Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Těstoviny, osmažené v horkovzdušné fritéze jsou skvělým občerstvením.
Zdroj: pixabay, kitchen15

Každému z nás se to už někdy stalo, připravíte těstoviny jako přílohu k oblíbenému jídlu, ale nezvládnete je všechny sníst. Co teď s nimi? Vyhodit je by byla škoda, protože i je stále můžeme využít k přípravě dalších skvělých jídel. Třeba netradičních „chipsů“ z horkovzdušné fritézy.

Oživení na pánvi

Jednou z nejoblíbenějších metod, jak si poradit se zbylými těstovinami, je jejich osmažení. Stačí si na pánvi rozpálit trochu olivového oleje nebo másla, přihodit těstoviny a dochutit podle nálady. Přidejte česnek, bylinky, kousky slaniny, zeleninu či zbytky masa. Na závěr posypte parmazánem nebo jiným oblíbeným sýrem a během pár minut máte na stole úplně nové jídlo. Pokud máte chuť spíš na sladkou verzi, nabízí se například cukr, skořice, nebo třeba mák.

Horkovzdušný „zázrak“

Skvělou variantou je i příprava v horkovzdušné fritéze. Díky ní získáte křupavé „chipsy“, které se skvěle budou hodit třeba k večernímu sledování televize. Jak ukázal na Instagramu uživatel foetex, jde o jednoduchý recept, který zvládne během pár minut opravdu každý. Stačí uvařené těstoviny smíchat s trochou olivového oleje, osolit a opepřit, přidat mletou papriku a sušený česnek a vložit do horkovzdušky. Po 20-25 minutách smažení při 180 stupních máte hotové perfektní občerstvení. Stačí přidat oblíbenou omáčku nebo dip a užít si netradiční těstoviny.

Zapékané těstoviny pro celou rodinu

Pokud chcete připravit plnohodnotné jídlo, je skvělou volbou těstoviny zapéct. Do mísy můžete kromě těstovin přidat smetanu, vajíčka, sýr, zeleninu, uzeninu nebo třeba rajčatovou omáčku. Kombinace je jen na vás. Mísu vložte do trouby a pečte na 180 °C přibližně 20–30 minut. Výsledek bude voňavý, křupavý a zaručeně potěší všechny u stolu.

Ohřívání má svá pravidla

Pokud se vám nechce těstoviny nijak upravovat, můžete je jednoduše ohřát. Myslete však na to, že těstoviny mají tendenci vysychat, a proto je dobré přidat při ohřívání pár kapek vody, lžíci másla nebo trošku olivového oleje. Ohřívat je můžete na pánvi, v mikrovlnné troubě nebo ve vodní lázni. Důležité je těstoviny příliš nepřehřát, aby se nerozvařily a neztratily svou strukturu.

Při práci se zbytky těstovin je také dobré mít na paměti, že musí být uchovány v lednici a spotřebovány ideálně do 2–3 dnů. Pokud jste je už smíchali s omáčkou nebo jinými přísadami, může se jejich trvanlivost o něco zkrátit. A raději zapomeňte na ohřívání těstovin opakovaně – chuť i kvalita se tím výrazně snižují.

Náš tip: Podle našeho video receptu připravíte skvělé zapečené těstoviny se šunkou a sýrem.

Recepty k tomuto článku