Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Retro okénko: Slavné sušenky Esíčka stávaly jen 2,80 Kčs. Upečené podle našeho receptu chutnají jako kdysi
Zdroj: se souhlasem Retro muzeum Na Statku

Jsou asi nejslavnější z našich sušenek, vždyť je miluje již několik generací. Dodnes Esíčka rozdělují lidi na dvě skupiny – na ty, které milují kakaové sušenky, a na ty, co upřednostňují skořicové. Nutno podotknout, že druhá skupina je zřejmě početnější, což vedlo k tomu, že se prodává i jen čistě skořicová verze. 

Esíčka zůstala dodnes

Esíčka jsou jedny z mála sušenek dob minulých, na nichž si můžete pochutnávat dodnes. Kreolky, Lucie a podobné dobroty, na nichž vyrůstali naše rodiče a prarodiče, zmizely v propadlišti dějin, Esíčka tu s námi naštěstí zůstala dodnes. V současnosti si je spojujeme se značkou Opavia, jejíž logo najdete na obalu. K Opavě sice tato slavná značka patří, Esíčka se ovšem vyráběla v jiných závodech. 

Sušenky z Opavy?

Značka Opavia vznikla v roce 1958, kdy došlo ke spojení národních podniků Slezský průmysl jemného pečiva a Průmysl trvanlivého pečiva Praha. Z opavské továrny se tehdy stal odštěpný závod Opavia. Tradice pečení oplatek a sušenek v Opavě však sahá mnohem dál, dokonce až do 19. století, kdy Kašpar Melichar Baltazar Fiedor založil rodinný podnik s oplatkami pečenými na otevřeném ohni.

Za roky existence se pod touto značkou zrodila spousta sušenek a oplatek, kromě Esíček třeba i rovněž oblíbené Koka, Derby, Věnečky nebo samozřejmě slavné kulaté oplatky Fidorky

Tam, kde se vyráběly suchary

Navzdory jejich oblíbenosti toho o Esíčkách není mnoho známo kromě toho, že jméno získala podle specifického tvaru písmene S. Podle dobových obalů se Esíčka původně vyráběla v továrně Lomnický průmysl sucharů a dětské výživy, pozdějším odštěpném závodě Čokoládoven Praha LS Lomnice nad Popelkou, kde se v 80. letech peklo velké množství trvanlivého pečiva.

Právě odsud pocházely i slavné lomnické suchary – LS je právě zkratka pro tuto vyhlášenou křehkou sladkost s oříšky.

Esíčka se ovšem dělala i na Slovensku, např. v Pečivárně Liptovský Hrádok. Dnes se vyrábějí v závodě v Lovosicích. V roce 2012 k původnímu balení se dvěma příchutěmi přibylo i to jen se skořicovými, jež vyřešilo problém všech, kteří byli nucení vybírat z balíčku jen světlou verzi.

Jak na domácí esíčka?

Esíčka bývala pro svou křehkost, kdy se téměř rozplývaly na jazyku, oblíbenými sušenkami k odpolední kávičce nebo k čaji. Populární jsou stále, i když samozřejmě spousta pamětníků říká, že už nechutnají tak jako dřív.

A pochopitelně se změnila i cena. Zatímco dnes koupíte Esíčka za 50 Kč, dřív stávala 2,80 Kčs, prodávalo se dokonce i kilové balení. A pokud vám jejich současná chuť připadá příliš umělá, upečte si je domácí podle našeho receptu. Jak na to?

Budete potřebovat: 180 g másla, 200 g hladké mouky, 75 g škrobu, 75 g cukru moučka, 1 vanilkový cukr, 1 lžičku prášku do pečiva, 1 lžičku skořice, 2 lžičky kakaa. 

  1. Máslo utřete s cukry, přidejte všechny sypké ingredience kromě skořice a kakaa.
  2. Na vále vypracujte těsto a rozdělte je na 2 poloviny. Do jedné poloviny vmíchejte skořici a do druhé kakao.
  3. Z těsta tvarujte kuličky, které lehce rozmáčkněte vidličkou, paličkou na maso nebo vámi zvolenými vykrajovátky. Případně můžete tvarovat tvar esíček. Sušenky přendejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C cca 15-20 minut. Sušenky jsou hotové, když jsou ze spodní strany zlatavé.

Náš tip: Pokud jste dávali přednost sušenkám Koka, ty si můžete udělat podle našeho video receptu

Zdroje informací: 
Opavia.info: Historie Opavie
Lomnicenadpopelkou.cz: Průmyslová výroba 1987
Marketingovenoviny.cz: Nová edice tradičních Esíček od značky Zlaté provoní letošní Vánoce skořicí

Recepty k tomuto článku