Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Voňavá vánočka s mandlemi podle Josefa Maršálka: Díky snadným fíglům nikdy nepopraská a bude krásně nadýchaná
Zdroj: se souhlasem České televize

Josef Maršálek s Terezou Bebarovou se v dalším díle Buchet po ránu zaměřili překvapivě na vánoční pečení. Ale takové lahůdky, jako je třeba vánočka, si přece můžete upéct i během roku. A aspoň si tak zpříjemníte čekání na jaro a trochu potrénujete na Velikonoce i Vánoce dohromady.

Sváteční buchty

Nedělní díl Buchet po ránu se nesl ve slavnostním svátečním duchu. Ve studiu voněla vánočka, tvarovaly se rohlíčky a linecké a pekl se sněhový věnec. Jako první ovšem cukrář a porotce Peče celá země zadělával těsto na voňavou a nadýchanou vánočku. Tu pro tentokrát zadělával kváskem omládkem, který mu připomíná jeho babičku a tradiční způsoby pečení

Odborná literatura praví, že když se pečivo zadělává omládkem, prodlužuje to jeho trvanlivost. Já říkám, ano, ale asi tak jen o dvě až šest minut,“ uvedl Josef Maršálek se smíchem, protože je přesvědčen, že vánočka je tak dobrá, že nevydrží pravděpodobně ani do druhého dne. 

Vánočka podle tohoto receptu je totiž kromě klasických rozinek a mandlí doplněna také o aromatické koření. „Vánočka má být bohatá, patří tam i koření, není to jen kus buchty, má tam být spousta vůní i chutí,“ dodal v pořadu cukrář a v průběhu práce popisoval i své triky, jak na to, aby těsto dobře vykynulo a vánočka během pečení nepopraskala. 

Tak už na nic nečekejte, vyhrňte si rukávy a vzhůru do pečení! 

Vánočka podle receptu Josefa Maršálka 

Na skvělé vánočkové těsto budete potřebovat: 500g hladké mouky na kynutá těsta, 90 g cukru krupice, 10 g vanilkového cukru, 210 g plnotučného mléka, 80 g másla, 2 vejce M, 20 g droždí, 5 g soli, citronovou kůru, 2 g mletého anýzu, 2 g mletého muškátového oříšku a 150 g rozinek

Na dokončení pak: 50 g mandlí a 1 vejce na potření

POSTUP:

  1. Nejdříve připravíme kvásek omládek. Do vlažného mléka rozdrobíme droždí a 200 g mouky a necháme v pokojové teplotě době přikryté 1 hodinu kynout.  „Když už se rozhodneme omládek dělat, tak ho necháme kynout alespoň hodinu, ale klidně i tři,“ říká Josef Maršálek. 
  2. Poté přidáme zbylou mouku, oba cukry a vejce, koření, kůru z citronu, mouku, krátce zamícháme a teprve poté přidáme sůl a máslo. Těsto hněteme nejméně 6-10 minut, dokud se nelepí na mísu ani na vařechu či hák.
  3. Do připraveného těsta nakonec zapracujeme rozinky. Přikryjeme a v pokojové teplotě necháme kynout do dvojnásobného objemu.
  4. Vykynuté těsto rozdělíme na šest dílů a každý rozválíme do pramenu asi 30 cm dlouhého. Spleteme vánočku tak, jak jsme zvyklí (případně přesně podle návodu Josefa Maršálka v pořadu Buchty po ránu). Hotovou položíme na plech s papírem na pečení, postříkáme či potřeme vodou, přikryjeme a necháme kynout do dvojnásobného objemu. Během kynutí ještě jednou potřeme vodou.
  5. Těsně před pečením potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme cukrem či mandlemi a vkládáme do trouby předehřáté na 200 °C, po vložení do trouby snížíme příkon na 160 °C a pečeme asi 30-35 minut dozlatova. Před vytažením zkusíme špejlí.

Tipy na to, aby se vánočka povedla a nepraskala: 

  • Jak na těsto a rozinky? Slavný cukrář má jasno! „Někdo je namáčí do rumu, ale pak je těsto divně rozblemcané, protože se tam najednou přidá velké množství tekutiny. Pokud už nutně chcete rozinky namáčet do rumu, tak doporučuji při pletení prosypávat jednotlivé copy rozinkami. A jestli chcete mít rum v těstě, pak uberte v množství mléka a část mléka nahraďte rumem,“ říká Josef Maršálek. 
  • Jak zabránit prasknutí? Mimo jiné pomáhá, když si jednotlivé prameny odvážíte. Protože když jsou stejně silné a stejně dlouhé, tak se vyvíjí stejný tlak na těsto během kynutí. Vánočka podle výše uvedeného receptu se rozváží na 6 dílů, přičemž jeden pramen má asi 185 g.  
  • „Vánočka ze 6 pramenů se nerozlézá, nekolabuje, nepraská,“ říká Josef Maršálek. 
  • Ale pozor, jestliže vánočka popraská už během kynutí, je to známka špatně vypracovaného těsta. 
  • Správně vykynuté těsto zdvojnásobí svůj objem a když do něj prstem uděláte důlek, pomalu se vyrovná a vrátí téměř až do původního stavu. Pokud se důlek vyrovnává příliš rychle, je těsto ještě nedokynuté, a pokud se už nevyrovnává, je naopak překynuté. 
  • „Jednotlivé prameny je třeba pořádně utáhnout a teprve poté plést,“ upozorňuje cukrář a dodává, že mnohé se dá pokazit i během procesu kynutí„Těsto nikdy nesmí oschnout, upletenou vánočku proto dejte pod fólii, vlhkou utěrku a nebo ji alespoň potřete vodou,“ vysvětluje porotce pořadu Peče celá země.

Buchty po ránu

Buchty po ránu je pořad České televize, ve kterém pekař a cukrář Josef Maršálek s herečkou Terezou Bebarovou pečou podle známých i méně známých receptů. Na řadu přijdou sladké i slané dobroty.

První řada měla 20 dílů, v jednom z nich jsme se dozvěděli, jak na valašské frgály s mákem podle Josefa Maršálka.
Premiéra druhé řady: únor 2024 na ČT1

Recepty k tomuto článku