Mrkvové minikoláčky s povidly: Díky mrkvi jsou nádherně vláčné, úžasně jemné i přirozeně nasládlé a chutnají božsky
4. 3. 2025 Vaření
Zajímá vás, co to všichni mají na tom pečení s mrkví? Tahle zelenina se k tomu totiž báječně hodí. Mrkvové minikoláčky s povidly jsou výborným důkazem. Mizí totiž z talíře dřív, než se otočíte.
Mrkvové minikoláčky
Když se řekne minikoláčky, většina lidí si představí klasické kynuté nebo křehké těsto s tvarohem, mákem či povidly. Mrkvové minikoláčky se od zažité představy trochu liší. Důvodem je právě přidání zeleniny do těsta. Nejde ale o nic neobvyklého, mrkev se do sladkého pečení využívá relativně často. Zmínit můžeme třeba mrkvový perník, ale také oblíbený mrkvový dort.
Mohlo by vás zajímat
Proč se dává mrkev do moučníků a sladkého pečiva
Tím hlavním důvodem je lehce nasládlá chuť mrkve, která se přenáší do těsta. Pak můžeme omezit množství cukru. To ocení nejen ti, kdo se snaží snížit příjem cukru, ale i ti, kdo mají rádi dezerty s jemnější chutí. Právě v kombinaci s kyselkavými povidly tvoří nasládlé mrkvové těsto výborný kontrast.
Mrkev také přirozeně zvláčňuje těsto, takže není třeba používat tolik tuku jako u běžných křehkých těst. Výsledkem je jemná textura, která se nerozpouští v ústech jako máslové pečivo, ale příjemně se rozplývá.
A těsto je i bohatší o trochu vlákniny než je tomu u běžných variant. To dělá zajímavější alternativu pro ty, kdo si chtějí pochutnat a zároveň si dopřát něco navíc.
Sladká chuť je lákavá. Dopřáváme si ji po jídle ve formě dezertů, mezi hlavními jídly jako cukrovinky nebo zákusky ke kávě. Často si připravujeme sladké snídaně, ideálně slazené medem nebo ovocem. A…

Mrkvové minikoláčky s povidly
Na mrkvové minikoláčky budete potřebovat: 350 g polohrubé mouky, 150 g másla, 150 g jemně strouhané mrkve, 1/2 sáčku kypřícího prášku do perníku, špetku soli, citronovou kůru. Dále: povidla, skořice, vanilkový cukr, cukr + vanilkový cukr na obalování.
Jak na to? Na vál připravte mouku, mrkev, máslo a prášek. Zpracujte pevné, nelepivé těsto. Nechte 1/2 hodiny ve folií odpočinout. Poté rozdělte na dvě části a z každé uválejte váleček. Každý váleček nakrájejte na stejně velké kousky.
Troubu předehřejte na 200 °C. Utvořte kuličky a dávejte je na plech vyložený pečicím papírem. Do každé kuličky udělejte štamprlí důlek. Povidla ochuťte a lžičkou dávejte do každé připravené kuličky. Pečte na 200 °C asi 20 minut. Upečené obalujte v cukru.
Náš tip: Přichystat si můžete ale také třeba dvojctihodné koláčky podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více