Otestovali jsme, jak se doma dělají konfitované žloutky: Postup je snadný a výsledek uchvátí krémovou konzistencí
4. 2. 2025 Vaření
Napadlo vás, že je možné si vajíčko na chleba namazat i jinak než jen ve formě obyčejné vajíčkové pomazánky? Třeba žloutek lze konfitovat, díky čemuž vznikne naprosto luxusní specialita. A protože nás zajímalo, jak tento hit chutná a zda příprava funguje, rozhodli jsme se jej sami udělat.
Konfitovaný žloutek - hit internetu
Konfitovaný žloutek je jednou ze specialit, jejichž přípravu mnozí ukazují na sociálních sítích. Vypadá efektně, hlavně při roztírání, a podle reakcí těch, co ho udělali, chutná úžasně a navíc jde o neotřelý způsob úpravy vajíček, který většinu lidí nadchne.
Vajíčka se po období, kdy se jim lidé vyhýbali kvůli cholesterolu, opět vrátila na výsluní, přičemž trendem je trochu si s jejich přípravou vyhrát. To, že se dá s vajíčky kouzlit víc, než je jen uvařit natvrdo či naměkko, nebo je osmažit, je už zkrátka známé.
Ztracená vejce jsou v mnoha kavárnách běžnou ozdobou sendvičů a dalších jídel, čajová vejce zdobí ramen a další speciality nejen asijské kuchyně, ještě větší hvězdou jsou vejce 63, která spočívají v tom, že se vaří přesně 63 minut při teplotě 63 °C.
Jedním z nejnovějších hitů jsou pak vejce konfitovaná, respektive konfitované žloutky. Ačkoliv to možná zní složitě, věřte, že není. Sami jsme je vyzkoušeli připravit!
Mohlo by vás zajímat
Konfitování zajistí lepší chuť
Konfitování si většinou spojujeme s masovými specialitami, především s pečenou kachnou. Konfitovat se ovšem dají i jiné druhy masa a také zelenina. Tento, původem francouzský, způsob tepelné úpravy spočívá v pomalém pečení při nižší teplotě ve vysoké vrstvě tuku.
Díky tomu je hotová masová pečínka nádherně měkká, křehká a šťavnatá. Konfitování navíc zvýrazní chuť takto upravované suroviny. Původně šlo o metodu uchovávání různých potravin a prodloužení jejich trvanlivosti, dnes se však využívá k tomu, abyste ze zdánlivě obyčejného jídla udělali větší pochoutku. A to u žloutků platí stoprocentně.
Jak konfitovat žloutky?
Konfitování žloutků není nijak složité, jen na to potřebujete poměrně dost času. Jak jsme psali výše, konfitování probíhá dlouho. V případě žloutku to sice není tak dlouho jako u masa, ale vzhledem k tomu, jak malý žloutek je, rozhodně se vyplatí dát do trouby žloutků několik, když už ji budete mít tak dlouho zapnutou.
Ke konfitování žloutků se nejčastěji používá olej, většinou olivový. Můžete narazit ovšem i na recepty s husím sádlem. Vajíčka se jen rozklepnou, oddělí se bílky od žloutků a žloutky se opatrně ponoří do oleje a pak se konfitují. A to je celý ten zázrak.
Pak už stačí jen žloutky vyjmout, položit na krajíček nejlépe opečeného chleba nebo topinky, posypat solí a pepřem a rozetřít. Konfitovaný žloutek by měl být měkký, nesmí být však udělaný příliš, ale nesmí být ani úplně tekutý. Ideální je lehce voskovitá konzistence, na dotek by měl žloutek jakoby pružit. A jak tedy na to?
Budete potřebovat: 4 žloutky, asi 200 ml olivového oleje, sůl, pepř, česnek, bylinky podle chuti, parmazán, chleby a sádlo, máslo nebo olej na opečení chlebů.
- Předehřejte horkovzdušnou troubu na 65 °C (nebo na 95 °C u běžné trouby). Vejce rozklepněte a opatrně oddělte žloutky od bílků.
- Da kastrůlku nalijte olivový olej, cca do výšky 2 cm. Pak žloutky opatrně do oleje ponořte. Důležité je, aby byly úplně ponořené. Proto zvolte spíše menší kastrůlek. Ten pak přiklopte pokličkou a vložte asi na 55 minut do trouby. Hotové žloutky vyjměte z oleje a položte na osmažený plátek chleba. Posypejte solí, pepřem a parmezánem.
Zkušenosti redaktorky Hanky:
- Příprava konfitovaných žloutků není nijak složitá, nicméně zpočátku jsem měla trochu problém dopravit žloutky do oleje tak, aby zůstaly úplně neporušené. Bohužel na to dva žloutky padly. Pak už to bylo všechno jednoduché. Důležité je zkrátka použít kvalitní a čerstvá vajíčka.
- Na tento test jsem udělala jsem jen dva žloutky. První jsem vyjmula za 55 minut a ještě se hodně roztékal, zvýšila jsem proto teplotu na 90 °C a nechala žloutek v troubě ještě asi 5 minut. Pak byla konzistence lepší, ale možná by tam i tak mohl být o trochu déle. Záleží na výkonosti trouby, takže je dobré si zkontrolovat u jednoho ze žloutků, zda jsou žloutky správně udělané.
- K žloutkům jsem do oleje přidala jen stroužek česneku, ale je možné přidat třeba tymián. Žloutek byl vynikající posypaný jen solí a pepřem, ale zkusila jsem přidat i strouhaný parmezán a to byla ještě větší dobrota.
- Konfitovaný žloutek bych zhodnotila jako vynikající způsob využití přebývajících žloutků. Jeho chuť je naprosto skvělá, jen ta doba úpravy je poměrně dlouhá takže určitě doporučuju udělat tolik žloutků, kolik se vám vejde do kastrůlku.
- Pokud byste nevyužívali žloutky zbylé třeba z pečení Pavlovy nebo jiných sněhových dezertů, může si samozřejmě vajíčka rozklepnout jen na tuto úpravu a zbylé bílky zamrazit podle našeho návodu.
- Konfitované žloutky spotřebujte brzy, k delšímu
Na fotografie z přípravy konfitovaných žloutků se můžete podívat v naší fotogalerii:
Náš tip: Opravdovou vaječnou delikatesou jsou vejce Benedikt s pošírovanými vejci. Ty si můžete připravit podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak poznat české vejce? Krabička může být matoucí, musíte se podívat na skořápku!
Jak efektivně mrazit vejce? S bílky je to snadné, žloutky potřebují předem tuhle jednoduchou úpravu
Snídaně na turecký způsob: Pošírovaná vejce cilbir na peřince z jogurtu a s jednoduchou chilli omáčkou chutnají fantasticky