Cibulačka francouzská, nebo česká? Liší se osmažení cibule, Francouzi přidávají koňak, v české je jíška a chuť oběma dají bylinky
25. 2. 2025 Vaření
Cibulačku proslavila především francouzská kuchyně. Jde přitom o jednoduchou polévku oblíbenou po celém světě. A připravit si ji můžeme podle již zmíněné francouzské nebo podle české varianty. Víte, jak se liší?
Jak se vaří cibulačka
Cibulačka patří mezi polévky, které si získaly oblibu po celém světě. Její základ je jednoduchý – cibule, vývar a koření – ale způsob přípravy a dochucení se liší podle regionů. Nejznámější je francouzská verze, která se proslavila svou bohatou chutí a ikonickým podáváním se zapékaným sýrem. Česká varianta je oproti ní často jednodušší, ale vydatnější.
Původ cibulačky sahá do dávných dob, kdy byla považována za jídlo chudých. Cibule byla levná a dostupná po celý rok, takže se z ní připravovaly výživné a syté pokrmy. Postupem času si však cibulačka vydobyla své místo i v luxusnější gastronomii – zejména díky francouzské kuchyni, která ji pozvedla na delikatesu.
Přestože obě varianty vycházejí ze stejného základu, jejich příprava a chuť se výrazně liší. Jaké jsou hlavní rozdíly mezi českou a francouzskou cibulačkou? A jak si ji připravit tak, aby měla opravdu plnou a bohatou chuť? Pojďme se na to podívat.
Mohlo by vás zajímat
Co patří do cibulačky
Přestože se cibulačky v jednotlivých zemích i regionech liší, základ je vždy stejný: cibule, vývar a koření. Francouzská cibulačka je typická silným hovězím vývarem, který polévce dodává hloubku a výraznou chuť. V této cibulačce věnujeme větší péči cibuli. Dlouho a pomalu ji restujeme (asi 30-40 minut) na másle až do tmavě zlaté barvy. Pro francouzskou cibulačku je typické přidání alkoholu. Bílé víno nebo koňak zvýrazní chuť. Polévku servírujeme s bagetou zapečenou se sýrem, nejtypičtější je Gruyère, můžete ale využít třeba ementál.
Oproti tomu českou cibulačku často připravujeme z vody, případně bujónu. Cibuli restujeme méně, někdy ji jen necháme zesklovatět a alkohol nepřidáváme. Polévku podáváme s chlebem nebo osmaženými krutony.
Jaké koření do cibulačky
Ve francouzské verzi ochutíme vývar bobkovým listem a pepřem. Typický je tymián, někdy se pro zvýraznění sladkosti cibule využívá muškátový oříšek a pro intenzivnější chuť zase trocha česneku.
V české variantě využíváme kmín, vývar posílíme novým kořením. Někdo přidává sladkou či uzenou papriku. Pokud chystáme polévku s jíškou, můžeme přidat majoránku.
Čím zahustit cibulačku
I v tomto případě se liší obě varianty cibulačky. Zatímco v případě francouzské cibulačky je polévka je přirozeně hustá díky karamelizované cibuli, v české variantě využíváme jíšku, a tím je hutnější. Někdo ji dokonce zahušťuje rozmíchaným vajíčkem.
Že máme jíst zeleninu, to do nás vtloukají od malička. Kolik je ale to opravdu správné množství? Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje sníst denně až 400 g ovoce a zeleniny celkem. Ideální…

Jak připravit uzenou cibulačku se šalvějí
Pro čtyři strávníky potřebujete: cca 300- 400 g cibule nakrájené na klínky, 2 stroužky česneku, trochu (lístků) čerstvé šalvěje, 1,5 l uzeného vývaru ( kdo rád cibulačku s bílým vínem, může přidat cca 100 ml), uzené maso, pepř, sůl a máslo.
Jak na to? Na másle si orestujte cibuli skoro dohněda, čím déle ji restujete, tím je sladší, takže záleží na chuti každého, zda ji má rád sladší či říznější. Pokud cibuli ihned trochu osolíte, bude rychleji hnědá, protože pustí šťávu. Asi v polovině restování přidejte posekanou šalvěj. Kdo rád v polévce víno, přilije v této fázi víno a nechá ho skoro odpařit. Poté polévku opepřete a zalijte uzeným vývarem, vařte zhruba 5 minut, přidejte česnek a pokrájené maso a ještě 5 minut prohřejte. Nakonec polévku dochuťte.
Náš tip: Přichystejte si francouzskou cibulačku podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více