Kuřecí játra jako minutka jsou měkká, nádherně šťavnatá a plná chuti. Stačí je předem dobře připravit a správně opékat
6. 2. 2025 Vaření
Potřebujete přichystat rychlý oběd? Co třeba výborné jemné vnitřnosti? Poradíme, jak připravit na minutku skvělá kuřecí játra, a upřesníme, jestli a kdy je solit, přidáme a další rady, abyste si pochutnali.
Skvělá kuřecí játra
Kuřecí játra můžeme velmi rychle připravit (hodí se tedy na rychlý oběd či večeři) a jsou velmi výživná. Obsahují vysoké množství bílkovin, železa, vitaminu A a dalších důležitých živin. Možná se obáváte, že budou příliš hořká, suchá nebo gumová. Správná technika přípravy zajistí, že budou měkká, šťavnatá a plná chuti. Je dobré myslet na to, že se játra se rychle kazí, proto je třeba tyto vnitřnosti skladovat v chladu a co nejdříve je zpracovat.
Při úpravě kuřecích jater je důležité dodržet několik zásad – správné čištění, vhodné načasování solení a optimální délku tepelné úpravy. Máme pro vás osvědčené postupy, které vám pomohou připravit dokonale jemná játra.
Mohlo by vás zajímat
Jak čistit kuřecí játra
Před samotnou úpravou je důležité játra důkladně očistit. Odstraníme z nich blány a případné zbytky žlučových kanálků, které by mohly způsobit hořkost. S kuřecími játry ale na rozdíl od těch vepřových tolik práce není. Opláchneme je pod studenou vodou a necháme je okapat nebo osušíme papírovou utěrkou. Pokud by při vložení do oleje byla játra mokrá, prskala by.
Kuřecí játra jsou jemná a nemají na rozdíl od těch vepřových výraznou pachuť. Proto není nutné je nakládat do mléka.
Kdy se mají játra solit
Jednou z nejčastějších otázek při přípravě jater je, kdy je solit. Pokud je osolíme před smažením, může to způsobit, že budou tvrdší a sušší. Nejlepší je solit až na konci tepelné úpravy, kdy už jsou játra hotová a šťavnatá.
Jak připravit kuřecí játra a jak dlouho je upravovat
Játra se připravují velmi rychle – stačí jim přibližně 2–3 minuty z každé strany na rozpálené pánvi s trochou tuku. Pokud je budeme dělat příliš dlouho, ztuhnou a ztratí šťávu.
- Rozpalte pánev s trochou oleje nebo másla.
- Přidejte játra a nechte je zprudka zatáhnout.
- Otočte je a smažte další 2–3 minuty.
- Na závěr dochuťte solí a případně pepřem nebo bylinkami.
Jak poznat, že jsou kuřecí játra hotová?
Ideální játra by měla být na povrchu opečená, ale uvnitř stále lehce růžová a šťavnatá. Pokud do nich řízneme a vytéká čirá šťáva (nikoliv krvavá), jsou hotová.
Jak na dokonalá kuřecí játra
- Játra si dobře rozumí s cibulkou – stačí ji nakrájet najemno a osmahnout před přidáním jater.
- Chcete-li jemnější chuť, zkuste játra podlít trochou smetany nebo je flambovat vínem či koňakem.
- Pro lehkou křupavost můžete játra před smažením lehce obalit v hladké mouce.
Rychle, rychle, ať už je jídlo na stole! Možná jste se zdrželi v práci, možná vás zaskočila nečekaná návštěva... dobré jídlo nemusí být věda, která vyžaduje hodiny u plotny. I rychle připravené…
![](https://static.toprecepty.cz/fotky/images/1/366-200-100.webp)
Jak na kuřecí játra na cibulce
Na přípravu si přichystejte: 500 g kuřecích jater, 2 velké cibule, 1 lžíci sádla, 1 bobkový list, 3 ks nového koření, 5 ks pepře a sůl.
Jak na to? Cibuli oloupejte, rozpulte a nakrájejte na kostičky. Na plotnu dejte pánvičku, na ní rozpalte lžíci sádla a nechte na mírném plameni osmažit cibulku dozlatova. Kuřecí játra omyjte a pokrájejte je na menší kousky. Pak je přidejte do pánve a orestujte spolu s novým kořením, pepřem a bobkovým listem. Přilijte trochu vody a krátce provařte. Dosolte. K játrům se hodí vařené brambory a rýže. Pokud spěcháte, dejte si klidně jen pečivo.
Recept si můžete i vylepšit tak, že při smažení cibule můžete přidat i malé kostičky slaniny, tím jídlo krásně provoníte. Pikantnost mu zase dodá lžička plnotučné hořčice.
Náš tip: Připravte si drůbeží játra na cibulce s rýží podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více