Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vynikající palačinky bez gramu mouky. Ty pudinkové krásně voní vanilkou a jsou báječně nadýchané
Zdroj: Toprecepty

Kdo by nemiloval palačinky? Pro děti jsou často nejoblíbenějším jídlem vůbec a i mnohým dospělým projasní rána nebo jim udělají radost jako nenáročná večeře. Na palačinky navíc potřebujete jen tři ingredience – vajíčka, mléko a mouku. Tu poslední ovšem snadno nahradíte pudinkovým práškem. 

Palačinky na snídani i na večeři

Palačinky bývají jedním z prvních kuchařských pokusů začínajících kuchtíků, obvykle již v dětském věku. Jde ostatně o jeden z nejoblíbenějších pokrmů, a to nejen u nás, ale i v dalších zemích světa. Není divu, vždyť jejich příprava je velmi snadná, během chvilky jich zvládnete osmažit celou horu a nasytit tak spoustu dětských strávníků nebo vyšvihnout luxusní snídani pro celou rodinu.

Jak vylepšit těsto na palačinky?

Navzdory jednoduchému receptu mají klasické palačinky jen z mouky, vajec a mléka spoustu variant, a to ani nepočítáme nesčetné možností náplní. Do těsta se třeba přidávají navíc další ingredience, jako kysaná smetana, tvaroh, jogurt, kefír nebo sodovka s cílem dosáhnout lepší konzistence a vláčnosti.

Pro chuť se zase přidává kakao, kokos nebo třeba skořice. Existují ovšem i alternativy s jinými druhy mouky, jako je třeba pohanková (ta je základem francouzských slaných palačinek známých jako galettes) nebo mouka z ovesných vloček

Palačinky úplně bez mouky

Pokud z nějakého důvodu potřebujete připravit palačinky bez mouky (tedy bezlepkové), je jednou z možností nahradit ji pudinkovým práškem, který plně mouku zastoupí, a navíc ještě těstu výrazně prospěje. Pudinkový prášek totiž obsahuje škrob, který funguje jako zahušťovadlo a často se přidává do různých těst pro dosažení větší vláčnosti.

Stejně tak prospěje i palačinkám, jimž zajistí jemnou a nadýchanou konzistenci. Použít do nich můžete jakýkoliv pudink, ale úplně nejvíc se nabízí zvolit vanilkový, který navíc palačinky obohatí o příjemnou vanilkovou chuť a vůni, hlavně když použijete nějaký kvalitnější se semínky vanilkového lusku

Recept na pudinkové palačinky

Příprava pudinkových palačinek se nijak neliší od těch klasických. Můžete je potřít marmeládou, nutellou, naplnit ovocem či jen posypat cukrem. Zkrátka je můžete podávat tak, jak máte nejraději. A jak tedy na ně? 

Budete potřebovat: 2 balíčky vanilkového pudinkového prášku, 2 větší vejce, 500 ml mléka, 2 lžíce cukru (lze vynechat – palačinky se s cukrem více připalují), 1-2 lžičky vanilkového extraktu (nebo vanilkový cukr), ½ lžičky soli, olej nebo přepuštěné máslo na smažení.  

  1. V misce nejprve prošlehejte vajíčka, přidejte k nim vanilkový pudinkový prášek a dobře promíchejte. Do směsi pak přilijte mléko, Přidejte cukr (pokud používáte), vanilkový extrakt a sůl. Opět promíchejte, abyste získali hladké těsto bez hrudek. Takto připravené těsto nechte 10-15 odpočívat.
  2. Pánev rozehřejte na středně vysokou teplotu a rozehřejte na ní olej nebo máslo. Těsto nabírejte naběračkou a nalijte ho na horkou pánev. Krouživým pohybem je rozlijte do tenké vrstvy. 
  3. Palačinky smažte, dokud se na povrchu nezačnou tvořit bublinky a okraje se nezačnou oddělovat od pánve (trvá to asi 1-2 minuty). Opatrně palačinku obraťte a pokračujte ve smažení další minutu, dokud nebude palačinka opečená krásně dozlatohněda. Postup opakujte, dokud nespotřebujete celé těsto. Hotové palačinky můžete podávat s různými druhy náplní podle chuti. 

Náš tip: Rovněž vynikající a krásně jemné palačinky se zakysanou smetanou si můžete udělat podle našeho video receptu

Recepty k tomuto článku