lžičku skořice, ½ lžičky zázvoru, 1 lžíci másla, 1 malý panák rumu, šlehačku na ozdobu, skořici na posypání.
- Cukr nasypejte do kastrůlku a rozpusťte na karamel, pak přidejte za stálého míchání máslo, skořici a zázvor. Do směsi přilijte cider a vše prohřejte, až se cukr rozpustí a všechno spojí. Pozor, ať směs nepřejde varem! Nakonec odstavte a přilijte panáka rumu.
- Ušlehejte šlehačku dotuha. Nápoj nalijte do sklenic nebo hrnku a ozdobte šlehačkou. Nakonec posypejte skořicí.
Zkušenosti redaktorky Hanky:
- Do nápoje jsem použila jablečno-hruškový cider, který mám raději, ale klidně lze použít jen jablečný. Možná by bylo ještě zajímavé dát zázvorový cider, který se u nás dělá několik výrobců, a k dostání je dokonce i v nealko verzi.
- Máslový ležák jsem vyzkoušela bez rumu i s ním, s rumem měl ale výraznější chuť a samozřejmě byl o dost silnější.
- Příště bych do nápoje přidala možná víc zázvoru, byl v něm nevýrazný. Možná by stálo za to zkusit i variantu s ginger beer – zázvorovou limonádou, která se v receptech také občas objevuje.
- Překvapilo mě, jak byla dobrá kombinace cideru se šlehačkou, to jsem moc nečekala. Asi na to mělo vliv i máslo v cideru, které vše hezky propojilo. Šlehačka navíc hezky zjemnila nakyslost cideru.
- Vyzkoušeli jsme i nealko verzi z jablečného moštu a ta chutnala i dětem.
- Tato verze máslového ležáku mě opravdu zaujala a určitě ho zařadím mezi své oblíbené zimní drinky na zahřátí. Teď mě jen ještě zajímá, jak chutná ten nealko z Londýna.
Na přípravu máslového ležáku se můžete podívat v naší fotogalerii:
Fotogalerie - Jak chutná máslový ležák: Připravili jsme jeho teplou verzi. Kombinace cideru a šlehačky nás překvapivě nadchla
Náš tip: Stejně tak dobrým horkým nápojem se šlehačkou je i italské bombardino. To můžete vyzkoušet podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Bábovky můžete upéct z různých těst podle obliby a chuti
Bábovky jsou oblíbeným moučníkem jako svačina ke kávě nebo s kakaem k snídani. Mohou být kynuté, piškotové nebo třené. Pečeme je ve formách kovových,… Číst více
Jak připravit nadýchaný piškotový korpus. Rady nejen pro začátečníky
Nadýchaný piškotový korpus potřebujete, když pečete piškotové řezy, piškotovou bábovku, dortový korpus nebo roládu. S našimi radami to už zvládnete… Číst více
Někdo to rád kyselé: Vinný ocet se hodí do marinád i marmelád, jablečný do salátu
Zavařené okurky, salátová zálivka, koprovka,… Číst více
Oblíbený sezam má široké uplatnění, stačí mu dát prostor. Jak zařadit sezam do jídelníčku
Využití sezamu v kuchyni Semínka použijeme buď přímo (bez tepelné úpravy) či opražená nebo předem namočená. Opražený sezam po vychladnutí snadno… Číst více
Chcete upéct dort a nemáte dortovou formu? Jde to - podle našich rad a tipů to zvládne každý
Základem je nízký plech na pečení, který je součástí každé trouby. Stačí vytvořit piškotové těsto podle našeho návodu nebo podle jiného receptu a… Číst více
Holka u plotny radí: Jak na piškotovou roládu, aby nepopraskala?
Podle seznamu surovin a popisu postupu se zdá, že… Číst více
Mátová omáčka je oblíbená v Británii i v Indii. K jakým jídlům se nejvíc hodí?
Mátu jako bylinku jsme u nás zvyklí používat… Číst více
Neobvyklé oleje: Makový se hodí do kaší, hroznový na salát a sezamový na „čínu“!
Olej je něco jako součást povinné výbavy v… Číst více
Pomalu a za studena: Jak připravit ledovou kávu způsobem cold brew?
Nasypat mletou kávu do hrníčku nebo na filtr a… Číst více
7 nejoblíbenějších semen pro naše zdraví. Která používáme nejčastěji a na co se nejvíce hodí?
Síla přírody pro naše zdraví Semínka v sobě obsahují sílu a živiny, které jsou určené pro růst budoucích rostlinek. Tuto hodnotu můžeme využít… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více