Hovězí na pivu podle Ostravskeho Gastrošefa: Voní špekem a cibulí a díky hořčici je skvěle pikantní
18. 3. 2025 Vaření
Pivo a hovězí maso, kombinace, která nikdy nezklame. Správně zvolený zlatavý moc dokáže dodat masu jedinečnou plnou chuť. Pivo můžete použít při přípravě pomalu dušených žeber i bohatých omáček. Jak na skvělou kližku s vynikající omáčkou, to ukázal ve svém receptu i oblíbený food blogger Ostravsky Gastrošef.
Proč používat pivo
Vaření s pivem je skvělý způsob, jak dodat jídlu výraznější chuť a zajímavou vůni. Pivo dokáže pokrmům přidat jemnou sladkost, lehkou hořkost i náznak karamelové chuti, obzvlášť, pokud používáte pivo černé.
Nejčastěji se oblíbený nápoj používá při přípravě dušeného masa, omáček nebo marinád, rádi si ho dáme pod buřty nebo k dušeným hovězím líčkům, ale hodí se překvapivě i do dezertů. Ať už se pustíte do tradičních českých receptů, jako jsou třeba zmiňované buřty na pivu, nebo si rádi hrajete s novými chutěmi, pivo vám v kuchyni pomůže připravit pokrmy, se kterými určitě uspějete před milovníky kvalitního jídla.
Mohlo by vás zajímat
Vybírejte podle chuti
Každý druh piva má svůj specifický charakter a hodí se k jinému pokrmu. Lehké ležáky skvěle podtrhnou chuť grilovaného kuřete nebo ryb a jsou ideální do pivního těstíčka, které můžete použít na smažené řízky.
Tmavá piva jako silné černé a karamelové speciály (porter a stout) se hodí k přípravě hovězího guláše, dušených žeber nebo oblíbené zvěřiny. Hořké IPA s citrusovými a dalšími ovocnými příchutěmi zase perfektně doplní pikantní asijská jídla.
Na co si dát pozor
Při vaření s pivem je důležité věnovat pozornost několika věcem. Klíčové je správně vybrat druh. Různá piva mají různou chuť, takže je třeba zvolit to, které ladí s konkrétním jídlem. Dále je nutné si dát pozor na obsah alkoholu. Ten se při vaření většinou odpařuje, ale i tak může ovlivnit chuť jídla. Pokud vaříte déle, alkohol se většinou ztratí, ale u receptů, které vyžadují krátkodobější přípravu, může být jeho přítomnost výraznější, než byste chtěli.
Důležité je také nepřidávat piva příliš mnoho. Tím můžete přebít chuť ostatních ingrediencí a způsobit, že jídlo bude mít hořkou nebo kyselou chuť, což není ku prospěchu věci. Při kombinování populárního nápoje s kořením si také dávejte pozor, protože některá piva mohou zvýraznit hořkost koření Je proto lepší vyzkoušet aplikovat pivo v menším množství a popřípadě ho přidat.
Maso, které se rozpadá na jazyku
Jedním z nejlepších způsobů využití piva v kuchyni je při dušení masa. Dodá mu totiž nejen jemnost, ale i bohatou, karamelizovanou chuť. Vepřové koleno, hovězí žebra nebo i klasická hovězí kližka se díky pivu krásně rozpadají na jazyku.
To dokazuje i recept, který na svém instagramovém účtu nabídl food blogger, který si říká Ostravsky Gastrošef. Jeho pomalu vařená kližka, doplněná o hromadu cibule, černé pivo a trochu špeku vás určitě nadchne a třeba si zkusíte tento jednoduchý, ale lahodný pokrm připravit také.
Hovězí maso na pivu
Na přípravu výtečného hovězího budete potřebovat: 1 kg hovězí kližky, 5 cibulí, 6 stroužků česneku, 1 lžíci sádla, 30 g špeku, 1 lžíci rajského protlaku, 1 lžičku drceného kmínu, 1 lžičku dijonské hořčice, 300 ml černého piva, 300 ml vývaru, sůl a pepř.
Jak na to?
- Do hrnce dejte sádlo a nechte ho rozpustit, přisypte najemno nakrájenou cibuli, na kostičky nakrájený špek, vše osolte a zamíchejte.
- Cibuli oloupejte, nakrájejte a nechte orestovat dozlatova. Pak přidejte nahrubo nakrájený česnek. Ten nechte chvilku osmažit, přidejte protlak, kmín a pepř. Nechte ještě chvíli restovat.
- Do hrnce dejte na kostky nakrájenou kližku, promíchejte s kořením a nechte zatáhnout. Poté vše zalijte pivem, které následně necháte zhruba 6 minut odvařit.
- Přidejte hořčici a tolik vývaru, aby bylo maso ponořené. Nechte pod pokličkou dusit na mírném ohni do změknutí masa. Pokud se vývar odvaří, přidejte další, aby stále bylo maso ponořené.
- Hotové hovězí podávejte s čerstvou cibulí, jako přílohu můžete zvolit třeba bramborový knedlík.
Náš tip: Pokud máte chuť na další jídlo s pivem, tak podle našeho video receptu si připravíte skvělé buřty na černém pivu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více