Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zapečené palačinky s tvarohem voní vanilkou a jsou plné rozinek: Takto se dřív připravovaly v restauracích podle ČSN
Zdroj: Toprecepty

Kdo by nemiloval palačinky? Jsou vydatnějším dezertem, oblíbeným dětským jídlem i vynikající rychlou večeří, kterou můžete podávat nasladko i naslano. Když je ale navíc zapečete s tvarohem, získáte luxusní hlavní chod, který určitě zachutná nejen milovníkům sladkých jídel. 

O trochu vylepšené palačinky

Palačinky jsou jedním z nejjednodušších pokrmů, který zvládnou i méně zkušení kuchaři. Jsou takovým základem a rychlovkou, na níž vám stačí pár ingrediencí, které má většinou každý doma. I když jde o velmi jednoduchý recept, existuje spousta vychytávek, jak zajistit, aby vypadaly výstavně, nepotrhaly se a byly co nejvláčnější, nejjemnější a nechutnější.

A těch příloh a náplní k nim, co existuje… Báječně chutnají s marmeládou, nutellou, posypané skořicovým cukrem nebo i s nějakou slanou oblohou. Patří k oblíbeným snídaňovým pokrmům, ale vlastně si na nich můžete pochutnat kdykoliv během dne. Stačí je jen trochu „vytunit“ a hned je můžete servírovat jako hlavní jídlo na oběd.

Zapečené palačinky nejen ze školních jídelen

Přesně takové jsou palačinky zapečené. I když existuje i spousta receptů na zapečené slané palačinky, nejznámější jsou ty sladké, zapečené s tvarohem. Tento pokrm býval v minulosti oblíbenou specialitou školních jídelen, ale i různých bufetů, mléčných barů, tzv. „mlíčňáků"  a dalších podniků.

Když se tam připravovaly, tak zásadně podle norem, které byly závazné pro všechna gastronomická zařízení. Ve všech se zkrátka musely používat stejné suroviny a v přesně stanoveném množství, což bylo zárukou toho, aby pokrm chutnal všude stejně

Palačinky pod normy z roku 1986 

Receptury byly sepsány v publikacích, jako byla třeba ta s názvem Receptury teplých pokrmů, již vydalo nakladatelství Merkur v roce 1986. Tam jídlo charakterizují jako „Porce palačinek plněných ochuceným tvarohem s přísadou rozinek a zapečených s vaječným přelivem dorůžova. Pokrm má jemnou a typickou vůni a chuť použitých surovin. Palačinky jsou propečené a vláčné, přeliv na povrchu je mírně zatuhlý. Podávají se posypané směsí moučkového a vanilinového cukru.“

Pokud tedy na tyto palačinky s nostalgií vzpomínáte a rádi byste si je trochu připomněli, můžete si je doma udělat podle následujícího receptu. Můžete si být jisti, že bude určitě chutnat tak jako kdysi. 

Budete potřebovat: 4 vejce (160 g), 10 g soli, 100 g moučkového cukru, 1000 g mléka, 500 g polohrubé mouky, 280 g margarínu. Na náplň si připravte: 400 g tvarohu, 1 vejce (40 g), 140 g cukru krupice, 20 g citronové kůry, 2 g muškátového oříšku, 40 g rozinek. Na vaječný přeliv: 3 vejce (120 g), 400 g mléka, 100 g moučkového cukru, 20 g vanilinového cukru. 

  1. Vejce pečlivě rozmíchejte s dávkou soli a cukru, rozřeďte mlékem a za stálého prošlehávání metlou přisypávejte dávku prosáté polohrubé mouky. Z hotového hladkého těstíčka upečte v tukem vytřených pánvích tenké palačinky (pečte je po obou stranách). 
  2. Tvaroh rozmíchejte, přidejte vejce, krupicový cukr, jemně nastrouhanou kůru z pečlivě opláchnutého citronu a muškátový oříšek, opláchnuté a spařené rozinky a pečlivě promíchejte. 
  3. Upečené palačinky potřete tence tvarohovou náplní, sviňte je, překrojte na poloviny, narovnejte šikmo (tak, aby se překrývaly) do tukem vytřeného pekáče a ve středně vyhřáté troubě mírně propečte. 
  4. Propečené palačinky přelijte směsí rozšlehaných vajec s mlékem a v horké troubě rychle zapečte. Při podávání palačinky nakrájejte na jednotlivé porce (8 půlek palačinek) a posypejte je směsí moučkového a vanilinového cukru. 

Náš tip: Při přípravě samotných palačinek můžete postupovat podle našeho video receptu

Recepty k tomuto článku