Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kuřecí játra jako minutka jsou měkká, nádherně šťavnatá a plná chuti. Stačí je předem dobře připravit a správně opékat
Zdroj: toprecepty.cz

Potřebujete přichystat rychlý oběd? Co třeba výborné jemné vnitřnosti? Poradíme, jak připravit na minutku skvělá kuřecí játra, a upřesníme, jestli a kdy je solit, přidáme a další rady, abyste si pochutnali.

Skvělá kuřecí játra

Kuřecí játra můžeme velmi rychle připravit (hodí se tedy na rychlý oběd či večeři) a jsou velmi výživná. Obsahují vysoké množství bílkovin, železa, vitaminu A a dalších důležitých živin. Možná se obáváte, že budou příliš hořká, suchá nebo gumová. Správná technika přípravy zajistí, že budou měkká, šťavnatá a plná chuti. Je dobré myslet na to, že se játra se rychle kazí, proto je třeba tyto vnitřnosti skladovat v chladu a co nejdříve je zpracovat.

Při úpravě kuřecích jater je důležité dodržet několik zásad – správné čištění, vhodné načasování solení a optimální délku tepelné úpravy. Máme pro vás osvědčené postupy, které vám pomohou připravit dokonale jemná játra.

Jak čistit kuřecí játra

Před samotnou úpravou je důležité játra důkladně očistit. Odstraníme z nich blány a případné zbytky žlučových kanálků, které by mohly způsobit hořkost. S kuřecími játry ale na rozdíl od těch vepřových tolik práce není. Opláchneme je pod studenou vodou a necháme je okapat nebo osušíme papírovou utěrkou. Pokud by při vložení do oleje byla játra mokrá, prskala by. 

Kuřecí játra jsou jemná a nemají na rozdíl od těch vepřových výraznou pachuť. Proto není nutné je nakládat do mléka.

Kdy se mají játra solit

Jednou z nejčastějších otázek při přípravě jater je, kdy je solit. Pokud je osolíme před smažením, může to způsobit, že budou tvrdší a sušší. Nejlepší je solit až na konci tepelné úpravy, kdy už jsou játra hotová a šťavnatá.

Jak připravit kuřecí játra a jak dlouho je upravovat

Játra se připravují velmi rychle – stačí jim přibližně 2–3 minuty z každé strany na rozpálené pánvi s trochou tuku. Pokud je budeme dělat příliš dlouho, ztuhnou a ztratí šťávu.

  • Rozpalte pánev s trochou oleje nebo másla.
  • Přidejte játra a nechte je zprudka zatáhnout.
  • Otočte je a smažte další 2–3 minuty.
  • Na závěr dochuťte solí a případně pepřem nebo bylinkami.

Jak poznat, že jsou kuřecí játra hotová?

Ideální játra by měla být na povrchu opečená, ale uvnitř stále lehce růžová a šťavnatá. Pokud do nich řízneme a vytéká čirá šťáva (nikoliv krvavá), jsou hotová.

Jak na dokonalá kuřecí játra

  • Játra si dobře rozumí s cibulkou – stačí ji nakrájet najemno a osmahnout před přidáním jater.
  • Chcete-li jemnější chuť, zkuste játra podlít trochou smetany nebo je flambovat vínem či koňakem.
  • Pro lehkou křupavost můžete játra před smažením lehce obalit v hladké mouce.

Rychlé

Rychle, rychle, ať už je jídlo na stole! Možná jste se zdrželi v práci, možná vás zaskočila nečekaná návštěva... dobré jídlo nemusí být věda, která vyžaduje hodiny u plotny. I rychle připravené…

Jak na kuřecí játra na cibulce

Na přípravu si přichystejte: 500 g kuřecích jater, 2 velké cibule, 1 lžíci sádla, 1 bobkový list, 3 ks nového koření, 5 ks pepře a sůl. 

Jak na to? Cibuli oloupejte, rozpulte a nakrájejte na kostičky. Na plotnu dejte pánvičku, na ní rozpalte lžíci sádla a nechte na mírném plameni osmažit cibulku dozlatova. Kuřecí játra omyjte a pokrájejte je na menší kousky. Pak je přidejte do pánve a orestujte spolu s novým kořením, pepřem a bobkovým listem. Přilijte trochu vody a krátce provařte. Dosolte. K játrům se hodí vařené brambory a rýže. Pokud spěcháte, dejte si klidně jen pečivo. 

Recept si můžete i vylepšit tak, že při smažení cibule můžete přidat i malé kostičky slaniny, tím jídlo krásně provoníte. Pikantnost mu zase dodá lžička plnotučné hořčice.

Náš tip: Připravte si drůbeží játra na cibulce s rýží podle následujícího video receptu:

Recepty k tomuto článku