Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Americký Doberge cake: Vynikající vrstvený pudinkový dort s evropskými kořeny se peče na místní masopust a chutná skvěle
Zdroj: Wikimedia Commons, By Krista - https://www.flickr.com/photos/scaredykat/14285473242/, CC BY 2.0

Na první pohled vypadá Doberge cake jako obyčejný dort přelitý polevou nebo potažený fondantem, když jej ale rozkrojíte, nápadně připomíná slavný maďarský Dobošův dort. Stejně jako on se skládá z několika plátů těsta, máslový krém ovšem v jeho případě nahrazuje pudinkový.

Inspirace z Maďarska

Doberge cake je jedním z populárních amerických dortů, hlavně v New Orleans v Lousianě, kde se téměř před sto lety zrodil. Ve třicátých letech minulého století jej totiž vymyslela místní cukrářka Beulah Ledner.

Při jeho vytváření se inspirovala chloubou maďarské cukrařiny – dortem Dobos, jehož historie sahá až do 19. století, jak jsme psali v našem starším článku. Tento luxusní dort se skládá z několika tenkých plátů těsta prokládaných speciálním máslovým krémem, přičemž typický je pro něj navíc karamelový plát zdobící jeho povrch. 

Dort z New Orleans

Beulah Ledner slavný moučník přizpůsobila americkým chutím a teplejšímu podnebí v New Orleans a pozměnila i název. Chtěla ho totiž upravit tak, aby zněl francouzsky, což se k New Orleans s jeho historickou francouzskou čtvrtí víc hodilo. I výslovnost názvu se přizpůsobila místnímu dialektu, který je ovlivněn francouzštinou, proto se vyslovuje jako doh-bash, což hodně připomíná právě Dobos.

Dort je dodnes v New Orleans populární. Po uzavření původní cukrárny Beulah Ledner jej začali péct podle původní receptury v cukrárně Gambino’s Bakery, kde jej dodnes nabízejí v čokoládové, citronové a karamelové verzi nebo v jejich kombinacích. 

Kombinace dvou krémů

I když tento dort není úplně jednoduchý na přípravu, je přece jen o trochu snazší díky krému, který spojuje jednotlivé vrstvy těsta – těch bývá obvykle šest, někdy devět. Místo náročnějšího máslového krému se totiž používá pudinkový, a to čokoládový, citronový nebo karamelový.

Někdy se dává jen jeden druh, nejoblíbenější verzí dortu Doberge je ta, v níž se kombinuje pudink čokoládový s citronovým. Celý dort se pak potahuje tenkou vrstvou máslového krému a následně fondánem nebo se přelévá čokoládovou či citronovou polevou. V minulosti byla oblíbenější čokoládová poleva, dnes se upřednostňují modernější svěží a odlehčené polevy. 

Recept na Doberge dort

Doberge dort je v Americe oblíbeným narozeninovým dortem, připravuje se na různé oslavy a třeba i na místní masopust zvaný Mardi Gras, jímž je New Orleans pověstné. Pokud vás tento dort zaujal, můžete si jej připravit podle následujícího receptu

Budete potřebovat: 454 gramů prosáté hladké mouky, 3 lžičky prášku do pečiva, 3/4 lžičky soli, 12 lžic změklého másla, 2 šálky cukru krupice, 4 velká vejce pokojové teploty, 2 lžičky vanilkového extraktu, 1 šálek mléka. Na čokoládový pudinkový krém si připravte: 1/3 šálku cukru krupice, 1 a 1/2 lžíce kukuřičného škrobu, 1 lžíci kakaového prášku, 1 lžičku soli, 1 velké vejce, 1 šálek smetany ke šlehání, 1/2 šálku mléka, 1/2 lžičky vanilkového extraktu, 3 lžíce másla, 110 g hořké čokolády. Na citronový krém (lze použít i hotový lemon curd z obchodu): 3/4 šálku cukru krupice, 1/2 lžičky soli, 4 velká vejce, 4 velké žloutky, 1/2 šálku čerstvé citronové šťávy, 3 lžíce jemně nastrouhané citronové kůry, 4 lžíce másla. Na čokoládový máslový krém: 3 šálky prosátého moučkového cukr, 1 šálek kakaového prášku, 1/2 lžičky soli, 1 šálek změklého másla, 2 lžičky vanilkového extraktu a 2 lžičky horké vody nebo podle potřeby pro dosažení správné konzistence. Na čokoládovou polevu ganache: 340 g kvalitní hořké čokolády, 1 a 1/2 šálku smetany ke šlehání, 1 lžičku vanilkového extraktu a 1/2 lžičky soli. 

