Sýrová smaženka: Sytější a křupavější verze klasické smaženky s hořčicí a cibulí poslouží jako vydatná svačina, je hotová za chvíli
11. 3. 2025 Vaření
Sýrová smaženka je tak trochu retro vzpomínkou. Pamatujete si na zlatavé placičky na plátku veky, potřené hořčicí a ozdobené syrovou cibulí? Můžete si je připravit třeba ke svačině
Sýrová smaženka
Sýrová smaženka, to je vlastně vylepšená verze klasické smaženky. Tyto smaženky jsme si dříve mohli koupit v bufetech nebo v mléčných barech.
Klasická smaženka je jednoduché jídlo z vajec, které smažíme na pánvi podobně jako omeletu. V základní verzi ji připravujeme ze šlehaných vajec, osolených a opepřených a následně nalitých na pánev. Někdy přidáváme mléko, mouku nebo pečivo pro větší objem a lepší konzistenci.
Křupavý obal a rozteklý sýr uvnitř, to je hlavní lákadlo pro milovníky sýrových pokrmů. Tato varianta je také sytější než klasika.
Z čeho se dělá sýrová smaženka
Hlavní ingrediencí je samozřejmě nastrouhaný sýr. Nejčastěji se používají: Eidam – oblíbený díky své pevnosti a mírnému tahu po rozpuštění. Dobrou volbou je také gouda, krémovější než eidam. Ementál zase placce dodá jemně oříškovou chuť.
Na ochucení přidáváme drcený kmín, česnek a sůl podle slanosti sýru. Do směsi na smaženku patří i vejce, trocha mléka a na zahuštění strouhanka.
I sýrovou hmotu tvarujeme do placky a jako klasickou smaženku ji smažíme na dobře rozehřátém tuku a obvykle ji podáváme na chlebu nebo na housce. Přidáváme hořčici, kečup, cibuli nebo kyselou okurku.
Svačina je často opomíjené a porůznu odsouvané jídlo. Přitom má v sobě potenciál, který je třeba využít – může nám dodat nejen rychlou energii, se kterou vydržíme do hlavního jídla, ale také vitaminy…

Jak připravit sýrovou smaženku
Na osm kousků potřebujete: 1 vejce, 200 g eidamu, 100 ml mléka, 125 g strouhanky, kmín, česnek (stačí ½ stroužku), sůl, olej na smažení, hořčici, cibuli a čerstvou či naloženou papriku.
Jak na to? Mléko smíchejte s rozklepnutým vejcem a najemno strouhaným sýrem. Okořeňte a zahustěte strouhankou. Chutnost smaženky spočívá v množství strouhanky. Nesmí jí být ani mnoho ani málo. Z těsta tvořte placičky (max. 15 mm tlusté) zhruba o velikosti plátku veky.
Sýrovou smaženku usmažte z obou stran dozlatova, dávejte na veku a zdobte hořčicí, cibulí a paprikou.
Náš tip: Přichystejte si sýrovou smaženku podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více