Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak dlouho vařit houby do polévky? Čerstvé až půl hodiny, mražené kratší dobu, sušené je třeba předem správně připravit
Zdroj: Toprecepty, Iljusa

Máte doma sušené, mražené či nakládané houby a rádi byste je přidali do polévky? Zjistěte, jak dlouho vařit houby do polévky a jak s nimi zacházet, abyste si pochutnali a neměli zdravotní problémy.

Houby v polévce

Houby jsou oblíbenou surovinou v české kuchyni, ať už čerstvé, sušené, zavařené, nebo mražené. Kromě jiného je využíváme při přípravě polévek. V některých hrají hlavní roli, v jiných slouží jako výborné dochucení. Při přípravě polévky je důležité věnovat pozornost správné době vaření, aby byly bezpečné ke konzumaci.

Délka vaření hub v polévce se odvíjí od jejich druhu a stavu. Správným postupem získáme chutnou a aromatickou polévku, která potěší každého milovníka hub. Ať už vaříme tradiční houbovou polévku, bílou kulajdu nebo bramboračku, s dodržením správné doby vaření dosáhneme skvělého výsledku.

Kdy přidat houby do polévky

  • Čerstvé houby přidáváme hned na začátku vaření, aby dostatečně změkly a uvolnily svou chuť do polévky.

  • Sušené houby je potřeba namočit předem, alespoň na 30–60 minut a přidat je spolu s vývarem, tedy přibližně v polovině vaření.

  • Mražené houby a zavařené houby bývají předvařené, proto je stačí přidat až na posledních 10 minut vaření.

Jak dlouho vařit houby do polévky

Délka vaření hub závisí na jejich druhu a stavu:

  • Čerstvé houby vaříme 15–30 minut. Tvrdší druhy, jako hřiby nebo lišky, vyžadují delší dobu, zatímco měkčí houby, například žampiony, mohou být hotové již po 10–15 minutách.

  • Sušené houby je nutné před vařením namočit do vody. Po nasáknutí vodou je vaříme přibližně 20–30 minut. Sušené houby můžeme mít také v rozdrcené podobě, a toto „houbové koření“ pak není potřeba vařit tak dlouho

  • Mražené a zavařené houby stačí povařit 10 minut.

Jak dlouho namáčet sušené houby

Sušené houby je ideální namáčet alespoň 30–60 minut ve vlažné nebo teplé vodě. Pokud nemáme čas, teplejší voda proces zrychlí. Pokud máme více času, můžeme je nechat namáčet i déle, například 2–3 hodiny. Získají lepší strukturu a chuť. V případě potřeby lze houby namočit i přes noc a nechat v lednici.

Houby

Houby, kam se podíváš Houbaření patří k jedné z nejoblíbenějších činností Čechů. A není divu; projít se po lese a nasbírat košík dobrot na smaženici nebo do bramboračky je přece skvělé! I přesto…

Jak připravit klasickou bramboračku

Z hub si můžete uvařit třeba klasickou bramboračku. 

Na 5 porcí potřebujete: 3 velké brambory, 2 hrsti sušených hub, 1 cibuli, 1 celer, 1 velkou mrkev, 1 pastiňák, 3 lžíce hladké mouky, 1,5 l vody (podle potřeby), 4 stroužky česneku, 1 lžičku kmínu, 2 špetky majoránky, 1 lžičku soli, mletý pepř, petrželku a olej.

Jak na to? Nejprve s předstihem sušené houby namočte do vody. V hrnci na oleji osmahněte oloupanou a najemno nakrájenou cibuli, přidejte lžičku drceného kmínu, hladkou mouku a udělejte jíšku. Zalijte ji vodou a důkladně promíchejte. Přidejte očištěnou a nakrájenou kořenovou zeleninu, sůl, dva prolisované stroužky česneku, předem namočené houby i s vodou a vařte 10 minut.

Přidejte oloupané brambory nakrájené na kostky a pozvolna vařte ještě dalších 20 minut. Nakonec přidejte zbylé dva stroužky prolisovaného česneku, trochu pepře, majoránku, a pokud je třeba, tak polévku dosolte. Ozdobte sekanou petrželkou.

Náš tip: Připravte si houbovou polévku se strouháním podle následujícího video receptu: 

Témata

Recepty k tomuto článku