Retro okénko: Slavné sušenky Esíčka stávaly jen 2,80 Kčs. Upečené podle našeho receptu chutnají jako kdysi
11. 2. 2025 Historie a zajímavosti
Jsou asi nejslavnější z našich sušenek, vždyť je miluje již několik generací. Dodnes Esíčka rozdělují lidi na dvě skupiny – na ty, které milují kakaové sušenky, a na ty, co upřednostňují skořicové. Nutno podotknout, že druhá skupina je zřejmě početnější, což vedlo k tomu, že se prodává i jen čistě skořicová verze.
Esíčka zůstala dodnes
Esíčka jsou jedny z mála sušenek dob minulých, na nichž si můžete pochutnávat dodnes. Kreolky, Lucie a podobné dobroty, na nichž vyrůstali naše rodiče a prarodiče, zmizely v propadlišti dějin, Esíčka tu s námi naštěstí zůstala dodnes. V současnosti si je spojujeme se značkou Opavia, jejíž logo najdete na obalu. K Opavě sice tato slavná značka patří, Esíčka se ovšem vyráběla v jiných závodech.
Mohlo by vás zajímat
Sušenky z Opavy?
Značka Opavia vznikla v roce 1958, kdy došlo ke spojení národních podniků Slezský průmysl jemného pečiva a Průmysl trvanlivého pečiva Praha. Z opavské továrny se tehdy stal odštěpný závod Opavia. Tradice pečení oplatek a sušenek v Opavě však sahá mnohem dál, dokonce až do 19. století, kdy Kašpar Melichar Baltazar Fiedor založil rodinný podnik s oplatkami pečenými na otevřeném ohni.
Za roky existence se pod touto značkou zrodila spousta sušenek a oplatek, kromě Esíček třeba i rovněž oblíbené Koka, Derby, Věnečky nebo samozřejmě slavné kulaté oplatky Fidorky.
Tam, kde se vyráběly suchary
Navzdory jejich oblíbenosti toho o Esíčkách není mnoho známo kromě toho, že jméno získala podle specifického tvaru písmene S. Podle dobových obalů se Esíčka původně vyráběla v továrně Lomnický průmysl sucharů a dětské výživy, pozdějším odštěpném závodě Čokoládoven Praha LS Lomnice nad Popelkou, kde se v 80. letech peklo velké množství trvanlivého pečiva.
Právě odsud pocházely i slavné lomnické suchary – LS je právě zkratka pro tuto vyhlášenou křehkou sladkost s oříšky.
Esíčka se ovšem dělala i na Slovensku, např. v Pečivárně Liptovský Hrádok. Dnes se vyrábějí v závodě v Lovosicích. V roce 2012 k původnímu balení se dvěma příchutěmi přibylo i to jen se skořicovými, jež vyřešilo problém všech, kteří byli nucení vybírat z balíčku jen světlou verzi.
Jak na domácí esíčka?
Esíčka bývala pro svou křehkost, kdy se téměř rozplývaly na jazyku, oblíbenými sušenkami k odpolední kávičce nebo k čaji. Populární jsou stále, i když samozřejmě spousta pamětníků říká, že už nechutnají tak jako dřív.
A pochopitelně se změnila i cena. Zatímco dnes koupíte Esíčka za 50 Kč, dřív stávala 2,80 Kčs, prodávalo se dokonce i kilové balení. A pokud vám jejich současná chuť připadá příliš umělá, upečte si je domácí podle našeho receptu. Jak na to?
Budete potřebovat: 180 g másla, 200 g hladké mouky, 75 g škrobu, 75 g cukru moučka, 1 vanilkový cukr, 1 lžičku prášku do pečiva, 1 lžičku skořice, 2 lžičky kakaa.
- Máslo utřete s cukry, přidejte všechny sypké ingredience kromě skořice a kakaa.
- Na vále vypracujte těsto a rozdělte je na 2 poloviny. Do jedné poloviny vmíchejte skořici a do druhé kakao.
- Z těsta tvarujte kuličky, které lehce rozmáčkněte vidličkou, paličkou na maso nebo vámi zvolenými vykrajovátky. Případně můžete tvarovat tvar esíček. Sušenky přendejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C cca 15-20 minut. Sušenky jsou hotové, když jsou ze spodní strany zlatavé.
Náš tip: Pokud jste dávali přednost sušenkám Koka, ty si můžete udělat podle našeho video receptu.
Zdroje informací:
Opavia.info: Historie Opavie
Lomnicenadpopelkou.cz: Průmyslová výroba 1987
Marketingovenoviny.cz: Nová edice tradičních Esíček od značky Zlaté provoní letošní Vánoce skořicí
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Buchty po ránu: Vynikající arašídové sušenky podle Josefa Maršálka zvládnete upéct jen ze čtyř surovin, navíc bez mouky
Retro okénko: Sušenky Lucie zdobil „puntík“ džemu a dělaly se ve dvou variantách. Ty vanilkové si můžete jednoduše upéct doma
Retro okénko: Máslové Bebe sušenky se vyrábějí již od 50. let minulého století a dodnes se používají do mnoha dezertů
Přečtěte si Zobrazit více
Retro okénko: Pěkně vykutálené oplatky Fidorky dřív stály kolem 2 Kčs. Pochutnáváme si na nich již sto let
Retro okénko: Dětské kulaté piškoty stávaly 3,40 Kčs. Nejoblíbenější ale byly ty podlouhlé ze Slovenska se slavným obalem
Oplatky se v našich zemích pečou od raného středověku. Zkuste je upéct i nyní. Není to složité a výsledek nadchne