Americký Doberge cake: Vynikající vrstvený pudinkový dort s evropskými kořeny se peče na místní masopust a chutná skvěle
20. 2. 2025 Vaření
Na první pohled vypadá Doberge cake jako obyčejný dort přelitý polevou nebo potažený fondantem, když jej ale rozkrojíte, nápadně připomíná slavný maďarský Dobošův dort. Stejně jako on se skládá z několika plátů těsta, máslový krém ovšem v jeho případě nahrazuje pudinkový.
Inspirace z Maďarska
Doberge cake je jedním z populárních amerických dortů, hlavně v New Orleans v Lousianě, kde se téměř před sto lety zrodil. Ve třicátých letech minulého století jej totiž vymyslela místní cukrářka Beulah Ledner.
Při jeho vytváření se inspirovala chloubou maďarské cukrařiny – dortem Dobos, jehož historie sahá až do 19. století, jak jsme psali v našem starším článku. Tento luxusní dort se skládá z několika tenkých plátů těsta prokládaných speciálním máslovým krémem, přičemž typický je pro něj navíc karamelový plát zdobící jeho povrch.
Mohlo by vás zajímat
Dort z New Orleans
Beulah Ledner slavný moučník přizpůsobila americkým chutím a teplejšímu podnebí v New Orleans a pozměnila i název. Chtěla ho totiž upravit tak, aby zněl francouzsky, což se k New Orleans s jeho historickou francouzskou čtvrtí víc hodilo. I výslovnost názvu se přizpůsobila místnímu dialektu, který je ovlivněn francouzštinou, proto se vyslovuje jako doh-bash, což hodně připomíná právě Dobos.
Dort je dodnes v New Orleans populární. Po uzavření původní cukrárny Beulah Ledner jej začali péct podle původní receptury v cukrárně Gambino’s Bakery, kde jej dodnes nabízejí v čokoládové, citronové a karamelové verzi nebo v jejich kombinacích.
Kombinace dvou krémů
I když tento dort není úplně jednoduchý na přípravu, je přece jen o trochu snazší díky krému, který spojuje jednotlivé vrstvy těsta – těch bývá obvykle šest, někdy devět. Místo náročnějšího máslového krému se totiž používá pudinkový, a to čokoládový, citronový nebo karamelový.
Někdy se dává jen jeden druh, nejoblíbenější verzí dortu Doberge je ta, v níž se kombinuje pudink čokoládový s citronovým. Celý dort se pak potahuje tenkou vrstvou máslového krému a následně fondánem nebo se přelévá čokoládovou či citronovou polevou. V minulosti byla oblíbenější čokoládová poleva, dnes se upřednostňují modernější svěží a odlehčené polevy.
Recept na Doberge dort
Doberge dort je v Americe oblíbeným narozeninovým dortem, připravuje se na různé oslavy a třeba i na místní masopust zvaný Mardi Gras, jímž je New Orleans pověstné. Pokud vás tento dort zaujal, můžete si jej připravit podle následujícího receptu.
Budete potřebovat: 454 gramů prosáté hladké mouky, 3 lžičky prášku do pečiva, 3/4 lžičky soli, 12 lžic změklého másla, 2 šálky cukru krupice, 4 velká vejce pokojové teploty, 2 lžičky vanilkového extraktu, 1 šálek mléka. Na čokoládový pudinkový krém si připravte: 1/3 šálku cukru krupice, 1 a 1/2 lžíce kukuřičného škrobu, 1 lžíci kakaového prášku, 1 lžičku soli, 1 velké vejce, 1 šálek smetany ke šlehání, 1/2 šálku mléka, 1/2 lžičky vanilkového extraktu, 3 lžíce másla, 110 g hořké čokolády. Na citronový krém (lze použít i hotový lemon curd z obchodu): 3/4 šálku cukru krupice, 1/2 lžičky soli, 4 velká vejce, 4 velké žloutky, 1/2 šálku čerstvé citronové šťávy, 3 lžíce jemně nastrouhané citronové kůry, 4 lžíce másla. Na čokoládový máslový krém: 3 šálky prosátého moučkového cukr, 1 šálek kakaového prášku, 1/2 lžičky soli, 1 šálek změklého másla, 2 lžičky vanilkového extraktu a 2 lžičky horké vody nebo podle potřeby pro dosažení správné konzistence. Na čokoládovou polevu ganache: 340 g kvalitní hořké čokolády, 1 a 1/2 šálku smetany ke šlehání, 1 lžičku vanilkového extraktu a 1/2 lžičky soli.
