Sedm rad, jak snadno stáhnout sůl z polévky nebo omáčky. Poslouží nejen vývar a voda, ale také brambora, mléčné produkty či cukr
7. 2. 2025 Vaření
Nejspíš se vám to už stalo. Přesolili jste jídlo. Máme pro vás několik fíglů, jak vytáhnout sůl z polévky nebo omáčky, aby jídlo nemuselo mířit do koše. Zjistěte, jak na to, a získejte jistotu při vaření.
Přesolené jídlo
Každý, kdo vaří, se s tím už někdy setkal – chvíle nepozornosti, špatný odhad nebo příliš velká dávka koření a najednou je polévka nebo omáčka přesolená. Nepříjemná situace, která se může stát i zkušeným kuchařům. Naštěstí to neznamená, že bychom museli celý pokrm vyhodit. Existuje několik jednoduchých a účinných fíglů, jak přebytečnou sůl z jídla „vytáhnout“ nebo její chuť zmírnit.
Podíváme na osvědčené způsoby, jak zachránit přesolený pokrm, ať už jde o lehké dosolení nebo pořádnou dávku soli navíc. Od jednoduchých metod, jako je přidání vody, až po chytré triky s bramborou, mléčnými produkty nebo kyselými ingrediencemi – díky těmto tipům už žádný pokrm nebude muset skončit v odpadu.
Mohlo by vás zajímat
1. Přidejte více vody nebo vývaru
Nejjednodušší a nejpřirozenější způsob, jak snížit množství soli v jídle, je pokrm naředit. Pokud jsme přesolili polévku nebo omáčku, můžeme přilít neslaný vývar, vodu nebo jinou neutrální tekutinu, která nebude narušovat chuť jídla. Omáčky můžeme naředit i vínem nebo pivem, podle toho, o který pokrm jde.
- Jestliže se chuť zjemní až příliš, můžeme přidat bylinky nebo koření, pokrm tak báječně doladíme a zvýrazníme.
- Pokud by se omáčka příliš naředila, můžeme ji zahustit moukou, škrobem nebo smetanou.
Mohlo by vás zajímat
2. Použijte bramboru – přirozený absorbent soli
Brambory jsou známé svou schopností absorbovat tekutiny a právě toho lze využít i při přesolení.
Jak na to?
- Oloupejte středně velkou syrovou bramboru a vložte ji do polévky nebo omáčky.
- Vařte ji přibližně 10–15 minut. Brambora do sebe natáhne část soli.
- Po uplynutí doby ji vyndejte a zkontrolujte chuť pokrmu.
Tento trik se hodí hlavně pro polévky a vývary, ale lze ho použít i na tekutější omáčky.
3. Přidejte kyselou složku pro vyvážení chuti
Pokud je jídlo lehce přesolené, ale nechceme ho zředit, je variantou přidat něco kyselého. Kyselost totiž pomáhá vyrovnat intenzitu slané chuti a dodá pokrmu zajímavější rozměr.
Co použít na dokyselení?
- Citronovou šťávu – skvělá do vývarů, rybích pokrmů i zeleninových omáček.
- Ocet (jablečný, vinný, balzamikový) – hodí se hlavně do omáček a gulášů.
- Rajčatovou šťávu nebo protlak – ideální pro omáčky na těstoviny nebo rajčatové polévky.
Stačí opravdu malé množství, jinak bychom mohli přebít ostatní chutě.
4. Mléčné produkty pro zmírnění slanosti
Mléčné výrobky nejen změkčují chuť, ale také pomáhají vyvážit přesolení díky své jemnosti a mírné sladkosti.
Jaké produkty zmírní slanost?
- Smetana nebo mléko – skvělé do krémových polévek a omáček.
- Bílý jogurt nebo zakysaná smetana – ideální pro omáčky, guláše a orientální pokrmy.
- Kokosové mléko – perfektní volba pro exotické pokrmy, například thajské kari.
Tyto suroviny dodají pokrmu jemnost a zároveň pomohou zmírnit intenzitu soli.
Mohlo by vás zajímat
5. Cukr jako tajný neutralizátor
Možná vás to překvapí, ale malé množství cukru může účinně vyvážit přebytečnou sůl.
Čím osladit přesolené jídlo?
- Bílý cukr – stačí špetka, která pomůže neutralizovat slanost.
- Med nebo javorový sirup – jemnější alternativa cukru, skvělá do masových nebo zeleninových jídel.