  1. Nejprve si předem připravte citronový krém a čokoládový pudink. V hrnci smíchejte cukr, sůl, celá vejce, žloutky a citronovou šťávu. Šlehejte, dokud nevznikne hladká hmota. Pak směs při střední teplotu a za stálého míchání vařte, dokud nezhoustne, asi 4 až 5 minut. Krém poté přeceďte přes jemné síto do mísy, přidejte do něj citronovou kůru a máslo a šlehejte, dokud se máslo nerozpustí. Poté zakryjte povrch krému fólií a dejte chladit na 4-24 hodin. 
  2. Na čokoládový pudink smíchejte v hrnci smíchejte cukr se škrobem, kakaem a solí. Přidejte vejce, smetanu a mléko. Promíchejte a stálého míchání vařte, dokud náplň nezhoustne do pudinkové konzistence, asi 8 až 10 minut. Odstavte a vmíchejte vanilkový extrakt, čokoládu a máslo. Přelijte přes síto do mísy a přímo na pudink položte fólii, aby se nevtvořil škraloup. Pudink rovněž dejte vychladit do lednice. 
  3. Předehřejte troubu na 180 °C. Tři dortové formy o průměru 20 cm vymažte tukem a vyložte pečicím papírem.  Mouku prosijte do mísy, přidejte prášek do pečiva a sůl. Máslo prošlehejte s cukrem do pěny, pak přidejte žloutky a vanilkový extrakt a opět prošlehejte. Pak do směsi přidejte asi 1/3 suchých ingrediencí a 1/2 mléka a prošlehejte do hladka. Postup opakujte s další 1/3 suchých přísad a zbývajícím mlékem. Přidejte zbývající suché přísady a promíchejte.
  4. Zvlášť ušlehejte bílky na tuhý sníh a opatrně vmíchejte stěrkou do těsta. Těsto rozdělte do připravených forem a pečte asi 30 minut. Korpusy nechte 10 minut chladnout ve formě, pak je vyjměte a nechte zcela vychladnout. Poté každý podélně prořízněte na dvě poloviny. 
  5. První plát potřete citronovým krémem, na něj dejte další plát těsta a potřete jej čokoládovým pudinkem. Takto postupně prostřídávejte, až použijete všech šest plátů. Pak dejte dort vychladit do lednice asi na 1 hodinu.
  6. Do mísy prosijte moučkový cukr, kakao a sůl. Změklé máslo vyšlehejte do krémové konzistence. Po částech přidejte kakaovou směs a šlehejte na nízkých otáčkách, dokud se vše nespojí. Přidejte vanilku a prošlehejte na hladký krém. Pokud je příliš hustý, přidejte několik kapek horké vody.
  7. Vyjměte dort z chladničky. Máslový krém rozetřete po povrchu a bocích a uhlaďte stěrkou Opět dejte vychladit a mezitím si připravte ganache.
  8. Čokoládu nalámejte do misky, v kastrůlku smíchejte smetanu, vanilkový extrakt a sůl a vše povařte. Horkou směs smetany nalijte na čokoládu a nechte 5 minut stát. Pak směs prošlehejte dohladka. Na povrch i boky vychlazeného dortu rovnoměrně rozetřete ganache a uhlaďte stěrkou. Opět dejte vychladit a můžete podávat. 

Zdroje informací:
Thespruceeats.com: Doberge Cake
Wikipedia.org: Doberge cake

Náš tip: Máte-li rádi pudinkové moučníky, můžete vyzkoušet i tyto pudinkové řezy podle našeho video receptu

Recepty k tomuto článku