- Nejprve si předem připravte citronový krém a čokoládový pudink. V hrnci smíchejte cukr, sůl, celá vejce, žloutky a citronovou šťávu. Šlehejte, dokud nevznikne hladká hmota. Pak směs při střední teplotu a za stálého míchání vařte, dokud nezhoustne, asi 4 až 5 minut. Krém poté přeceďte přes jemné síto do mísy, přidejte do něj citronovou kůru a máslo a šlehejte, dokud se máslo nerozpustí. Poté zakryjte povrch krému fólií a dejte chladit na 4-24 hodin.
- Na čokoládový pudink smíchejte v hrnci smíchejte cukr se škrobem, kakaem a solí. Přidejte vejce, smetanu a mléko. Promíchejte a stálého míchání vařte, dokud náplň nezhoustne do pudinkové konzistence, asi 8 až 10 minut. Odstavte a vmíchejte vanilkový extrakt, čokoládu a máslo. Přelijte přes síto do mísy a přímo na pudink položte fólii, aby se nevtvořil škraloup. Pudink rovněž dejte vychladit do lednice.
- Předehřejte troubu na 180 °C. Tři dortové formy o průměru 20 cm vymažte tukem a vyložte pečicím papírem. Mouku prosijte do mísy, přidejte prášek do pečiva a sůl. Máslo prošlehejte s cukrem do pěny, pak přidejte žloutky a vanilkový extrakt a opět prošlehejte. Pak do směsi přidejte asi 1/3 suchých ingrediencí a 1/2 mléka a prošlehejte do hladka. Postup opakujte s další 1/3 suchých přísad a zbývajícím mlékem. Přidejte zbývající suché přísady a promíchejte.
- Zvlášť ušlehejte bílky na tuhý sníh a opatrně vmíchejte stěrkou do těsta. Těsto rozdělte do připravených forem a pečte asi 30 minut. Korpusy nechte 10 minut chladnout ve formě, pak je vyjměte a nechte zcela vychladnout. Poté každý podélně prořízněte na dvě poloviny.
- První plát potřete citronovým krémem, na něj dejte další plát těsta a potřete jej čokoládovým pudinkem. Takto postupně prostřídávejte, až použijete všech šest plátů. Pak dejte dort vychladit do lednice asi na 1 hodinu.
- Do mísy prosijte moučkový cukr, kakao a sůl. Změklé máslo vyšlehejte do krémové konzistence. Po částech přidejte kakaovou směs a šlehejte na nízkých otáčkách, dokud se vše nespojí. Přidejte vanilku a prošlehejte na hladký krém. Pokud je příliš hustý, přidejte několik kapek horké vody.
- Vyjměte dort z chladničky. Máslový krém rozetřete po povrchu a bocích a uhlaďte stěrkou Opět dejte vychladit a mezitím si připravte ganache.
- Čokoládu nalámejte do misky, v kastrůlku smíchejte smetanu, vanilkový extrakt a sůl a vše povařte. Horkou směs smetany nalijte na čokoládu a nechte 5 minut stát. Pak směs prošlehejte dohladka. Na povrch i boky vychlazeného dortu rovnoměrně rozetřete ganache a uhlaďte stěrkou. Opět dejte vychladit a můžete podávat.
Zdroje informací:
Thespruceeats.com: Doberge Cake
Wikipedia.org: Doberge cake
Náš tip: Máte-li rádi pudinkové moučníky, můžete vyzkoušet i tyto pudinkové řezy podle našeho video receptu.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více