Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hovězí maso na černém pivu patří k pokladům české kuchyně.
Zdroj: Toprecepty

Pivo a hovězí maso, kombinace, která nikdy nezklame. Správně zvolený zlatavý moc dokáže dodat masu jedinečnou plnou chuť. Pivo můžete použít při přípravě pomalu dušených žeber i bohatých omáček. Jak na skvělou kližku s vynikající omáčkou, to ukázal ve svém receptu i oblíbený food blogger Ostravsky Gastrošef.

Proč používat pivo

Vaření s pivem je skvělý způsob, jak dodat jídlu výraznější chuť a zajímavou vůni. Pivo dokáže pokrmům přidat jemnou sladkost, lehkou hořkost i náznak karamelové chuti, obzvlášť, pokud používáte pivo černé.

Nejčastěji se oblíbený nápoj používá při přípravě dušeného masa, omáček nebo marinád, rádi si ho dáme pod buřty nebo k dušeným hovězím líčkům, ale hodí se překvapivě i do dezertů. Ať už se pustíte do tradičních českých receptů, jako jsou třeba zmiňované buřty na pivu, nebo si rádi hrajete s novými chutěmi, pivo vám v kuchyni pomůže připravit pokrmy, se kterými určitě uspějete před milovníky kvalitního jídla.

Vybírejte podle chuti

Každý druh piva má svůj specifický charakter a hodí se k jinému pokrmu. Lehké ležáky skvěle podtrhnou chuť grilovaného kuřete nebo ryb a jsou ideální do pivního těstíčka, které můžete použít na smažené řízky.

Tmavá piva jako silné černé a karamelové speciály (porter a stout) se hodí k přípravě hovězího guláše, dušených žeber nebo oblíbené zvěřiny. Hořké IPA s citrusovými a dalšími ovocnými příchutěmi zase perfektně doplní pikantní asijská jídla.

Na co si dát pozor

Při vaření s pivem je důležité věnovat pozornost několika věcem. Klíčové je správně vybrat druh. Různá piva mají různou chuť, takže je třeba zvolit to, které ladí s konkrétním jídlem. Dále je nutné si dát pozor na obsah alkoholu. Ten se při vaření většinou odpařuje, ale i tak může ovlivnit chuť jídla. Pokud vaříte déle, alkohol se většinou ztratí, ale u receptů, které vyžadují krátkodobější přípravu, může být jeho přítomnost výraznější, než byste chtěli.

Důležité je také nepřidávat piva příliš mnoho. Tím můžete přebít chuť ostatních ingrediencí a způsobit, že jídlo bude mít hořkou nebo kyselou chuť, což není ku prospěchu věci. Při kombinování populárního nápoje s kořením si také dávejte pozor, protože některá piva mohou zvýraznit hořkost koření Je proto lepší vyzkoušet aplikovat pivo v menším množství a popřípadě ho přidat. 

Maso, které se rozpadá na jazyku

Jedním z nejlepších způsobů využití piva v kuchyni je při dušení masa. Dodá mu totiž nejen jemnost, ale i bohatou, karamelizovanou chuť. Vepřové koleno, hovězí žebra nebo i klasická hovězí kližka se díky pivu krásně rozpadají na jazyku.

To dokazuje i recept, který na svém instagramovém účtu nabídl food blogger, který si říká Ostravsky Gastrošef. Jeho pomalu vařená kližka, doplněná o hromadu cibule, černé pivo a trochu špeku vás určitě nadchne a třeba si zkusíte tento jednoduchý, ale lahodný pokrm připravit také.

Hovězí maso na pivu

Na přípravu výtečného hovězího budete potřebovat: 1 kg hovězí kližky, 5 cibulí, 6 stroužků česneku, 1 lžíci sádla, 30 g špeku, 1 lžíci rajského protlaku, 1 lžičku drceného kmínu, 1 lžičku dijonské hořčice, 300 ml černého piva, 300 ml vývaru, sůl a pepř.

Jak na to? 

  1. Do hrnce dejte sádlo a nechte ho rozpustit, přisypte najemno nakrájenou cibuli, na kostičky nakrájený špek, vše osolte a zamíchejte.
  2. Cibuli oloupejte, nakrájejte a nechte orestovat dozlatova. Pak přidejte nahrubo nakrájený česnek. Ten nechte chvilku osmažit, přidejte protlak, kmín a pepř. Nechte ještě chvíli restovat.
  3. Do hrnce dejte na kostky nakrájenou kližku, promíchejte s kořením a nechte zatáhnout. Poté vše zalijte pivem, které následně necháte zhruba 6 minut odvařit
  4. Přidejte hořčici a tolik vývaru, aby bylo maso ponořené. Nechte pod pokličkou dusit na mírném ohni do změknutí masa. Pokud se vývar odvaří, přidejte další, aby stále bylo maso ponořené.
  5. Hotové hovězí podávejte s čerstvou cibulí, jako přílohu můžete zvolit třeba bramborový knedlík.

Náš tip: Pokud máte chuť na další jídlo s pivem, tak podle našeho video receptu si připravíte skvělé buřty na černém pivu.

Recepty k tomuto článku