- Nastrouhaná mrkev nebo jablko – přirozeně sladké ingredience, které dodají pokrmu hloubku a zároveň pohltí část soli.
Důležité je to s oslazením nepřehnat, pokrm by mohl příliš nasládnout.
Mohlo by vás zajímat
6. Chléb nebo rýže jako absorbenty soli
Podobně jako brambora dokážou sůl pohltit i další potraviny, které dobře absorbují tekutiny.
Co ještě pohltí sůl?
- Krajíc bílého chleba – vložte ho do polévky nebo omáčky a nechte několik minut nasávat. Poté ho vyndejte.
- Sáček s rýží – pokud máte látkový sáček nebo čajový filtr, naplňte ho syrovou rýží a ponořte do pokrmu. Po chvíli jej vyndejte.
Tento trik funguje hlavně u tekutějších pokrmů, kde se sůl snadněji rozptýlí.
Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…
![](https://static.toprecepty.cz/fotky/images/1/371-200-100.jpg)
7. Přidejte další ingredience
Pokud to recept dovoluje, můžeme přesolení zmírnit přidáním dalších surovin.
Co ještě přidat při přesolení?
- Více zeleniny – například mrkev, celer nebo cuketa dokážou přirozeně vyvážit chuť.
- Další porce masa či luštěnin – tím se sníží koncentrace soli v celém pokrmu.
- Více brambor, těstovin nebo rýže – absorbuje sůl a pomůže ji rozložit do většího objemu jídla.
Tento trik se vyplatí hlavně u hustých pokrmů, jako jsou dušená jídla nebo omáčky.
Pokud si nejste jisti, zda je pokrm přesolený, nechte ho chvíli odstát a ochutnejte ho znovu – chutě se mohou lehce změnit. A příště? Raději solit postupně a ochutnávat.
Náš tip: Připravte si třeba svíčkovou na smetaně podle následujícího video receptu a krásně dolaďte chutě:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Nejoblíbenější recepty a jídla ze slovenské kuchyně. Znáte kapustnicu, živáňskou nebo pagáče?
Mezi nejoblíbenější pokrmy patří polévky, maso pečené na rožni, slanina, různé prívarky, produkty z ovčího mléka, moučná jídla, pečivo sladké i slané… Číst více
Potřebujete nasytit rodinu za pár korun? Zkuste slovenské prívarky. Bývají zeleninové, luštěninové a dokonce bramborové
Prívarky jsou nejčastěji zeleninové. Hravě do nich zpracujeme zeleninu ze zahrady nebo z trhu. Známe ale i prívarky luštěninové (fazolový, čočkový),… Číst více
Brynza se hodí nejen na halušky. Jak v českém obchodě poznat tu pravou slovenskou?
Brynzu, chuťově výrazný sýr z ovčího mléka, máme… Číst více
Čokoládová poleva ganache: Naučte se ji dělat jako profík a vaše dorty budou luxusní!
Kdo by nemiloval čokoládu a šlehačku? Když se… Číst více
Čokoládovou polevu ganache zvládne každý. Je hotová během chvilky a skvělá na potírání dortů a moučníků
Čokoládová ganache (ganáš) je druh měkké polevy. Je velmi jednoduché ji vyrobit a stačí nám dvě suroviny. Hodí se nejen k polévání dortů, ale i… Číst více
V některých krajích, a hlavně na Slovensku, je tradičním vánočním pokrmem kapustnica. Pojďte si ji uvařit s námi
Jedním z příkladů pikantního pokrmu je kapustnica (zelňačka). Ta vánoční je opravdu bohatá. Kromě kysaného zelí obsahuje sušené houby, papriku… Číst více
Retro okénko: Zeleninová obloha je český fenomén. Lidé ji milují, šéfkuchaři nenávidí
Zdeněk Pohlreich ji označil za rakovinu české… Číst více
Houbová klasika: Jak na nejlepší smaženici a šťavnaté bedlové řízky?
Češi jsou národem houbařů! Uklidňující procházka… Číst více
Grilování levou zadní: Zkuste uzený slovenský sýr oštiepok! Pochutnáte si tak, jako by to bylo maso!
I když se pomalu ochlazuje, stále ještě není… Číst více
Osúch je jedním z pokladů slovenské lidové kuchyně. Poradíme s jeho přípravou
Osúchy se pekly z nekvašeného chlebového těsta s podílem vařených brambor. V současnosti se připravují z kynutého těsta a velkého množství česneku.… Číst více