Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hledáte nějaký dokonalý recept na dokonalý dezert, kterým byste mohli potěšit své milované na svátek svatého Valentýna? Kremrole s malinovým sněhem podle Josefa Maršálka jsou na svátek zamilovaných jako dělané, a navíc nejsou nijak složité na přípravu. 

Oblíbený zákusek z cukráren

Kremrole jsou jednou z tradičních cukrářských delikates. Tyto velké trubičky se připravují z listového či křehkého těsta, které se přímo rozplývá na jazyku a jehož chuť se nádherně snoubí se slaďoučkým sněhem z bílků, nadýchaným jak obláček. I když se někdy plní jen ušlehanou šlehačkou, ty sněhové jsou mnohem lepší. 

I když kremrole vypadají efektně a náročně, jejich příprava je poměrně snadná. Jediným zádrhelem může být fakt, že na ně potřebujete speciální kovové trubičky na kremrole. Ty ovšem koupíte v prodejnách s domácími nebo cukrářskými potřebami. A nebojte, že to budou vyhozené peníze. Až jednou ochutnáte domácí kremrole, jiné už chtít nebudete a určitě je vyzkoušíte více než jednou. 

Jaké těsto na kremrole?

Kremrole by se sice správně měly připravovat z listového těsta, což spousta lidí řeší tím, že používají to kupované. To ovšem nechutná obvykle tak dobře jako domácí, navíc mívá tendenci ztvrdnou a hodně se drobí. Pokud se vám nechce do poměrně náročné přípravy domácího těsta, řešením je udělat jednoduché křehké těsto z jogurtu a smetany ke šlehání. Právě z tohoto těsta dělá kremrole i Josef Maršálek

Jak se dělají kremrole podle Josefa Maršálka

Na těstě nás velmi potěšilo, jak je jednoduché na přípravu. Pro člověka, který kremrole umí, není příprava vůbec složitá.

  • Stačí jen použít dostatečně vychlazené ingredience (máslo, smetanu a jogurt) a s těstem pracovat rychle.
  • Hotové kremrole byly po upečení nádherně křehké, máte-li rádi sladší moučníky, můžete přidat i trochu cukru do těsta. 
  • Na kremrolích od Josefa Maršálka je výjimečná i náplň, kterou do nich používá.
    Náplň je báječná, velmi chutná, navíc krásně pevná, takže dobře drží tvar.
  • Na náplni je zajímavé, že se do ní nedává normální bílý sníh, ale sníh ochucený o malinové pyré. To jej zabarví na krásný růžový odstín, což dělá z kremrolí naprosto dokonalý valentýnský dezert, navíc když ještě kremrole posypete mrazem sušenými malinami, jak rovněž slavný cukrář ve svém receptu doporučuje.
  • Tyto kremrole jsou velmi dekorativní, jsou proto skvělé, když chcete překvapit hosty nápaditým dezertem.

Recept na kremrole podle Josefa Maršálka

Pokud už dlouho toužíte domácí kremrole udělat, tyto vám vřele doporučujeme. Určitě vám budou chutnat tak jako nám. A to nejen na Valentýna. Jak na ně? 

Budete potřebovat: 270 g hladké mouky, 150 g studeného čerstvého másla, 100 g smetany ke šlehání, 50 g jogurtu, 2 g soli. Na náplň si připravte: 60 g bílků (asi ze 2 vajec), 60 g malinového pyré, 220 g cukru krupice, 20 g citronové šťávy. Na dokončení: 1 vejce na potření, 20 g cukru krupice a 10 g mrazem sušených malin. 

  1. Mouku smíchejte se solí, přidejte na větší kousky nakrájené studené máslo a vypracujte lehkou drobenku. Teprve poté přidejte studenou smetanu ke šlehání s jogurtem a rychle vypracujte hladké těsto.
  2. To nechte v lednici přikryté asi půl hodiny odpočinout. Poté je vyválejte na obdélník o rozměrech 30x40 cm a tloušťce 2 mm. Pomažte jej rozšlehaným vajíčkem a poté nakrájejte na 14 stejných pásků.
  3. Pásky jeden po druhém namotejte na kovové trubičky. Trubičky s těstem pak položte na plech vyložený pečicím papírem, lehce je posypejte krupicovým cukrem a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C 20-25 minut. Ještě vlažné kremrole pak opatrně stáhněte z trubiček a nechte vychladnout.
  4. Mezitím v čisté míse smíchejte bílky, malinové pyré, citronovou šťávu a cukr krupici. Tuto směs zahřejte ve vodní lázni a nebo v mikrovlnné troubě, dokud nebude horká a cukr se zcela nerozpustí.
  5. Směs ihned vyšlehejte dotuha pomocí kuchyňského mixéru nebo robota. Ušlehaným sněhem pak naplňte cukrářský sáček. Velkou kovovou zdobící špičkou pak jednotlivé kremrole naplňte. Naplněné kremrole ještě poprašte přes malé sítko sušenými malinami a můžete je podávat.

Recepty k tomuto článku