Bramboráky se zelím: Varianta klasiky s kysaným zelím je křupavá a krásně šťavnatá, důležité je zvolit správnou teplotu smažení
18. 2. 2025 Vaření
Různé varianty bramboráků a bramborových placek zkrátka milujeme. A co třeba takové bramboráky se zelím? Vyzkoušejte pokrm zkombinovaný z dvou výborných jídel, který vám určitě přijde k chuti.
Bramboráky se zelím
Bramboráky jsou klasikou české kuchyně a existují v nejrůznějších podobách podle regionálních i rodinných zvyklostí. Verze se zelím dodává této oblíbené pochoutce nový rozměr. Může být na bramborácích, ale také v těstu. Zelí přidává bramborákům nejen jemnou kyselost, ale také vláčnost a specifickou chuť, která je skvěle doplňuje. Jak zajistit, aby byly bramboráky dokonalé?
Které suroviny jsou potřeba na bramboráky se zelím
Kvalitní suroviny jsou základem úspěchu. Pro přípravu bramboráků se hodí spíše moučnaté brambory (varný typ C, případně B), které obsahují více škrobu a pomáhají držet těsto pohromadě. Zelí lze použít jak čerstvé, tak kysané – záleží na tom, jakou chuť preferujete. Kysané zelí dodá intenzivnější chuť, zatímco čerstvé zelí přinese jemnější tón.
Klasické bramboráky obvykle ochucujeme česnekem, majoránkou, pepřem a solí. Zelí však přináší další chuťový prvek, takže je vhodné upravit dochucení. Pokud použijete kysané zelí, je dobré snížit množství soli, aby nebyly bramboráky přesolené. K dochucení můžete přidat i trochu kmínu, který pomůže s trávením.
Mohlo by vás zajímat
Jak má vypadat těsto na bramboráky
Při míchání těsta je důležité hlídat správnou konzistenci brambor, zelí a mouky. Pokud je těsto příliš řídké, bramboráky se budou trhat a nebudou držet tvar. Pokud je naopak příliš husté, mohou být příliš tuhé. Větší množství mouky bramboráky zatíží a ubere jim na lehkosti.
Jak smažit bramboráky
Bramboráky můžeme smažit na pánvičce, ale také péct v troubě, pak ale budou trochu jiné, než jsme zvyklí, a se zelím jsou rozhodně lepší ty šťavnaté. Při smažení je důležitá volba tuku. Tradičně se bramboráky smaží na sádle, což jim dodá výraznou chuť, ale lze použít i kvalitní rostlinný olej (řepkový, slunečnicový). Klíčem k úspěchu je střední teplota – příliš vysoká teplota způsobí, že se bramboráky připálí zvenku a zůstanou syrové uvnitř, při nízké zase víc nasáknou tukem a budou těžké.
Jak podávat bramboráky
Bramboráky se zelím chutnají skvěle samy o sobě, ale mohou se podávat i jako příloha k masu nebo s dipem ze zakysané smetany a bylinek. Pokud si chcete pochutnat na opravdu tradičním pojetí, zkuste je doplnit plátkem uzeného masa.
Bramboráky se zelím jsou skvělou alternativou klasiky, která stojí za vyzkoušení. Křupavé, lahodné a plné chuti – ideální volba pro milovníky tradičních pokrmů s lehce netradičním nádechem.
Že máme jíst zeleninu, to do nás vtloukají od malička. Kolik je ale to opravdu správné množství? Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje sníst denně až 400 g ovoce a zeleniny celkem. Ideální…

Jak připravit bramboráky se zelím
Na přípravu dávky bramboráků budete potřebovat: 500 g kysaného zelí (ne sterilovaného), 1 kg brambor, 3 vejce, 200 g polohrubé mouky (podle potřeby), 4 stroužky česneku (i více dle chuti), mléko, čerstvě nadrcený pepř, kmín, majoránku, sůl a olej.
Jak na to? Ze zelí slijte šťávu, a pak jej nakrájejte na co nejjemnější kousky (po vyklopení z pytlíku necháme vcelku a pak krájíme podélně a napříč). Česnek oloupejte a utřete se špetkou soli (lze i prolisovat).
Brambory oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Brambory, zelí a česnek vložte do velké mísy, přikápněte trochu mléka, přidejte mouku, vejce, česnek, koření a sůl. Pořádně rozmíchejte, aby vzniklo klasické bramborákové těsto, pokud se zdá příliš husté, můžete přilít trošičku mléka.
Na pánev nalijte větší množství oleje a usmažte bramboráky se zelím z obou stran dozlatova. Neustále udržujte větší množství oleje, aby vyšly opravdu křupavé placky – takové ty vysušené bez tuku nejsou se zelím dobré.
Náš tip: Připravte si křupavé bramboráky podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více