Kniha UPEČENO S LÁSKOU
11. 1. 2019 Historie a zajímavosti
Ráda bych Vám představila novou knihu „Upečeno s láskou – Kváskový chléb a pečivo“, která vychází ve stejném nakladatelství (i ve stejném formátu) jako „Ruce v mouce“ a na pultech knihkupectví ji najdete již 4.2. 2019.
Miluji přípravu domácího pečiva. Mezi všemi jeho druhy je pro mě pomyslným králem chléb a nejmilejší je mi chleba kynutý kváskem.
Když mě nakladatelství CPress (Albatros Media) oslovilo s nabídkou, zda bych „sáhla“ do svých receptů, posbírala nově získané zkušenosti v přípravě pečiva a napsala další knihu o pečení, ráda jsem souhlasila. Přála jsem si, aby bylo vyprávění v knize pestřejší; proto jsem oslovila a přizvala ke spolupráci stejně tak „kváskem a chlebem postiženého“ :-) člověka, Lídu Gottwaldovou (Vůně chleba).
Lidka má ke chlebu stejně vřelý vztah, jako já. Známe se už delší dobu, často a rády spolu probíráme nejen pečení chleba a různá kynutá těsta, ale vzájemně se upozorňujeme na nejrůznější zajímavosti v pečení, případně se jedna druhé pochlubíme tím, co se nám v troubě nebo remosce „vylíhlo“.
Jsem moc ráda, že po krátkém váhání Lída mou nabídku přijala a myslím si, že ji práce na knize, přes všechnu tu námahu i občasnou dřinu, kterou to vyžadovalo, bavila stejně jako mě.
Kniha se rodila téměř 9 měsíců. Během té doby jsme kromě psaní rukopisu musely napéct a nafotit spoustu chlebů a dalšího kváskového pečiva. Do textů rukopisu jsme „zapekly“ všechnu svou lásku k pečení, chlebu, kvásku a drobnému slanému pečivu z něj. Celá knížka je doslova „upečena s láskou“ a obě moc doufáme, že to na ní každý čtenář pozná.
Kniha „Upečeno s láskou (Kváskový chléb a pečivo)“ je primárně věnovaná kvásku a chlebu. Teprve pak i slanému kváskovému pečivu a dobrotám, kterými tohle pečivo můžete naplnit nebo ochutit. Je rozsáhlejší než „Ruce v mouce“ – na 264 stranách jsme se snažily obsáhnout nejen popis výroby kvásku nebo chleba, ale nabízíme i spoustu vyzkoušených rad, postupů a receptů.
K rychlejší představě pomůže celý Obsah, který Vám k nahlédnutí ráda nabídnu:
Všechno povídání začíná kapitolami věnovanými používaným surovinám a pomůckám při domácím pečení a článek Pekařská matematika zas pomůže každému, kdo se bude chtít naučit spočítat třeba hydrataci kvásku nebo těsta.
Celá velká kapitola je věnovaná kvásku:
- „rozdíl“ mezi kvasem a kváskem
- založení kvásku, jeho posilování i udržení v kondici
- zkusíme nabídnout možnosti, proč se kvásek založit nepodařilo
- poradíme, jak kvásek uchovat, když nebudete delší dobu péct
- nabídneme řešení, kam s přebytky kvásku, aby se v lednici zbytečně nehromadily
Těm z Vás, které zajímá podrobněji, co vlastně se v kvásku děje, je určena další kapitola se stručnými podrobnostmi o mléčných bakteriích, kvasinkách, jejich potřebách a životních podmínkách, až k vícestupňovému vedení kvasu (kvásku) a jeho možnému využití v domácích podmínkách naší kuchyně.
Máte doma remosku? A víte, že v ní upečete přepychový chleba? Pečení v remosce je popsáno velmi podrobně a pokud si pohlídáte hmotnost budoucího bochníku, můžete v této malé a šikovné pomocnici upéct chleby třeba podle všech receptů, které kniha obsahuje.
Vybraly jsme pro Vás 76 receptů:
- 51 chlebů pro troubu i remosku
- 1 navíc – jako příklad do domácí pekárny
- 13 dalších kváskových receptů (včetně krkonošské klasiky – kysela)
- 11 receptů – co na chleba, k pečivu, prostě na prostřený stůl
Každý recept dostal svou vlastní celostránkovou fotografii. Získáte tak jasnou představu o tom, co od něj očekávat, do čeho se chystáte pustit :-)
Máte rádi povídání o pečení chleba v dávných časech našich prababiček? Někde mají to veliké štěstí, že se k této tradici – pečení v peci – mohou vracet při komunitním pečení, které posiluje a zlepšuje vztahy mezi lidmi, připomíná tradice a spojuje nás s našimi předky.
Knihu uzavírají dvě kratší kapitoly – v té první najdete mnoho drobných rad přímo k procesu výroby kváskového těsta, jeho tvarování, zdobení a pečení… a po ní následuje poslední kapitola s vysvětlujícími pojmy kolem pečení, nazvaná Pekařský slovník.
Kde si knihu můžete koupit nebo objednat?
„Upečeno s láskou (Kváskový chléb a pečivo)“ bude k dostání v kamenných knihkupectvích i eshopech. Objednáte-li si ji v předprodeji Albatrosmedia – ZDE dostanete ji nejen se slevou 20 %, ale zadáte-li při objednávání kód MOUKA, máte až do 4.2. poštovné zdarma.
Albatros navíc pro prvních 500 zákazníků, kteří si tuto knihu u nich koupí, připravil příjemné překvapení – s knihou dostanete i širší záložku s dvěma recepty na kváskový chleba, vytištěnou v barvě a vzoru stránek knížky.
Chcete-li knihu „Upečeno s láskou“ s podpisem ode mě, napište mi prosím na mail pekarnomanie@email.cz.
Kromě věnování a podpisu přidám do knihy navštívenku Pekárnománie a knihu orazím novým razítkem, vytvořeným právě pro tuto knihu.
Knížku Vám zašlu samozřejmě podepsanou pouze mnou, k Lídě (a podpisu od ní) to mám hodně daleko. :-)
Podepsat knihu od nás obou současně si budete moct nechat na nějaké autogramiádě nebo hned na chystaném křestu knihy. Přesnější informace o něm určitě brzo zveřejníme.
Ať si knihu koupíte kdekoliv nebo si ji ke čtení jen vypůjčíte, od srdce Vám přeji jediné – aby se Vám s námi dobře četlo a bezproblémově peklo! ♥
Iva
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Jak na ty nejlepší topinky? Základem je tvrdý chleba a správný tuk. Známe fígl, jak chleba správně nakrájet a čím ho ochutit
Komentáře
13. 2. 2019 15:55
13. 2. 2019 13:04
13. 2. 2019 13:01
19. 1. 2019 10:00
18. 1. 2019 18:19
14. 1. 2019 15:12
13. 1. 2019 19:47
13. 1. 2019 17:56
13. 1. 2019 12:29
13. 1. 2019 11:18
yanull: díky, Jani! Chleba pro mě není jen obyčejná potravina a ten, kdo kváskový chleba ochutnal nebo sám peče, mi určitě dá zapravdu!
13. 1. 2019 08:55
13. 1. 2019 08:53
12. 1. 2019 12:29
12. 1. 2019 10:34
12. 1. 2019 08:05
moc gratuluji, zasloužíš si to
11. 1. 2019 20:07
11. 1. 2019 18:58
11. 1. 2019 12:24