Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hrnková buchta s tvarohem: Dokonale vláčný a jemně nadýchaný moučník voní kakaem a vanilkou, na přípravu je snadný
Zdroj: toprecepty.cz

Fešák, prošívaná deka, ale také Himaláje. To vše jsou označení pro hrnkovou buchtu s tvarohem. Milujeme ji pro její nadýchanost, vůni kakaa a lahodnost náplně. Hotová je během chvilky.

Hrnková buchta s tvarohem

Hrnková buchta s tvarohem je sladká vzpomínka na dětství, kdy ji pekly naše maminky a babičky. Je nadýchaná, kakaová, provoněná vanilkou a prolitá  lahodnou tvarohovou náplní.

Tato buchta je známá i pod názvy fešák, prošívaná deka nebo Himaláje. Příprava je jednoduchá a rychlá, a proto si ji oblíbí každý, kdo miluje poctivé domácí pečení. Rádi recept na buchtu využijeme, když se ohlásí nečekaná návštěva a budeme chtít připravit něco velmi dobrého. 

Na co si dát pozor při přípravě buchty s tvarohem

  • Používejte tvaroh v kostce, ne vaničkový, aby byla náplň pevnější a neroztekla se příliš do těsta.

  • Mouku s kakaem je dobré nejprve promíchat zvlášť a poté přidat do mokré směsi, aby se nevytvořily hrudky.

  • Nešlehejte příliš dlouho: Nadměrné šlehání těsta může způsobit, že bude příliš hutné a nenadýchá se správně.

  • Pečte zhruba při 170-180 °C (troubu předehřejte), ale každá trouba peče jinak – po 20 minutách kontrolujte buchtu špejlí. Pokud vyjde suchá, je hotovo.

Sladké

Sladká chuť je lákavá. Dopřáváme si ji po jídle ve formě dezertů, mezi hlavními jídly jako cukrovinky nebo zákusky ke kávě. Často si připravujeme sladké snídaně, ideálně slazené medem nebo ovocem. A…

Jak na hrnkovou buchtu s tvarohem

Na plech budete potřebovat: Těsto: 1 hrnek moučkového cukru, 3/4 hrnku oleje, 2 vejce, 1 hrnek mléka, 2 hrnky polohrubé mouky, 2 lžíce kakaa, 1 kypřicí prášek a 1 vanilkový cukr. Na vymazání plechu: tuk, hrubou mouku. Náplň: 500 g měkkého tvarohu (ne vaničkový, ale v kostce), 1 hrnek cukru moučka, 2 vejce, 1 hrnek mléka  a 2 vanilkové cukry.

Jak na to? Plech připravte na pečení. Vymažte (máslem, sádlem) a vysypte hrubou moukou nebo vyložte papírem na pečení. Do mísy prosejte cukr, přidejte olej, vejce, mléko a krátce šlehejte. Poté přidejte mouku promíchanou s práškem do pečiva, kakao a podle chuti můžete přidat i vanilkový cukr.

Ve druhé míse ušlehejte všechny ingredience na náplň. Těsto vylijte a rovnoměrně rozetřete po plechu, nahoru dejte tvarohovou náplň a lžičkou promíchejte, aby vznikly "obláčky". Hrnkovou buchtu pečte v rozehřáté troubě na cca 180 °C přibližně 25 minut (upravte podle toho, jak vám peče trouba).

Náš tip: Upečte si podle následujícího video receptu vynikající hrnkovou buchtu s tvarohem:

Recepty k tomuto článku